Când ne gândim la bune maniere sigur ne ducem repede la niște vremuri puțin trecute: în care domnii purtau mereu pălărie, în care doamnele se afișau doar cu mănuși și în care manierele îți indicau poziția în societate. Nu este tocmai așa.

Ne ascundem după niște argumente nejustificate pentru a le ignora: vremurile s-au schimbat, sunt doar niște reguli scorțoase, la ce te ajută să știi cum se aranjează o masă cu toate tacâmurile pentru 3 feluri de mâncare, trăim într-o societate liberă.

Dar omitem să ne informăm, să aruncăm un ochi peste ele și să realizăm că, de fapt, bunele maniere nu mai sunt aceleași de acum 150 de ani. Ele se actualizează, se mulează pe societatea în care se aplică și nu sunt nicidecum create cu scopul de a-ți îngrădi libertatea.

Hai să vedem câteva exemple, iar la finalul articolului am și un concurs.

Manierele sunt strâns legate de cine suntem noi

Să fii un om manierat nu înseamnă nicidecum să știi pe de rost un set de reguli și să le aplici cu sfințenie.

Un om manierat are în primul rând grijă de el, în interior, și de prezența sa, în exterior. Iar aici vorbim de grija față de noi – de la igienă până la somn, sport și cum ne îmbrăcăm, dar și de cum ne dezvoltăm. Mi se pare fascinant că ne ducem după sfaturi de dezvoltare personală și percepem asta ca fiind ceva special, când este ceva ce ar trebui făcut oricum.

Tot aici intră și cum îmbătrânim. Prea mulți oameni lasă procesul de îmbătrânire la voia întâmplării, dar cred că mai mult ca niciodată avem ceva control asupra lui. Având grijă de corpul nostru dar și de experiențele ce le acumulăm pe drum cred că avem șanse să devenim niște bătrânei simpatici. 🙂

Conversația – știm cum să purtăm o discuție?

Ei bine, nu. Mi se pare extrem de dificil să porți o conversație.

Fie nu ascultăm, fie nu știm să ne contrazicem argumentat, emitem opinii bazate pe generalizări sau suntem indiscreți fără să ne dăm seama.

Să nu mai zic de întrebările impertinente ce le auzim mereu, mai ales de la familii. Sunt multe subiecte delicate – bani, sănătate, planuri de viitor care sunt călcate în picioare doar pentru că ni se pare că gradul de apropiere ne permite. De multe ori nu este așa, și nu are niciun rost să insiști cu întrebări legate de economii, căsătorie, planuri pentru a face un copil, indiferent de gradul de rudenie sau de prietenie. Este de prost gust, neplăcut pentru cel care răspunde la ele și de multe ori poate atinge subiecte și povești foarte sensibile.

Da, trebuie să știm cum să ne comportăm la un eveniment

Chiar dacă este nunta surorii tale, nu înseamnă că poți să mănânci cum vrei.

Nu muști din pâine, o rupi cu mâna.

Nu dezosezi peștele cu mâna, te folosești de cuțitul special.

Nu plescăi, nu sorbi supa, nu îndeși mâncare în gură ca un hamster.

Nu, nu sunt reguli scorțoase, sunt reguli care te vor ajuta să arăți bine și să nu cazi în penibil. Nu bei mai mult decât e cazul, nu faci glume cu persoanele ce abia le-ai cunoscut.

Cum ziceam și mai sus, prezența ta trebuie să fie una plăcută. Nu știu cine își dorește (cu adevărat) să genereze amuzament și priviri chiorâșe, să fie luat în derâdere și să i se pună tot felul de etichete ce țin de aspecte negative.

Iar hainele chiar contează

Și înțelegem greu și greșit acest aspect. Nu trebuie să arătăm tot timpul ca scoși din cutie, dar nici ca și cum am fi dormit cu hainele pe noi iar când a sunat ceasul am și ieșit din casă.

Dacă în general nu mi se pare chiar atât de important să fii o apariție, atâta timp cât arăți decent, la evenimente mi se pare obligatoriu să te aliniezi etichetei. Iar asta nu înseamnă să ieși în evidență prin exagerări, vei fi remarcat/ă printr-un aspect îngrijit și corect decât printr-o ținută de prost gust.

