Amsterdamul turistic nu se aruncă prea mult afară din pătratul lui comercial: Red Light District, coffeeshops, muzee mari și canale vegheate de case simpatice. Știam că orașul are de oferit mai mult de atât, așa că am sărit peste city card și am trecut la căutat experiențe care să ne rămână mai mult în memorie decât tăblițele informative din muzee.

Am avut parte de câteva experiențe drăguțe: cafenele hip, locuri simpatice, plimbări relaxante, mâncare bună, câte puțin din fiecare. Așa că las aici lista de recomandări, din ce am reușit să bifez în cele 5 zile petrecute acolo.

1. Înainte de toate, cafea

Mai toate diminețile din Amsterdam au avut în traseu o cafea bună. În drum către programul din acea zi, ne opream mai întâi la o cafea. Cel mai la îndemână ne-a fost White Label Coffee, care pe lângă cafea bună are și un decor tare, tare drăguț. Iar oamenii sunt relaxați, bineînțeles, cum am mai zis. Într-una din dimineți a intrat în cafenea un băiat care – eram 98% siguri – avea pantaloni de pijama pe el. 🙂
Am mai încercat Screaming Beans și Scandinavian Coffee. Cea din urmă este de neratat.

white label amsterdam experiente-amsterdam-9

2. Un stroopwafel proaspăt făcut din Albert Cuypmarkt

Te va moscoli caramelul ăla cald pe toată fața. Și vei mai cere unul după aceea.

experiente-amsterdam-14

Și este aproape de Scandinavian Coffee, ține minte. În rest, piața nu m-a dat pe spate. Dar vafa merită timpul acordat drumului până acolo.

3. Înghețată Ben&Jerry’s mâncată hoinărind pe stradăexperiente-amsterdam-16

Legenda spune că cea din Amsterdam nu are calorii.

4. Mini-tarte de la Petit Gâteau

experiente-amsterdam-1

Alocă jumătate de oră în program doar pentru a te decide ce vrei de aici. Sunt încă de 2 ori atâtea feluri pe lângă ce vezi în poză.

5. Ciocolată artizanală din Zaanse Schans

Zaanse Schans este acel sătuc cu mori de vânt. Da, recomand și plimbarea pe acolo, dar magazinul de ciocolată este adorabil. Iar ciocolata de atâtea feluri! Plus că au diverse bombonele la 50 de cenți, să tot încerci din toate.

experiente-amsterdam-10

6. Relaxare pe pontonul din Zaanse Schans

Nu am vizitat morile de vânt înăuntru, dar m-am plimbat prin zonă, am admirat căsuțele simpatice și peisajul liniștitor. Vremea era perfectă, așa că nici nu m-a mai interesat de nimic și m-am întins pe spate. Era o zi din timpul săptămânii când, în mod normal aș fi muncit. Dar acum eram într-un dolce far niente olandez.

experiente-amsterdam-12

7. O pauză pe iarbă în Vondelpark

S-ar putea să te acompanieze și o egretă. Sau rațe. Sau cine știe e alte animale prietenoase de pe acolo. De asemenea, poți să mergi la un supermarket, să îți iei ceva de mâncare de acolo (au multe salate și variante sănătoase-ish de mâncare to-go) și să vii în parc să mănânci. Prânz low-cost, cu ambianță de milioane.

experiente-amsterdam-17

8. O plimbare cu bicicleta

În București nu am încercat niciodată să mă dau cu bicicleta, nu pare să fie traficul de partea mea. Însă acolo orașul este al bicicletelor în primul rând. Chiar și așa, mi-a fost destul de teamă să merg prin oraș (nu eram sigură pe mine, nu voiam să încurc) așa că parcul a fost alegerea ideală.

experiente-amsterdam-3

9. Un moment de drăgăleală cu pisicile din oraș

Oamenii de acolo chiar iubesc pisicile și am dat de o grămadă de mustăcite – prin geamuri, pe stradă, prin locurile ce le-am vizitat. Sunt foarte prietenoase și cu toate am petrecut câteva minute. Răpitoare de atenție. 🙂

experiente-amsterdam-2

10. Un prânz pe marginea canalului

Într-una din zile am avut fiecare câte un “my date with the city”. Pentru că am alergat pe la muzee, nu am avut timp de pierdut cu masa, așa că am luat ceva de la supermarket și am stat pe marginea canalului ca să mănânc. Chiar dacă eram singură, la masă am fost acompaniată și am găsit niște prieteni cu care să îmi împart biscuiții.

experiente-amsterdam-23

11. O plimbare cu feribotul până la The Eye

The Eye este o clădire recunoscută în Amsterdam pentru că se desprinde de arhitectura clasică a orașului. Găzduiește Muzeul de Film (la care nu am fost) și un magazin tare simpatic, de unde am luat niște suveniruri. Magazinul dedicat tot pasionaților de filme. La The Eye se ajunge gratuit cu feribotul, din gara centrală.

