M-am plictisit de câte articole pe tema cafenelelor au apărut în ultima vreme care recomandă cafenele cool, cafenele în care TREBUIE să mergi, unde să bei cea mai bună cafea și așa mai departe. Populez și eu Internetul cu încă unul pentru că e pe listă de prea mult timp, am prea multe amintiri și conversații în cafenelele acestea, am o mică pasiune pentru cafeaua de specialitate și practic cuprind mai toată viața mea socială din ultimii ani.
Adevărul este că peisajul cafelei de specialitate s-a dezvoltat atât de mult în ultimii ani la noi în oraș, încât am început să nu mai țin pasul cu toate locurile nou deschise. Așa că voi împărți lista în locuri dragi și locuri noi sau în care nu am ajuns.
L.E.: acum am făcut lista și wow, am ajuns la 23 de cafenele! Și nu, nu le-am inclus pe toate.
Notă: posibil să nu fi nimerit la toate sursa de aprovizionare pentru cafea, așa că dacă e vreo informație de actualizat, ping me.
Artichoke
Vara aceasta Artichoke a urcat în lista preferințelor mele pentru că mi se pare că a revitalizat complet pasajul/galeria Kretzulescu. Îmi place foarte mult și decorul, dar mi-a plăcut mai ales să stau afară cât a fost cald, terasa are un vibe foarte bun.
Sursa cafelei: Olivo
Origo
La Origo nu cred că mai este nevoie de prea multe cuvinte, este cafeneaua care a dat startul curentului în București și care probabil a dezvoltat pentru mulți oameni gustul pentru cafea de specialitate. Din nou, terasa este absolut minunată vara și îmi place că au înviat o bucată de oraș cam amorfă. Cred că aici am băut cele mai multe cafele, am avut cele mai multe conversații și da, sunt multe amintiri strânse acolo.
Sursa cafelei: prăjitoria proprie, poate fi achiziționată și pentru acasă
Steam
Steam are două locuri (nu locații) în București: la Aviatorilor și la Romană (pe Dacia). Îl prefer pe cel de la Romană pentru că este tare plăcut să stai pe trepe, lejer, cu o cafea în brațe și soarele pe față.
Sursa cafelei: Origo
M60
M60 este preferat de oamenii care vor să lucreze dintr-o cafenea, eu îl prefer mai ales pentru mâncare, locurile de la geam și mesele din față. Vara trecută am încheiat-o cu o seară petrecută la o masă de afară, când încă mai era de stat afară, frigul doar înțepa așa, un pic.
Sursa cafelei: Guido
Orygyns
Și Orygyns poate fi găsit în două locuri în București: Romană și Aviației. Îl prefer pe cel din Aviației pentru că este mic și intim, cumva retras și lângă o florărie foarte drăguță. Apreciez locurile care revitalizează zone și nu sunt în arii ultra-populare.
Sursa cafelei: originea variază, nu sunt sigură dacă se aprovizionează de la aceeași prăjitorie. Chiar în weekend am fost pe acolo, acum au cafea de la Koppi (Suedia)
T Zero
Universitate și Victoriei (T Zero 2). Prin cel de la Universitate iar mi-am petrecut multe dimineți și multe pauze de masă pentru că aveam biroul la o aruncătură de băț. Iar podeaua… [inimioare în ochi]. Locul este decorat chiar de Ciprian, the man behind 🙂
Sursa cafelei: Origo
Tip: dacă au, încearcă Nitro, eventual tonic. Este o altă experiență. 😉
Labirint Concept Store
Aici poți să te duci să bei o cafea și să pleci cu o pereche nouă de adidași dar hei, cafeaua este bună. Și cred că au cea mai frumoasă nuanță de albastru folosit într-un decor bucureștean. Bravo pentru asta!
Sursa cafelei: Olivo
Coftale
Pe Toni (omul din spatele Coftale) l-am cunoscut la o școală de marketing. Câțiva ani mai târziu am început să merg la cafeneaua lui, într-o casă veche și boemă, cu o terasă liniștită și mâncare bună. Ultima oară am întâlnit acolo și un motan care nu a fost încântat de cunoștință.
Sursa cafelei: se aprovizionează de la mai multe prăjitorii din București și Cluj
Tip: locul este pet friendly
Bloom Specialty Coffee
Bloom este alt loc care a înflorit o zonă, mai exact Strada George Vraca. Da, îmi plac locurile la geam, îmi place să privesc pe geam și implicit, locurile decorate astfel. Pe lângă asta, cafeneaua se află la parterul imobilului florentin, o clădire de văzut pentru amatorii de arhitectură.
A, cred că și-ar dori Cosmin (Bloom) să menționez și că aduc cafea de la cele mai bune prăjitorii și ferme de cafea din lume, pe care le schimbă periodic.
Momentan se află în proces de renovare, așa că nu vă grăbiți cu vizita acolo.
