Am povestit data trecută despre cum să facem partea de cercetare pentru un cadou, iar acum continuăm cu ce este de cele mai multe ori pasul 1 în realizarea cadoului. Ei, eu zic că dacă ne ocupăm de puțin research înainte de a trece la idei, ne mai ușurăm puțin munca.

Gândește-te în ce spectru vrei să fie cadoul

Vrei să fie un obiect sau o experiență? Vrei să fie ceva de care să se bucure punctual sau ceva care să rămână?

Cineva care are o pasiune s-ar putea să se bucure și de ceva care să îl ajute (materiale, instrumente etc) dar și de un atelier în care să aibă ocazia să își perfecționeze abilitățile sau cunoștințele.

Cineva care nu pune preț pe lucruri va aprecia mai mult o experiență (un bilet la un concert sau un salt cu parașuta).

Decide dacă mergi pe pragmatism sau nu

Întotdeauna când faci un cadou există două opțiuni mari și late: să îi faci cadou ceva de care are nevoie sau să îi faci cadou ceva ce îi face plăcere. Să stabilești direcția în care dorești să te duci, te va ajuta în selecția ideii.

Fă un mic brainstorming pe baza informațiilor pe care le-ai aflat în etapa de cercetare

Doar pentru că te-ai informat puțin înainte, nu înseamnă că puf! deja ai ideea. Probabil s-au conturat câteva direcții însă tot s-ar putea să găsești niște idei mai bune.

Așa că apucă-te de un mic brainstorming pentru a explora variantele posibile. Dacă sunteți mai mulți implicați în acel cadou foarte bine, vor ieși mai multe idei. Dacă nu, stai tu un pic cu tine și vezi ce variante ar fi.

Momentan nu ar trebui să existe cramponări sau contrângeri, evaluați mai încolo ideile fezabile.

Consultă-te cu ceilalți implicați

Atunci când contribuie mai multe persoane la cadou (sunteți un cerc mai mare de prieteni și contribuiți toți sau vă organizați la birou de ziua unui coleg), deși pe alocuri poate deveni frustrant, trebuie consultate părțile implicate. Da, pe de-o parte ar trebui să fie toată lumea ok în legătură cu pe ce se duc banii lor. Pe de altă parte, nu uitați că acel cadou ar trebui să ilustreze preferințele beneficiarului/sărbătoritului și nu pe ale voastre.

Dacă nu știi ce să alegeți din lista de idei sau conversația s-a blocat, vorbește cu cineva apropiat lui/ei. Posibil să știe ce l-ar entuziasma mai mult din acea listă.

Ține cont de context

Spuneam mai sus că ar trebui să decizi în ce spectru să alunece cadoul. Aici ar ajuta și raportarea la context. Să spunem că persoana care va primi cadoul de abia s-a mutat într-o casă nouă și încă mai are o mulțime de lucruri de cumpărat pentru casă. S-ar putea să îi prindă mai bine ceva util, nu prea vrei să primești lucruri drăguțe când tu încă dormi pe saltea.

Sau știi că își cumpără mereu lucrurile de care are nevoie, dar uită să își mai ia și lucruri pentru sufletul lui/ei. Atunci poate ar fi mai potrivit un cadou mai drăguț.

De asemenea, contextul ar trebui să ne ghideze și în a ne da seama dacă un cadou este potrivit sau nu. La fel și relația dintre voi.

O cămașă de noapte kinky poate fi un cadou potrivit dacă ești iubitul ei sau o prietenă apropiată, dar nu și dacă sunteți colegi de birou și cadoul va fi desfăcut de față cu toată lumea. Imagine that.

Împachetează ideea altfel

O idee banală poate fi transformată în ceva foarte simpatic dacă este ambalată altfel.

De Secret Santa o cană poate fi ceva meh. Dar dacă o pui într-un kit pentru seri cozy și mai pui niște ciocolată caldă, o cutie de biscuiți gourmet și o pereche de șosete confy, chiar ai ieșit din banal foarte ușor.

