Ei, uite că a mai trecut un an (când?), așa că este din nou timpul să ne delectăm cu niște proiecte frumoase de la noi. Anul acesta am pus pe listă 20 de idei. Pentru toată lumea, pentru toate stilurile și – mai ales – pentru a cunoaște mai bine ce lucruri interesante iau naștere pe tărâmurile noastre, nu doar în China și Bangladesh și nu doar la branduri pe care le vedem peste tot. 

Încep din capul locului cu un mic disclaimer – fotografiile nu îmi aparțin, le-am “furat” de pe paginile respective de dragul exemplificării. Așa că merg spre fiecare dintre ei creditele foto și sper să nu fie cu supărare pentru nimeni 🙂

Și acum să începem să ne clătim ochii cu ce am putea să fericim niște oameni de acest Crăciun.

Un colier bombonicios de la Mimieux

mimieux

Dacă ai o prietenă, o iubită, o soră dragă și care este funky sau îi place veselia, uite aici niște bijuterii delicioase, care mai vin și ambalate ultra-drăguț.

Pagina de Facebook

Ceva delicios-Fructos

fructos

Poate ai pe cineva care a renunțat la zahăr. Sau care nu își dorește neapărat ceva de Crăciun, nu mai are nimic, nu vrei să îi cumper ceva care e degeaba, dar nici cu mâna goală nu te-ai afișa. În situațiile de genul acesta, cred că merg de minune cadourile mâncabile, iar Fructos e o alegere faină, la care găsești de toate: și gemuri fără zahăr, și lucruri mai deosebite cum ar fi dulceața de lapte.

Pagina de Facebook

WHAT IF I FLY

what-if-i-fly

Sigur ai o prietenă mai pretențioasă, sau una căreia îi plac lucrurile fine și tare-tare greu îți e mereu să găsești ceva pentru ea. Ei, eu cred că nu vei da greș cu WHAT IF I FLY pentru că au numai lucruri prețioase și de poveste fabricate din porțelan. Poți să alegi un colier-inimă sau un clopoțel-păpușă, toate-toate sunt deosebite și un cadou minunat pentru Crăciun.

Pagina de Facebook

O geantă mai fistichie de la Koja Concept

KOJA-CONCEPT

Destul de puține branduri care produc genți mi se pare că aduc ceva nou, de cele mai multe ori spun da, e drăguță, dar e un fel de așa-și-așa. Koja nu mi se pare deloc așa și așa, sunt speciale și unice. Îmi place foarte mult ideea pe care merg ei și faptul că niciuna nu este ca cealaltă – pentru că textura, culorile și imperfecțiunile (naturale) diferă la fiecare geantă sau rucsac.

Pagina de Facebook 

Quelque chose jolie de la Jolie Cosmetics

jolie-cosmetics

Unele branduri nu sunt frumoase doar prin ambalaj, ci și prin ce valori au. Jolie Cosmetics, pe lângă faptul că sunt naturale și bio și cu ingrediente bune pentru piele, te ajută să și faci bine cumpărându-le produsele. 5% din valoare vânzărilor lor se direcționează către Touched România, o inițiativă menită să protejeze femeile abuzate și să prevină abandonul nou-născuților. Și uite așa, faci indirect și o faptă bună.

Pagina de Facebook

Un cadou optim de la Optimef

optimef

Mie îmi plac mult brandurile care reușesc să reinventeze ceva vechi și să îl facă să fie apreciat din nou. Optimef a reușit să facă asta cu primul model de ceas românesc și a adus în față niște modele care zău că se bat cu nume mai  mari ca design. De când au apărut tot stau cu ochii la ele și plănuiesc, la un moment dat să adaug și eu unul pe lista lucrurilor pe care le dețin și le iubesc.

Pagina de Facebook

Un clopoțel de admirat de la Ceramic Sparrow

ceramic-sparrow

Nu știu de ce, dar la mine în minte ceramica și cadourile de Crăciun fac o echipă foarte bună. Așa că mereu se regăsește pe lista de idei și câte ceva din ceramică. De data acesta ne uităm la Ceramic Sparrow, care are de la clopoței cu case transilvănene, la porci zburători.

Pagina de Facebook

Ceva alternativ de la My Precious Buzztard

my-precious-buzztard

Am început des să mă uit după bijuterii de autor, alternative. Nu e doar un moft. Mi-am dat seama că o bijuterie de autor o iubești de fiecare dată când o porți și tot de atâtea ori este și admirată. Așa că în planul meu se mai află câteva de acest gen.

Cu un inel sau niște cercei de la My Precious Buzztard nu oferiți un cadou pentru o singură zi, e un cadou pemntru fiecare purtare.

Pagina de Facebook

O experiență parfumată de la Artizanii Olfactivi

Aș vrea să zic că parfumurile sunt una din puținele mele obsesii. Nu e chiar așa, mai am multe obsesii pe lângă, “norocul” ar fi că găsesc greu un parfum care să simt că mă reprezintă. Decât să port un parfum banal, prefer să nu port deloc.

Mă bucur, totuși că a început să se mai educe și piața pe la noi, să se mai afle de parfumuri de nișă și să căutăm și aici să mergem pe lucruri mai puține dar mai bune sau deosebite.

Și cred că este destul de greu să înțelegi parfumurile din cum interacționăm de obicei cu ele.