Sursa cafelei: variază, se aprovizionează de la mai multe prăjitorii din afară
O postare distribuită de Raluca (@libe.lulu) pe
Beans & Dots
Palatul Universul mi se pare un exemplu minunat de ce ar putea fi făcut în prea multele clădiri uitate ale Bucureștiului. Când m-am mutat, acum 4 ani, un pic mai sus pe strada lui, era o clădire în care nu se întâmpla nimic. Acum există un bar + teatru alternativ, un cocktail bar, cafeneaua, un concept store, un spațiu de co-working…am ratat ceva?
Deci dacă ajungi la Beans & Dots, să știi că mai sunt și alte destinații în clădire. Au și ei locuri de stat la geam, sper să stau acolo într-o zi când va ninge foarte, foarte tare pentru că ferestrele sunt imense.
Și pentru fanii The Barn din Berlin, aici găsiți cafea de la ei 🙂
Sursa cafelei: The Barn (conform ultimelor mele informații)
Fellow One & Guido
Guido este prăjitorie de fapt, dar oamenii sunt îndeajuns de drăguți încât să aibă și cafea to go. Într-o perioadă organizau și sesiuni de cupping, o experiență nice pentru oamenii care chiar vor să cunoască mai bine cafeaua și subtilitățile ei.
De anul trecut a apărut și Fellow One, chiar pe Calea Victoriei. Good combo.
Boiler
Tot în zona Piața Romană, pe Căderea Bastiliei. Fanii minimalismului vor aprecia interiorul.
Sursa cafelei: Origo, Yume (Cluj), posibil și alte prăjitorii
ON OFF
Dacă lucrezi la Aurel Vlaicu, poți să te bucuri de o cafea bunp în drum spre muncă. ON OFF se află la parterul unei clădiri de birouri și cumva, îmi pare rău că nu mă pot bucura și eu de astfel de locuri la parterul clădirii în care lucrez.
Sursa cafelei: Origo
O postare distribuită de Raluca (@libe.lulu) pe
Van Fruct
Van Fruct cred că are cel mai mic și mai drăguț espressor din oraș. Mergi acolo cu stomacul gol, pentru că trebuie să încerci vafele lor.
Sursa cafelei: N/A
Frudisiac
Frudisiac e unul dintre locurile în care îmi pare rău că nu ajung mai des, pentru că nu se află neapărat în zonele în care mă plimb eu mai des. Pe lângă cafea au și mâncare bună și este chiar fain de luat micul dejun acolo.
Sursa cafelei: Drop Coffee (Stockholm) – am fost acolo
Trofic
Cafeaua bună de la Origo + mâncare inspirată de natură și un interior care îmi place la nebunie. M-am mobilizat greu să merg acolo, dar de abia aștept să revin. Pe post de carafe pentru apă folosesc chemex. Așa mi-am adus aminte că ar trebui să mă mobilizez și eu să îmi cumpăr filtrele și să încep să îmi fac cafea la chemex acasă.
Sursa cafelei: Origo
900 de cuvinte mai târziu, încercând să mă abțin de la prea multe povești și comentarii, am terminat cu locurile dragi și pe care le frecventez.
Acum să trecem în revistă și locurile noi sau în care nu am apucat să ajung. Îmi este util și mie:
- Ivy
- Bob – am fost în clădirea în care se află într-o seară, pentru că deasupra lui s-a deschis o berărie Mikkeller, și nici nu am observat că jos se află cafeneaua 🙂
- Dose Cafe
- Two Minutes
- Holi CoffeeBar (începem să avem tot mai multe cafenele pe Calea Victoriei)
- C-O Fi Factory
- Dog & Gentleman
Și pentru că pe îmi place să acord credit pentru fotografii, de ce nu aș face asta și cu ideile? 🙂
Prima oară Ana mi-a dat ideea de a face articolul acesta. Versiunea ei, mai bine documentată, se găsește pe blogul ei în engleză:
Dacă nu știi ce să îți comanzi, cere ajutorul barista-ului pentru că sunt toți foarte prietenoși. Cred că oamenii care se află în jurul cafenelelor sunt al doilea motiv pentru care m-am lipit de locurile astea. Sunt friendly, zâmbesc, au răbdare să îți explice, te cunosc de-a lungul timpului, te întreabă dacă a fost totul în regulă și transmit un vibe bun.
În plus, cafeaua este atât de bună, încât nu mai ai nevoie să îți pui zahăr. Vei vedea, vor încerca și ei să te convingă că nu este o idee bună.
Cel mai des beau flat white, cortado și V60. Flat white a devenit cea mai populară băutură pe bază de cafea și mi se pare ușor amuzant și ridicol că unii oameni afirmă că beau flat white ca și cum ar fi ceva special. Special mi se pare să ajungi să deosebești notele din cafea, originile, să știi ce influență au parametrii (temperatură, presiune, timp) asupra cafelei, să ajungi să faci un latte art (o , doamne, cât de greu e!), nu neapărat să alegi o băutură în care diferă proporția de espresso și lapte. En fin.
Sper că vă este util articolul, mai ales celor care mi-au mai cerut recomandări de-a lungul timpului.
With coffee, love and love for coffee,
Libelulu
intr-o zi poate vii si ne descoperi! Suntem Milu Cafe pe Baratiei 33
Așa voi face! 🙂