Nu sunt chiar cea mai fără-de-zahăr persoană când vine vorba de alimentație, dar încerc să îl evit. Pe cât posibil. Nu mai are ce căuta în ceai sau în cafea de ani buni, experimentez rețete pe acasă de gustări fără zahăr și așa am început să mă joc și cu rețetele de pancakes.

Toată treaba a pornit de la faimoasa rețetă de pancakes din 2 ingrediente: ouă și banană. Care mie mi-a ieșit, practic, o omletă cu gust de banane care mi s-a părut cam meh.

Și așa am ajuns la a experimenta cu rețetele de clătite americane sau pancakes, în care am renunțat la a mai pune zahăr și l-am înlocuit cu o banană.

Pe lângă utilitatea imediată de a pune lacăt la gură stomacului, treaba asta a devenit o experiență, un ritual. Când simt că am ceva timp de petrecut lejer și chef de pancakes, mă apuc și mă joc cu ingredientele.

În general, pentru că fac cât pentru mine și Măru dar le mănânc eu pe toate, pornesc de la două ouă, o banană și praf de copt cât pentru cantitatea de făină folosită. Pe care o pun la ochi.

Partea faină e că merg de minune cu făini mai pe placul vostru, eu m-am jucat până acum cu făină de secară și de hrișcă.

Și dacă renunți la banană și le sărezi și condimentezi un pic, eventual mai arunci și niște legume sau verdețuri prin ele – ai scos un mic dejun complet nevinovat și nutritiv.

Niște indicații pentru toate rețetele de pancakes

Prea multe explicații nu am de oferit, în afară de faptul că amestec toate ingredientele indicate la fiecare rețetă, după care stropesc tigaia cu un pic mic de ulei sau adaug unt în compoziție și cu o tigaie care nu lipește, nu am niciun stres.

Compoziția trebuie să fie groasă, mai groasă decât la clătitele noastre clasice, dar să curgă, totuși, din lingură/polonic.

Dacă a ieșit prea groasă compoziția, o lungesc cu lapte de care am pe acasă (de vacă sau vegetal).

Apoi încep și torn una câte una clătita (aproximativ un polonic mic din compoziție) și o las la foc mic-mic până începe să facă bule. Apoi o întorc pe partea cealaltă, o las tot atât. Și apoi repet.

Acum că știți liniile generale, să vedem ideile de la care puteți să faceți cam ce vreți.

Pancakes cu topping de iaurt și mure

pancakes-cu-mure

Am pus așa:

Compoziție

  • 2 ouă
  • o banană coaptă bine, pasată cu furculița
  • făină de secară, la ochi, pentru care tot la ochi am pus și praful de copt
  • nucă de cocos

Topping

  • iaurt grecesc
  • fulgi de migdale
  • nucă de cocos
  • mure
  • banane

Pancakes cu topping de ricotta și dulceață

pancakes-cu-ricotta-si-dulceata

Am pus așa:

Compoziție

  • 2 ouă
  • o banană coaptă bine, pasată cu furculița
  • făină de hrișcă, la ochi, pentru care tot la ochi am pus și praful de copt

Topping

  • Ricotta
  • Gem de afine de la bunica
  • O smochină tăiată-n patru (indicație prețioasă, haha)

Pancakes ciocolătoase amărui cu brânză cottage și dulceață de vișine

pancakes-cacao

Am pus așa:

Compoziție

  • 2 ouă
  • o banană coaptă bine, pasată cu furculița
  • o lingură de peanut butter
  • făină de hrișcă, la ochi, pentru care tot la ochi am pus și praful de copt
  • cacao până am văzut negru în fața ochilor

Topping

  • Brânză cottage
  • Dulceață de vișine de la bunica
  • Fulgi de cocos

Acum, să vă zic sincer, de la asta cam ies ochii de la atâta cacao. Și că dacă nu vă place ciocolata amăruie, nu vă vor plăcea nici aceste clătite. Sunt ciocolătoase, amare, dar mie mi-au cam plăcut. Iar combinația aceea de brânză cottage de la frigider, cu dulceața de vișine a fost fix ce trebuie.

Sper că, deși am dat indicații stângace și că v-am convins că nu degeaba e categoria numită Nu știu să gătesc, v-am dat niște idei.

Enjoy!