Așa că dacă știi pe cineva care adoră parfumurile și ar vrea să se educe puțin, seminariile de la Artizanii Olfactivi mi se par minunate.

Iar acum au și un voucher pe care îl poți oferi cadou.

O experiență în loc de un lucru, și una parfumată chiar.

Pagina de Facebook 

Ceva simplu, minimalist și fain de la Lelograms

lelograms

Cred că în ziua de astăzi nu există să nu ai măcar un prieten sau o prietenă care a adoptat minimalismul. Așa că probabil ideea de cadou pentru ei îți dă ceva bătăi de cap. Ei, cred că în loc să iei un ibuprofen mai bine fugi la Lelograms, pentru că te-a scăpat de o grijă. Un colier sau un inel cu un design minimalist și frumos lucrate le va bucura maxim privirea pritenilor tăi care merg pe minim. Și da, au și de fete și de băieți. 🙂

Pagina de Facebook 

Puțină bucurie de la Woodjoy

woodjoy

Sigur ai și prichindei la care trebuie să te gândești. Și ca să nu mai umpli casa de jucării plasticoase, aș sugera să mergi pe variante de lemn. La Woodjoy găsești mobilier pe măsura lor și jucării autentice care să le dezvolte creativitatea.

Pagina de Facebook 

mokoFUN

mokofun

Tot pentru miniaturile umane trebuie să găsim și ceva cool de îmbrăcat și din materiale bune, nu? MokoFUN nu doar că îndeplinesc ambele condiții, dar au niște haine adorabile.

Pagina de Facebook

Nu neapărat o cremă de la Cremeria

23847229_1521721907881176_2380444330158512290_o

Ajungem iar la cosmetice cu ingrediente bune și un brand frumos. De data aceasta la Cremeria, unde poți găsi cadouri și pentru ea, și pentru el.

Pagina de Facebook

Un accesoriu fantastic de frumos de la Fandacsia

fandacsia

Pe mine Fandacsia m-a făcut să înțeleg mai bine accesoriile de pus pe cap și să le admir dincolo de pălăriile clasice. Au reinventat și au făcut purtabile anumite modele care ar fi părut în mod normal din filmele vechi. Sunt spectaculoase, e drept, nu cred că sunt pentru oricine, e drept, dar chiar sunt conținutul unui candou fantastic, nu?

Pagina de Facebook

Tinerețe fără bătrânețe de la Panseea

panseea

O femeie nu poate avea niciodată îndeajuns de multe cosmetice. Dacă declinăm, nu pot exista niciodată îndeajuns de multe idei de cadouri cosmetice, nu? 😀

Dacă vrei o atingere de zână, o frumoasă adormită sau tinerețe fără bătrânețe nu trebuie să le cauți în cărți. Sunt chiar cremele pe care le găsești la ei și le poți lua în săculeți de pânză din bumbac organic, de la Atelierul de Pânză.

Pagina de Facebook

O șosetă, două, trei sau Șoseta 3

soseta-3

Nu știu să vă zic unde sunt șosetele pierdute ca să le aduceți lângă perechea lor, dar știu sigur că puteți prelungi durata de viață a perechii de șosete. Pentru că la șoseta 3, primești 3 șosete într-un set. Pierzi una, rămâi cu două. Acum nu știu ce te faci când mai pierzi încă una, dar nu cred că se supără nimeni dacă îi faci lipeala cu una din alt set.

Pagina de Facebook 

Raluca Tinca / Little Houses

little-houses

O casă nu cred că îți permiți să faci cadou, dar o casă mică, din ceramică sigur reușești. Little Houses e un proiect care construiește case mici și colorate. În spatele lui se află Raluca Tincă și o veți găsi la târgurile de prin Brașov, dar și din București 😉

Pagina de Facebook

Pupăzan

pupazan

Nu veți găsi pupeze aici, dar tocătoare da. Sau cum îi mai spunem noi în Ardeal, cârpător. Mereu mi s-au părut atât de șterse variantele tocător sau fund, când cârpător sună atât de bine :))

Trecând de sinonime și regionalisme, la pupăzan am văzut niște fundulețe cum le zice el care zic că ar pute fi varianta pentru cineva foodie de pe lista ta de “destinatari”.

Pagina de Facebook

Jujube Atelier

Știu că mulți oameni merg la Sibiu în perioada asta. Am auzit că ar fi un atelier simpatic, Jujube, la care găsiți lucruri tot așa, simpatice, ca ei.

Pagina de Facebook

Atelier Stycle

atelier-stycle

Găsiți și la Jujube, mi-a sărit în ochi că există cineva care face upcycling din sticle. Le dă o altă viață sticlelor, cum ar veni. Și da, este un cadou tot pentru prietenii ecologiști sau care tind spre zero waste. Sau pentru cei pe care vreți să îi educați în direcția asta. 😉

Pagina de Facebook

 

Pentru că e deja destul de târziu, am selectat și proiecte pe care le găsiți pe la târgurile de Crăciun. Bineînțeles, veți mai găsi și altele, așa că merită să dați o fugă pe la:

Multe dintre proiectele pe care le-am menționat în anii trecuți au produse noi, mai bune și mai frumoase, așa că vă îndemn să vedeți și celelalte articole din anii trecuți:

Și pentru că eu cred că lucrurile bune trebuie promovate și fără contexte oficiale sau publicitare, vă invit și pe voi să dați mai departe 🙂