Nunțile noastre sunt pline de așa nu, dar nu sunt eu în măsură să iau la puricat ținutele. Însă prefer să văd o rochie cu un croi și un material bun care chiar stă bine pe persoana respectivă. Mai bine vă faceți unghiile și părul acasă și puneți banii aceia la bugetul pentru rochie. Unghiile false nu arată mai niciodată bine (decât dacă respectă lungimea naturală a unghiei), iar părul la coafor de cele mai multe ori este nereușit.

Nu uitați, mergeți la o nuntă. O petrecere. Nu vă va oferi nimeni niciun Oscar acolo.

Iar botezul nu este nuntă, așa că o ținută elegantă de zi va fi de ajuns.

Este important cum ne purtăm în public

Nu ne place când mergem pe un trotuar plin de gunoaie, nici când oamenii din jur fac lucruri ce ne deranjează. Regulile ce țin de comportamentul în public nu sunt absurde, țin cont doar de un principiu simplu: poartă-te în așa fel încât să nu îl deranjezi pe cel de lângă tine.

Ai fi zis că la călătorii nu se aplică, nu?

Ba da – și chiar destul de mult. Dacă mergi cu avionul sau trenul, este important cum te porți. Nu deranja ceilalți pasageri, nu agasa și nu flirta cu stewardesele. Îmi aduc aminte un episod în care un grup de 3 bărbați (bătrâni) agasau cu glume proaste o stewardesă, în timp ce altul vorbea la telefon în timp ce avionul decola. După ce i se făcuse observație de 2 ori. Mă simțeam eu penibil pentru ei. Și aveau minim 20 ani peste mine dar bun-simț ioc.

Nici cu impresiile din călătorie nu este bine să exagerezi. Da, prietenii tăi vor fi fericiți să vadă una-două-trei poze, dar chiar nu este cazul să pui câte una de la fiecare obiectiv vizitat, iar când te întorci un album cu 50 de poze. Nici atitudinea de tipul “ce civilizație, nu ca la noi”, urmate de exemple înșirate arogant nu te va ajuta.

Contează ce faci cu timpul tău

Nu este un truism dintr-o carte cheesy de self-help, este chiar o secțiune din Codul Bunelor Maniere. Să nu ai deloc timp liber, în care să faci ceva pentru tine, nu este în avantajul tău.

Știu că poate fi îmbucurător pentru egoul tău că ai un job full-time după care mai ai grijă și de familie, dar chiar nu ajuți pe nimeni dacă tragi de tine până pici. Sau că ai o poziție importantă într-o companie mare, dar care îți reduce viața la job-drum spre casă-somn. Nu trebuie să faci asta în fiecare zi. Dar săptămânal, bilunar sau lunar un pic de timp doar pentru tine este benefic. Iar asta se leagă strâns de punctul 1 – trebuie să avem grijă cine suntem.

Cred că nu am zis nimic mai sus ce nu are legătură cu zilele noastre. Sunt multe situații în care manierele încă se aplică, de la cine suntem și cum ne afișăm, până la ce cadouri facem și cum le primim.

Toate ideile de mai sus sunt extrase din Codul Bunelor Maniere Astăzi de Aurelia Marinescu (22% reducere azi + transport gratuit), o carte ce mi se pare că ar trebui să fie prezentă în bibliotecă înaintea oricărei cărți de dezvoltare personală. Ediția ce o am eu a fost revizuită în 2015 – cum ziceam, bunele maniere chiar sunt de actualitate.

Și să îți zic și de concurs, dacă nu ai văzut pe Facebook deja: am un loc de oferit la cursul Bunele maniere și eticheta în societate, din 26 octombrie la Fundația Calea Victoriei. Pentru a participa, trebuie să mă vizitezi pe Facebook și la această postare să îmi spui ce gest manierat ai vrea să întâlnești mai jos. Ai timp astăzi, 23 octombire, până la 20.00, pentru că mai apoi voi trage la sorți câștigătorul.

Da, poate fi copleșitor la o primă vedere să înveți atâtea “reguli”. Și va fi și imposibil să le aplici permanent pe toate. Dar asta nu trebuie să fie o scuză pentru a încerca să devii o versiune mai bună și mai plăcută a ta.

concurs-bune-maniere