haine-vechi

Oricât de încăpător ai avea dulapul, o revizie periodică este mai mult decât indicată. Recunosc, nu sunt cea mai ordonată ființă – mai ales în dulap, însă de cele mai multe ori este de un mare ajutor să fac curat printre haine. Pentru că mă bucură sentimentul de uite ce ordine am acum  (probabil nu voi mai spune asta și după o săptămână) și pentru că mă ajută să îmi aduc aminte ce haine mai am, ce haine nu mai port și ce haine pot scoate din dulap.

Așa că dacă stai cu dulapul îmbuibat de haine sau cu ele îngrămădite pe undeva pentru că nu știi ce să faci cu ele, uite aici câteva variante.

1. Schimbă-le sau vinde-le

Poți să te organizezi frumos și să mergi la un yard/garage sale cu ele, pentru a le vinde. Sau poți să îți încerci norocul pe grupurile de Facebook unde oamenii încearcă să își vândă hainele:

  • Schimb garderoba!
  • LOVE Yard Sale
  • Talcioc 2.0
  • Nu mai port

2. Scapă de cele care nu mai pot fi purtate deloc

În unele orașe există containere pentru haine – poți să le duci acolo. Dacă nu, le poți duce la cel mai apropiat H&M. Prin programul Conscious ei promit să recicleze toate textilele.

Iar dacă te pricepi la cusut, poți să folosești materialele pentru alte scopuri – poți face cârpe, fețe de pernă, jucării – sunt o grămadă de idei de upcycle ce pot fi puse în practică.

3. Fă-le cadou prietenilor sau rudelor

Probabil ai o grămadă de haine bune pe care nu le mai porți din cauză că nu îți mai plac sau nu îți mai vin. Ia vezi dacă îți poți face verișoara mai fericită cu o bluză drăguță sau prietena mai entuziasmată cu bluza aia la care râvnea de atâta timp. 😉

4. Donează-le la o fundație care se ocupă de colectarea hainelor

Sunt diverse organizații care strâng haine, pe lângă alte bunuri, pentru a le distribui persoanelor care au nevoie de ele. Încearcă la:

  • Merci Charity Boutique
  • Samusocial
  • Crucea Roșie – au deschis și un magain second hand unde acceptă colectarea hainelor pentru a le vinde, Bine Boutique
  • Ambasada Cehiei (există un container în care se strâng hainele, iar mai apoi sunt donate – nu este destinat hainelor ce nu mai pot fi purtate)
  • Copacul cu Haine – serie de evenimente în care se strâng periodic haine pentru categorii sociale defavorizate. În București, de obicei se organizează în Cișmigiu
  • La Taica Lazăr, magazin de caritate
  • centrele de asistență socială din zona ta

fashiondays.ro

5. Întreabă-ți cunoștințele de oameni care au nevoie de ele

Cine știe – poate au vecini la țară sau la bloc care au nevoie de haine, poate au aflat și ei la rândul lor de cineva, poate au prieteni care se descurcă mai greu din punct de vedere financiar. Sau poate găsești o casă de copii sau un centru la care le poți duce direct. Și poate mai mobilizezi alți prieteni să ți se alăture.

Sau dacă nu funcționează niciuna dintre metode, poți încerca pe grupul de Facebook free Cycle București, unde oamenii donează lucrurile de care nu mai au nevoie.

În orice caz, în perioada sărbătorilor se organizează multe acțiuni caritabile – tu doar să ai hainele pregătite, ocazii se vor ivi.

Și fii sincer/ă – chiar crezi că îți va mai plăcea bluza aceea când vei slăbi cele 5 kilograme, așa cum ți-ai propus? Dar perechea de pantaloni pe care nu ai mai purtat-o de anul trecut? Dar rochia aceea pe care trebuie să o duci la croitor? Hai, nu te atașa de haine și nu uita să ai sinceritatea pe-aproape când faci curat în dulap. 🙂

Bonus – 20 de idei pentru a refolosi hainele vechi