Reduceri, vitrine, lucruri care ne fac cu ochiul, lucruri pe care ne rămâne inima lipită, lucruri de care avem nevoie pentru a ne dezvolta pasiunile, lucruri pe care le folosim pentru a impresiona, lucruri pe care le folosim pentru a ne exprima, lucruri care ne oferă confort, lucruri care ne ușurează viața, lucruri care ne aglomerează viața. E cam complicat cu lucrurile, nu?
Este facil să ți le cumperi, aduc fericire pe termen foarte scurt, smulg o admirație care să ne bucure ego-ul și te bagă într-un cerc vicios care ne face, până la urmă, să ne întrebăm: cum ne raportăm corect la lucruri?
Minimalismul ne trage spre simplificare și iterarea sesiunilor de simplificare, cosnumerismul spre…bineînțeles, a cumpăra mai mult, și mai mult, și mai mult.
Cum nu sunt o fană a extremelor pe termen lung, cred și aici că tot echilibrul este răspunsul. Am mai scris despre echilibru în general, cum îl văd, dar îl folosesc ca unitate de măsură cam în orice, inclusiv în relația mea cu lucrurile.
Nu înseamnă că am un număr magic de obiecte din fiecare categorie, ci pur și simplu că încerc să mă raportez la ele cât mai sănătos. Știu că nu mă încântă cu nimic să am mai mult de 2 perechi de încălțări din fiecare categorie, așa că nu cumpăr pantofi impulsiv. În schimb am o slăbiciune pentru parfumuri. Și pentru cercei. Unde, cu siguranță, dețin mai multe articole decât am nevoie.
Cumva, în adâncul meu, am un suflet minimalist, nu mi-a plăcut niciodată să am lucruri foarte multe, de care să uit. Nu mi s-a întâmplat să găsesc bluze prin dulap cu eticheta pe ele sau să țin lucruri cu anii pentru că nu știi când ai nevoie de ele.
Cred că o relație sănătoasă cu obiectele pe care le deținem pornește de la cunoașterea valorilor noastre și a câtorva reguli care să ne ajute să ne disciplinăm.
Lucrurile pe care le deții trebuie să îți fie utile, să îți îndeplinească o nevoie sau să îți aducă bucurie
Dacă nu cad în niciuna dintre categoriile de mai sus, nu ar trebui să ajungă la tine în casă. Fie că vorbim de o răzătoare sau de o pereche de pantofi, analizează înainte de a cumpăra dacă se încadrează în categoriile de mai sus. La fel și când faci ordine sau decluttering.
Tip: aplică regula celor 48/72/whatever ore pentru articolele care nu fac parte din categoria am-nevoie. Setează-ți un interval temporar între momentul în care vezi ceva ce îți place și momentul în care îl achiziționezi. Vei vedea că în multe situații este o atracție falsă pentru articolul respectiv și că poți trăi și fără el.
Obiectele trebuie să lucreze în favoarea ta, nu să te încurce
Dacă ai dulapurile prea aglomerate, dacă nu găsești niciodată ce ai nevoie, dacă uiți că ai anumite obiecte pentru că efectiv sunt prea multe, deja încep să lucreze în defavoarea ta. Iar conștientizarea acestui lucru este un pas spre relația mai organizată cu obiectele de care ai nevoie.
Cumpără-ți lucruri care te reprezintă pe tine, nu un trend
Asta pornește de la ce ziceam mai sus: trebuie să îți știi valorile. Mai apoi, trebuie să cunoști foarte bine ce îți place, iar definirea unui stil, indiferent de arie, ajută foarte mult.
Nu lua de bune trendurile, ia doar ce ai nevoie din ele.
Hainele, cosmeticele, fardurile, accesoriile, obiectele de decor sunt doar un alt mod prin care ne exprimăm și ne comunicăm personalitatea. Să o comunicăm așa cum este ea, nu cum pare că ar da bine să fie.
Lucrurile trebuie să îndeplinească anumite criterii
Fă-ți o listă de reguli. Îți dau exemplu de câteva sprea care tind eu în general, chiar dacă nu 100% din timp.
- Investește în lucruri de calitate.
- Cumpără mai puțin și mai bun.
- Sigur ai nevoie de asta?
- Nu cumpăra doar pentru că este la reducere.
- Nu cumpăra doar pentru că se poartă.
- Fă-ți wishlist-uri și alocă buget pentru lucrurile de acolo.
- Cumpără-ți lucrurile pe care ți le dorești în momente importante: când ți-ai îndeplinit un obiectiv, când începi un capitol nou din viață, când vrei să marchezi un eveniment.
- Shopping is NOT therapy.
- Nu cumpăra în perioade în care ești într-o extremă emoțională, mai ales când este vorba de sume mari/obiecte scumpe.
- Nu te mai folosi de scuze false (dacă peste câteva zile nu îl mai găsesc, dacă nu va mai fi la reducere, îmi trebuie, merge cu fusta x, am nevoie de el pentru evenimentul y)
- Asigură-te că merge cu restul de articole pe care le deții (garderobă, decor)
- One in, one out: cumpără-l, dar renunță la alt obiect.
Revizuiește, reciclează, redu
Nu aplic mereu regula 12, dar periodic revizuiesc lucrurile pe care le dețin și renunț la lucrurile care nu îmi mai plac, pe care nu le-am mai folosit, care s-au deteriorat sau care nu mi se mai potrivesc.
Încerc, pe cât posibil să le donez și reciclez.
Vreau să încep să mai și reduc. Nu sunt hoarder, dar am fost într-o perioadă în care am strâns mai mult decât am nevoie.
De asemenea, este bine să te gândești și la componenta ecologică a lucrurilor pe care le deții sau vrei să le cumperi. Fabricarea lor poluează, de multe ori și aruncarea lucrurilor. Nu sunt pe principiul zero waste, dar încerc să nu exagerez prin amprenta pe care o las asupra mediului, măcar un pic. Chiar și un ambalaj de plastic în minus contează.
Chiar este important să ne definim relația cu lucrurile din jurul nostru, pentru că ne acompaniază mai mult decât orice. Și să ai o relație sănătoasă cu obiectele, ne duce mai aproape de honest & beautiful living.
Chiar ar trebui să fac asta, dulapul meu este prea plin și nu găsesc nimic. Mulțumesc de inspirație!
Mă bucur că te inspiră articolul! <3