Eram în Rijksmuseum și o fotografie mi-a atras atenția în mod deosebit. De fapt descrierea ei, care punea 3 întrebări: d’ou venons-nous? que sommes-nous? ou allons-nous? Fotografia se numea Untitled și mi s-a părut o metaforă perfectă pentru cine și cum suntem noi. 

Încercam să răspund în mintea mea la întrebări, dar mi-a răsărit altă întrebare: oare câți oameni știu să răspundă la întrebările acestea? Puțini. Și câți caută? Și mai puțini.

Ne ignorăm universul interior, pare că nu este niciodată o prioritate. Pălește în fața sfaturilor celor apropiați, în fața preocupării pentru exterior, îl ignorăm pentru că nu avem timp acum și nu avem timp acum pentru că alergăm fără să știm de ce sau după ce. Și bineînțeles că nu știm să răspundem de ce alergăm, pentru că ar trebui să plonjăm înăuntrul nostru pentru a descoperi răspunsul la întrebare. Hopa, m-am învârtit cumva în cerc?

Ș uite așa se nasc frustrări, în forme variate. Facultăți alese greșit, locuri de muncă în care ne consumăm fără rost, relații din care ne e teamă să ieșim și probabil cea mai importantă – întrebări despre noi la care nu știm să răspundem.

Spune-mi, te rog, cum te aștepți să fie bine în viața ta dacă nu îți acorzi ție, celei mai importante persoane, timp pentru a te asculta și a te înțelege? Cum ai vrea să afli răspunsuri la întrebările ce țin de universul tău exterior, dacă tu nu îl cunoști pe cel interior? Cum să te aștepți ca proiecția ta în exterior să fie coerentă și clară, când legătura cu interiorul e ruptă?

Avem multe găuri negre în noi și dacă nu încercăm să le închidem absorb multe lucruri din afară. Ne absorb în conflicte generate pentru că nu l-am ascultat pe celălalt sau nu ne-am ascultat pe noi îndeajuns. Absorb zone de confort în care nu stăm conștient. Atrag obiective ce nu ni le dorim cu adevărat. Absorb o imagine a noastră care, cel mai probabil, nu este adevărată.

De câțiva ani am început să mă ascult, cât pot eu de bine. Este cel mai bun lucru pe care îl putem face și pe care îl vom avea cu siguranță pentru totdeauna. Nu casa, nu familia, nu relațiile, nu jobul, nu garderoba.

Când începi să te asculți dispar multe pseudo-argumente. Nu trebuie să stăm într-o situație care nu ne favorizează. Nu trebuie să mai ținem legături cu oameni care nu aduc valoare în viața noastră. Nu trebuie să îți cumperi casă dacă nu vrei. Nu trebuie să urmezi sfaturile familiei pentru care să fii realizat înseamnă să te căsătorești și să faci minim un copil.

Cea mai mare realizare a mea sunt eu. Sună a pleonasm, dar este unul care ascunde în spate multă muncă ce se desfășoară continuu. Dacă nu făceam asta, nu îmi descopeream pasiunile. Dacă nu îmi descopeream pasiunile nu știam cum să îmi prioritizez timpul pentru ce contează și cum să mă relaxez. Dacă nu făceam toate astea, blogul nu ar fi existat.

Și nu ar fi existat nici giveaway-ul de astăzi, în care poți câștiga cel mai frumos premiu pentru tine. Un loc la cursul Poveștile ca metafore ale dezvoltării de sine.

Pentru mine decembrie este luna în care îmi iau mai mult timp pentru mine. Las la o parte multe dintre lucruri și stau să mă analizez, să mă relaxez, să îmi șlefuiesc povestea. Așa că mi-aș dori să faci la fel.

Spune-mi într-un comentariu care este cel mai bun lucru pe care l-ai făcut pentru tine până acum.

Concursul se încheie miercuri, 23 noiembrie la finalul zilei, iar câștigătorul va primi un loc gratuit la cursul susținut în București, la Fundația Calea Victoriei ce va începe din 7 decembrie. Detaliile cursului le găsești aici.

LE: Câștigătoarea este Ioana, felicitări!

untitled