Un balon poate fi un cadou meh. Dar dacă îi umpli mașina de baloane umflate cu heliu, sigur dimineața aceea în care va pleca la muncă nu va fi una banală.

Mie îmi place foarte mult ideea de kit, mai ales când am un buget iar ideea găsită este prea mult sub bugetul meu. Atunci încerc să formez o poveste sau o formă de împachetare în care să integrez mai multe lucruri mici care ar fi prea puțin oferite individual.

Sau keep it simple

În unele contexte s-ar putea să îți fie peste mână să găsești o idee bună de cadou (poate vă cunoașteți de prea puțin timp). Nu forța, mergi pe o linie mai simplă și mai clasică. Un buchet de flori va avea un impact mai mare decât un cadou nereușit. Iar la cum s-au extins serviciile florale, poți da pe un buchet de flori cât pe un cadou generos.

Dar nu luați trandafiri, vă rog, dacă ea nu este iubita voastră.

Cum întrebi destinatarul ce și-ar dori

Să zicem că au eșuat toate ideile de cadou. Dacă sunteți apropiați, poți întreba ce și-ar dori. Sau poți invita persoana în cauză la o cafea, după care să mergeți și să alegeți împreună cadoul. Da, nu e așa elegant, nu mai e nicio surpriză, dar nu în toate situațiile găsim ideea perfectă.

Ideea și bugetul

Am tot bătut câmpii până acum pe marginea ideii, însă ea este strâns legată și de buget. Degeaba vrei să îi oferi o cameră foto dacă tu ai buget de 200 de lei.

Câteva lucruri de ținut cont cu privire la buget:

  • Bugetul ar trebui stabilit în funcție de posibilitățile tale înainte de a te raporta la reciprocitate. Cumva ni s-a indus că dacă cineva ne oferă un cadou scump, trebuie și noi să facem la fel. Nu văd lucrurile așa, eu cred că un cadou trebuie să aducă bucurie pe ambele părți, iar dacă eu trebuie să mănânc zacuscă restul lunii pentru a-mi permite să cumpăr acel cadou, s-a dus toată bucuria.
  • Stabilește bugetul și în funcție de relația vostră. Este firesc și natural să oferi cadouri mai valoroase celor apropiați. Însă, este firesc și ca bugetul per cadou să fie mai restrâns dacă îi oferi des persoanei respective cadouri.
  • Stabilește-ți o marjă superioară peste bugetul inițial. Dacă găsesc o idee foarte bună care îmi depășește bugetul dar nici nu îmi face gaură în portofel, I go for it. Prefer să ofer cadoul perfect, nu cadoul încadrat la limită în buget.
  • Dacă bugetul nu a fost depășit: poți apela la ideea de kit de care vorbeam mai devreme sau poți să mai completezi cu ceva: un buchet de flori, un voucher, o carte sau să îl folosești pentru un ambalaj de o calitate mai bună (care da, costă).
  • Dacă ideea este foarte bună dar chiar nu ai cum să obții bugetul pentru ea, oferă un voucher cadou. Cum ziceam, poate își dorește o cameră foto. Nu prea cred că cineva ar face vreodată un cadou atât de scump (mă refer aici la camere care trec de 1500 – 2000 de lei), dar poți contribui la achiziția ei. Mie chiar îmi plac voucherele cadou 😀
  • Planifică-ți cadourile. Știu că asta se leagă de finanțele personale și cum le gestionăm, dar știi când sunt cele mai importante ocazii (zilele de naștere ale celor apropiați, Crăciun, nunți, botezuri etc). Așa că include-le în bugetul tău pe luna respectivă, pentru a nu te trezi că mai ai doar 20 de lei disponibili pentru acest cadou și nu știi ce să faci cu ei.

Dacă nu ai citit deja, îți recomand: