Dacă mă urmăriți pe Instagram, știți că a început să mă preocupe mai mult topicul amprentei pe care noi o avem asupra mediului. În același timp, mă preocupă și forma garderobei mele, care mi se pare mai mereu “meh” și de la care mi-aș dori să fie compactă, dar formată din lucruri pe care chiar le iubesc. Și ca să nu fie lucrurile chiar atât de simple, îmi doresc să îmi pot permite și să iau la repezeală oricare piese din dulap și să se potrivească. 

Cam multe pretenții care nu fac viața ușoară pe termen scurt, dar pe termen lung sunt convinsă că își au sensul.

Mă simțeam puțin copleșită de ideea de a începe un proiect al garderobei pentru a aduce-o în stadiul în care vreau. În același timp și de declutter-ul pe care îmi doresc să îl fac mai peste tot în viața mea.

Și așa mi-a venit ideea: dacă mi-aș pune o limită la cumpărături? No-buy nu ar merge în acest moment pentru că nu sunt mulțumită de stadiul garderobei și nici nu îmi plac extremele.

Așa că am zis ok, cumpăr, dar cu limită – așa am venit cu #LucruriCareConteaza. Cumpăr un obiect pe lună (haine, încălțăminte și accesorii mari cum ar fi gențile) și renunț la altele 2.

1 obiect pe lună mi se pare ideal, din mai multe motive:

  • până la final de an adun 12 obiecte noi, ceea ce pare o cantitate rezonabilă, zic eu chiar suficientă
  • pot investi în lucruri de calitate fără să fac gaură în buget
  • dacă achiziționez fast-fashion, impactul va fi ceva mai redus (una e să cumperi 3 obiecte pe lună din fast-fashion, alta este să cumperi unul la 3 luni)
  • am timp o lună întreagă să aleg ceva care chiar să aibă sens să existe în garderoba mea.

Ca să fac declutter fără să simt că fac declutter, am decis ca la fiecare achiziție, să scap de alte 2 obiecte. Dacă nu am ce să scot din garderobă (pentru că de obicei renunț la haine când fac ordine în dulap), voi renunța la 2 obiecte din altă categorie.

Au trecut deja 3 luni (aproape) din acest proiect și simt că este una dintre cele mai bune abordări pe care le puteam avea.

În ianuarie m-am ales cu o pereche de pantofi Mihaela Glăvan la care visam de mult. În februarie am achiziționat o pereche de Adidas care, la fel, stăteau cam de mult prin wishlistul meu. În martie încă nu m-am pricopsit cu nimic, culmea. Însă pot să raportez pe aprilie și să achiziționez atunci 2 #LucruriCareConteaza.

Concluziile de până acum

  • mi s-a dus pofta de cumpărat pentru haine
  • cumpăr mult mai conștient și mai exigent – ce nu mă convinge, nu cumpăr/returnez
  • analizez mai mult ce opțiuni am – fac window shopping online, offline și dacă mi se pare că ceva m-ar putea atrage, doar atunci acționez
  • mintea mi s-a eliberat de niște pseudo-griji pe care le aveam
  • “cumpăr” mai des din garderoba mea – descopăr outfit-uri noi sau obiecte mai vechi de care uitasem
  • descopăr și alte opțiuni: branduri, producători locali

Momentan nu e vreun efect notabil în garderobă, ba chiar simt că sunt ușor pe jantă în perioada aceasta, dar cred că până se finalizează anul cu siguranță lucrurile vor sta mai bine.

Nu zic că soluția asta e ce trebuie pentru toată lumea, dar sper să vă prindă bine ca inspirație și să găsiți care este drumul vostru cumpătat!

Și dacă nu ați aflat până acum, am și canal de Youtube, iar ultimul video este chiar despre declutter: