Processed with VSCO with a1 preset

Ar fi ideal să găsești un apartament de închiriat pe gustul tău. Mobilă care arată bine și care nu se dărâmă la prima suflare de vânt, culori îmbinate frumos, atenție la detalii, finisaje de calitate și o atmosferă de vis. Să ne trezim. Niciun apartament nu va fi cum ți-l dorești. În general, proprietarii vor investi cât mai puțin în el. Iar dacă, din întâmplare, ai dat peste cineva care chiar s-a ocupat de respectivul apartament tot va mai fi nevoie să aduci ceva din nota personală.

Având în vedere că este un apartament închiriat, probabil vei locui acolo pe termen scurt sau mediu și nu îți vine să schimbi tot. Nici nu are rost. Atunci, ce ne facem?

Din cei 3 ani petrecuți într-o cameră de cămin austeră și încă 3 în care am schimbat 3 apartamente, am ajuns la o listă de concluzii. Nu este neapărat să le aplici pe toate, dar fiecare element își poate aduce un plus de magie și personalitate în ce se vrea a fi acasă.

1. Schimbă draperiile sau perdelele

Știi de ce am fost cel mai încântată când am în chiriat apartamentul actual? De draperii. În sfârșit am găsit un apartament cu draperii care arată decent și se potrivesc cu restul casei! Și mai sunt și verzi, exact cum mi-am dorit. În apartamentul precedent am avut niște “minunății” de un maro spre negru satinat, cu ceva model floral spre baroc. Un mare câh! Îmi doream atât de mult să le schimb. Până să mă mobilizez, a fost nevoie să mă mut de acolo – așa că am scăpat de o investiție. 🙂

Vei fi uimit/ă de cât de mult poate influența atmosfera camerei o perdea sau o draperie potrivită.

2. Cumpără lumânări

Lumânările sunt probabil cea mai ieftină și mai ușoară modalitate de a adăuga căldură și personalitate unei încăperi. Și dacă ai doar o saltea pe jos, cu câteva lumânări în jur și o pătură pufoasă ți-ai asigurat cea mai frumoasă după-amiază leneșă. 🙂

3. Formează-ți o mică bibliotecă

Pentru mine nu există acasă fără cărți. Nu îmi pot imagina o casă fără nicio carte și nu am nicio imagine a casei ideale fără o bibliotecă îmbuibată cu cărți. De-a lungul timpului le-am tot strâns, s-au adunat ceva și au un dezavantaj – sunt greu de cărat când este nevoie să te muți. Dar nu aș renunța la ele pentru nimic!

Nu îmi pot imagina casa cu rafturile goale, păzite doar de decorațiuni. Unde stă Libelula, există măcar o carte. 🙂

4. Investește în câteva decorațiuni

Pe lângă lumânări, poți să te arunci și la câteva obiecte de decor: perne, boluri, vaze, sculpturi, tablouri, rame foto, coșuri sau ce alte mărunțișuri îți mai surâd. Încearcă totuși să te limitezi – în viitoarea casă s-ar putea să nu se mai potrivească toate. În plus, nu îți încărca spațiul mai mult decât este necesar. În timp, vei strânge multe nimicuri și apartamentul se va aglomera cu siguranță.

A photo posted by Raluca (@libe.lulu) on

5. Schimbă covoarele

Dacă atmosfera camerei nu îți place, dar nici nu poți arunca mobila pe geam, ai posibilitatea să te încumeți la schimbatul covoarelor. Poți găsi unele mai potrivite într-un buget decent, iar cele vechi le poți depozita în debara sau i le poți înapoia proprietarului.

6. Scoate din casă tot ce nu ai nevoie

Înainte de a te muta, vezi dacă sunt corpuri de mobilier sau elemente de care nu ai nevoie. Spre exemplu, noi am venit cu canapeaua în cârcă. Așa că l-am rugat frumos pe proprietar să ne debaraseze de canapeaua și fotoliile ce existau în sufragerie. Astfel am salvat din spațiu și am și evitat o alăturare șuie de canapea Ikea cu fotolii din altă poveste. Ar fi ieșit un stil eclectic bizar.

7. Investește în lucruri de calitate unde este cazul

Nu îmi place să cumpăr foarte multe lucruri atâta timp cât stau în chirie. Tot timpul trăiesc cu impresia că le voi lua degeaba, pentru că în casa mea perfectă va fi totul amenajat la linie. Însă cu siguranță ai ceva ce contează pentru tine – poate ești un/o foodie și nu suporți vesela ieftină, poate îți place să te tolănești în așternuturi apretate, poate îți place ceaiul băut din ceșcuțe drăguțe, poate ții neapărat să ai un colț pentru citit. Investește în acel lucru/tabiet/domeniu care te face să simți că locul îți aparține.

8. Folosește-te de DYI

Sunt multe idei ingenioase pe net, însă mi se pare că niciodată nu vor ieși ca în fotografie, iar eu mă și plictisesc rapid de ele. Totuși, avantajul este că atâta timp cât este un spațiu în care locuiești temporar – ideile DYI pot fi o soluție. Te pot scuti de niște cheltuieli în plus, aduc nota personală de care ai nevoie și dacă nu iese chiar cum ți-ai imaginat – nu-i nimic, e doar temporar. 🙂 Poate un colț cu fotografii și o instalație luminoasă?

9. Cumpără-ți plante în ghiveci sau flori

Ai observat că în fiecare amenajare găsești fie o plantă, fie o vază cu flori? Asta pentru că îți animează camera, o fac să pară vie. Iar dacă apelezi la flori – te vei bucura de mai multe culori în cameră. Dacă nu ești o persoană care se pricepe la flori – iar eu nu sunt, recunosc – apelează cu încredere la cactuși și plante suculente. Nu sunt deloc pretențioase, nu trebuie să le uzi des, sunt practic cele mai potrivite pentru aiuriți așa ca noi.

10. Nu uita – omul sfințește locul

De 3 ani de când locuiesc cu Ioana este probabil cel mai important lucru pe care l-am învățat. Adu des prietenii la tine acasă, răsfață-i, alintă-i cu lucruri mici și atunci prea puțin va mai conta că parchetul nu se potrivește cu dulapul. 🙂

A photo posted by Raluca (@libe.lulu) on

Locuitul în chirie poate fi o mare bătaie de cap dacă nu poți închiria apartementul pe termen foarte lung. Are avantajele lui, însă dezavantajele mă sâcâie foarte mult. Totuși, să privim orice situație cu amuzament.

Acum spune-mi despre tine, tu ce ai făcut pentru a-ți personaliza apartamentul închiriat?