experiente-amsterdam-4

12. Hoinăreală prin zone mai puțin turistice

După ce am fost la The Eye am zis să vedem ce se ascunde și prin partea aceea a orașului, către nord. După The Eye încep să se întindă străduțe rezidențiale, așa că turismul pe acolo nu prea există. Totuși, am avut surpriza să dăm peste o stradă cu case foarte mici, simple și drăguțe.

experiente-amsterdam-19 experiente-amsterdam-20 experiente-amsterdam-21

14. Cazare la universitatea-hotel

Am tot auzit oameni plângându-se de cazarea în Amsterdam – că este scumpă, că se găsește greu. Așa că noi am mers la sigur și ne-am cazat la Skotel, un fel de mini-hotel construit într-o universitate. Conceptul este foarte bun: universitatea pregătește viitori specialiști în industria hotelieră, iar campusul este construit în așa fel încât să facă practica real. Oamenii se pot caza la hotelul acesta, tot personalul fiind format din studenți.

Sunt nesiguri, stângaci uneori, dar foarte deschiși și săritori. Cei care ne-au făcut curat în cameră ne-au lăsat și un bilețel într-o zi.

Camerele de hotel – aici e partea și mai interesantă – sunt decorate astfel încât să imite camerele de hotel din marile lanțuri hoteliere, iar când îți faci rezervarea poți specifica ce tip de cameră îți dorești (Novotel, Ramada, Hilton etc.). Noi am ales Coco-Mat și a fost pur și simplu wow:

experiente-amsterdam-15

Singurul “inconvenient” ar fi că nu este tocmai în centru, dar tramvaiul care are stație fix în față ajunge acolo în 20 de minute. Noi nici nu ne-am folosit de asta, pentru că în 40 de minute ajungeam și pe jos, iar plimbarea era chiar plăcută.

15. Cumpărături de decorațiuni

experiente-amsterdam-18

Nu am găsit atâtea magazine drăguțe ca în Stockholm, dar suficiente cât să am ce să cumpăr. Dille&Kamille și Søstrene Grene (lanț de magazine ce a pornit din Danemarca) sunt cele în care mi-am făcut eu de cap, la prețuri chiar decente. Dille & Kamille mi se pare genial pentru a-ți cumpăra toate ustensilele și decorațiunile pentru casă.

Captura mea:

experiente-amsterdam-6

16. Muzeul de fotografie (FOAM)

Este un muzeu mic, nu cred că au colecții permanente. Când l-am vizitat eu găzduia o expoziție dedicată lui Helmut Newton. Vreo 3 etaje cu fotografiile artistului, nu mi-a părut rău deloc. Ba la ieșire am și luat un album foto cu una din seriile lui.

experiente-amsterdam-7

17. Open Garden Days

Open Garden Days este un eveniment ce are loc în luna iunie a fiecărui an. Noi ne-am sincronizat la fix cu evenimentul, dar nu am mai luat bilete pentru că mi se părea că îmi va lua prea mult din timp pentru a merita prețul. Dar am fost inspirată că am ales să merg la FOAM, pentru că era deschisă și grădina lui, plus câteva preț de vreo 4 case mai încolo. Așa că am văzut și o mică parte din grădini, incluse în prețul biletului de muzeu.

experiente-amsterdam-8 experiente-amsterdam-11

18. Muzeul familiei Van Loon

Este tot un muzeu mic, dar foarte frumos. Voi face un articol separat cu pozele făcute acolo, fiecare cameră pare din altă poveste. Grădina casei am găsit-o deschisă, era plină de bătrânei ce se relaxau la soare (vezi mai sus – nu ai sărit peste, nu? 🙂 ).

experiente-amsterdam-5

Museum Van Loon și FOAM mi s-au părut două alegeri foarte bune. S-au pliat pe pasiunile mele, am dat pe amândouă cât aș fi dat pe un muzeu mai mare și nici nu mi-au răpit mult timp. Mi-a plăcut și la Rijksmuseum, dar parcă tot de bijuteriile astea două sunt mai încântată.

Cu mâncarea nu am poze de pus pe blog, dar mi-au plăcut coastele de la Cafe de Klos unde am stat pe scări 45 de minute până am găsit o masă. Iar la  Burgermeester am găsit burgerul care avea 2 slăbiciuni de-ale mele: ciuperci sote și brânză brie.

Toate experiențele astea nu ar fi fost posibile fără recomandările Oanei, săpăturile mele pe net și Rodica, împreună cu care m-am bucurat de (aproape) tote cele de mai sus. Iar câteva din poze sunt făcute chiar de ea, restul îmi parțin 😉

Sunt utile recomandările? Mai fac?