Nu știu dacă sunteți ca mine, dar Budapesta nu era o destinație turistică ce mă atrăgea foarte tare ca și gând. Dar după excursia din august, mă întreb ce a fost în mintea mea. Pe alocuri te simți ca în Viena, mănânci bine mai peste tot, arhitectura este frumoasă, priveliștile sunt minunate, atmosfera este relaxată, prețurile sunt bune, ai locuri de văzut. Ce să reproșez? Căldura, da. Dar în rest, a fost orașul perfect pentru o mini-vacanță cu fetele.

A fost atât de bine încât atunci când m-am apucat să selectez pozele pentru articol, mi-am dat seama că nu pot face doar unul singur. Așa că azi începem cu generalități, iar în articolele viitoare vom vorbi despre mâncare, cafea și magazine.

Unde am stat

De obicei nu abordez prea multe aspecte administrative în articolele mele turistice. Îmi place să vorbesc mai mult despre ce am făcut, să pun poze, să vă spun de locuri cu mâncare sau cafea bună.

Dar până și Airbnb-ul a fost unul demn de menționat.

Ne-am ales un apartament în centru, cu 3 dormitoare și 3 băi pentru că hei, nu e ușor să călătorești în grup de 6 când toată lumea este de sex feminin. :)) Glumesc, însă pentru confortul tuturor și pentru a optimiza timpul petrecut cu pregătirile, am zis că este mai bine să ne extindem un pic.

Așa am luat apartamentul acesta, care este locuința cu cel mai înalt tavan din câte văzusem până atunci. Între timp am stat și într-o dimora în Lecce, dar despre asta altă dată.

Apartamentul s-a situat pe bulevardul Rákóczi (Rákóczi út), găsiți o mulțime de apartamente frumoase în zonă.

Dacă nu ai cont pe Airbnb, înregistrează-te folosind link-ul acesta și primești 160 de lei la prima rezervare.

Ce am făcut 5 zile în Budapesta

În mare parte din timp am mers pe jos, am mâncat și am băut cafea. Totuși, sunt câteva locuri/lucruri de menționat.

Am stat seara pe Margaret Island

Au în parcul de acolo câteva șezlonguri în loc de bănci și sunt un loc numai bun să stai la apus și să te uiția la Dunăre. Și la oamenii care aleargă. Câți erau!

Am admirat arhitectura

Budapesta nu se face de rușine cu arhitectura ei, așa că dacă sunteți amatori de privit pe sus, aici e un loc numai bun.

Am admirat street art-ul

Alt capitol la care nu se face de rușine. Nu le-am vânat intenționat, dar sunt o mulțime de pereți frumos pictați, aviz amatorilor.

Ne-am cocoțat pe Gellért Hill

Este unul dintre principalele puncte de atracție, pentru că poți vedea orașul de sus. Frumos, dom’le, frumos.

Să nu mai zic că în drum spre deal ne-am mai adunat mandibula de pe jos de câteva ori. Nu au nicio rușine cu arhitectura asta!

Am vizitat și Bastionul Pescarilor

Dacă nu vă omorâți cu maratoane de obiective turistice bifate, dar nici nu vreți să mergeți acolo și să nu ziceți că nu ați văzut nimic, cred că bastionul este unul dintre locurile musai de văzut. Din nou, un alt loc care oferă un view frumos asupra orașului.

Am fost și la băi

E păcat să mergi în Budapesta și să nu mergi la băi. Sunt o mulțime de băi termale în oraș și a fost o activitate pe care chiar a meritat să o bifăm. Sunt băi și mai frumoase și mai spectaculoase, noi am ales-o pe cea mai apropiată. Se numește Lukacs Baths și are câteva piscine afară + câteva cu fierbinte apă-nu-știu-de-care (care miroase a sulf).

O zi la Sziget

Festivalurile mari nu mă atrag deloc. De fapt toată excursia în Budapesta a pornit de la dorința fetelor de a merge la Arctic Monkeys, așa că am zis fie, hai să vedem cum e o zi la o imensitate de festival.

Nu aș sta cu siguranță prea multe zile la Sziget dacă m-aș mai duce.

Dacă ajungeți pe acolo, înarmați-vă cu multă răbdare, așteptați-vă la mult praf, căldură și aglomerație la concertele mari.
Nu zic că sunt lucruri rele, doar că e bine să îți calibrezi așteptările.

A, iar dacă vreți să mergeți în perioada festivalului în Budapesta, ar fi bine ca rezervările să fie făcute din timp.

Altele

Nu că ar fi inteligența limitată, dar prețurile în forinți ne cam dădeau bătăi de cap. Chiar dacă aveam deja de ceva vreme și îl folosisem doar în țări în care moneda este euro, de abia în Budapesta mi-am dat seama cât de folositor este Revolut. Mai ales că eram 6 persoane, întotdeauna aveam de transferat cuiva bani, așa că Revolut ne-a ușurat mult viața.

Dacă nu ai auzit de Revolt până acum, pe scurt – este un produs financiar care are o mulțime de facilități interesante, pe lângă card-ul pe care ți-l comanzi singur/ă. Pentru travel, cel mai important ar fi că au rate de exchange foarte bune, nu percep comisioane pentru retragerea de la ATM până în 800 de lei, poți transfera foarte ușor bani către alți utilizatori, poți face split bill (plătește o persoană dar banii se trag din conturile tuturor celor cu care faci split) și poți bloca și debloca instant cardul (e.g. dacă îl pierzi sau ți se fură).

Dacă vrei să îți faci un cont Revolut, poți folosi link-ul acesta.

Cum spuneam și la început, m-a surprins plăcut. Este un oraș mult mai hipsteresc decât îmi imaginam și mi se pare păcat să nu dai o tură prin el, mai ales că este și aproape, iar din unele zone ale țării poți ajunge ușor și cu mașina.

Nu știu dacă era din cauza verii, dar mi s-a părut foarte relaxat. A, de asemenea este și curat. Și cred că nu ar trebui să ne simțim ofensați când Bucureștiul este încurcat cu Budapesta pentru că, din multe puncte de vedere, ar fi bine să ne situăm la nivelul lor.

Nu-i așa că tramvaiele lor galbene sunt adorabile?

Să nu mai zic că este și instagramabil orașul.

Cam atât cu poveștile generale, revin și cu recomandări de locuri, știu că acesta este un subiect care arde tare.