Pentru un semi-potato couch ca mine statul în casă nu e motiv de supărare sau de plictiseală. Dar înțeleg că nu toată lumea își dorește neapărat să stea toată ziua pe canapea și, probabil foarte curând, va interveni senzația de nu știu ce să mai fac.
Sărind peste uitatul la TV sau Netflix, am grupat o serie de idei de activități în funcție de specificul lor, poate-poate mai găsiți niște idei noi.
Activități legate de casă
- Curățenie generală temeinică – și așa vine primăvara, așa că ne putem apuca de curățenia de primăvară
- Analizează casa și fă o listă de idei de îmbunătățiri – cred cu tărie că în casa ta trebuie să te simți cel mai bine, atât de bine încât să nu îți mai vină să ieși din casă 😀 Dacă simți că al tău cuib nu e acolo, ia-ți puțin timp pentru a pune pe o foaie ce nu îți place și cum s-ar putea îmbunătăți. Chiar dacă locuiești în chirie și poate nu ai flexibilitate maximă, tot pot fi puse în aplicare diverse idei. Totuși, dacă unele implică deplasarea pentru a achiziționa diverse obiecte, păstrează lista și pune-le în aplicare când va trece perioada aceasta de criză.
Activități legate de organizarea casei
- În primul rând, fă un inventar al produselor alimentare pe care le ai pentru a putea să le consumi prioritar pe cele care riscă să iasă din termenul de valabilitate.
- Fă ordine în spațiile în care s-a instalat haosul – debara, sertare, secțiuni din dulap etc.
- Declutter: fă o razie prin casă și vezi care sunt lucrurile de care te poți debarasa. Pune-le într-o cutie și vezi dacă peste 2-3 luni mai ai nevoie de ele. Apoi încearcă să te scapi de ele într-un mod sustenabil, nu prin a le arunca la gunoi.
- Redecorează. Nu e nevoie să cumperi obiecte noi, folosește-te de ce ai. Poți încerca chiar să reduci din obiectele de decor și să vezi dacă nu îți este mai bine într-un setup mai aerisit.
- Optimizează spațiile – dacă ai spații care pot fi reorganizate sau folosite mai bine, ia-ți un pic de timp pentru a face rocade, a rearanja lucrurile, a adăuga cutii și noi recipiente pentru a ține lucrurile în ordine. Face o diferență enormă să ai cât mai puține lucruri la vedere.
Activități legate de organizarea personală
- Fă ordine în inbox. Scapă de e-mail-uri fără folos, dă unsubscribe la ce nu te mai interesează.
- Fă ordine în fotografii – șterge duplicate, fotografii fără sens din laptop, telefon, soluțiile de stocare folosite.
- Organizează-ți listele (sau pornește unele): lucruri de făcut, idei, șterge ce nu mai e valabil, ia în considerare toate sistemele cu care lucrezi (e-mail, telefon, soluții de chat) și vezi cum îți poți îmbunătăți managementul task-urilor.
- Ia-ți timp de gândire / fă un brainstorming personal – cu singuranță sunt anumite subiecte la care ai vrea să te gândești, dar nu găsesști timp. Deconectează-te câteva ore de la digital și gândește-te la situația aceea pe care nu știi de unde să o apuci, proiectul pe care de mult ți-ai dori să îl pui pe picioare, idei noi în a ctivitatea ta pe care ai putea să le pui în practică. Dacă te simți confortabil, folosește asta ca un subiect de discuție cu ceilalți membri ai casei sau online/telefonic, cu persoanele în care te încrezi.
- Fă curățenie în rețelele de socializare – este o perioadă bună să vezi cine dezinformează, propagă panică, nu stă bine cu etica. Fă curîțenie în listele de prieteni și follow și creează-ți o rețea benefică pentru tine, cum spuneam și în clipul despre cum să ai o relație sănptoasă cu social media.
Activități legate de hobby-uri
- Dedică timp pentru hobby-urile care pot fi practicate în casă. Dacă îți plac activități care presupun deplasarea în afara casei, te poți folosi de canalele dedicate de Youtube pentru a-ți mai alina dorul (e.g. călătorit, sporturi în aer liber).
- Apucă-te de proiectul personal pe care îl amâni de prea mult timp. Nu cred că există un moment mai bun, în plus cu cât te apuci mai repede de ceva, cu atât mai bine. Creșterea lui ia timp. Ok, în anumite situații, poate nu este un moment bun acum să îl lansezi. Însă, îl vei avea pregătit deja când vei simți că este un prilej bun să îl scoți în lume.
- Caută un hobby nou. Poți să încerci să te apuci de desenat, ilustrat, pictat, scris, design grafic, programare, editare video dar exemplele pot fi multe, chiar dacă ești limitat doar de ce găsești în casă sau prin intermediul unui laptop cu conexiune la internet.
Activități legate de familie, prieteni
- Boardgames și jocuri de societate – Catan, cărți, mima, orice aveți la îndemână ar trebui să vă ajute pentru a mai înveseli atmosfera.
- Inventați chiar voi o activitate/un joc. Spre exemplu, dacă unul dintre voi în perioada aceasta își dorește să lucreze la o aptitudine, încercați să găsiți o activitate pentru ea. Public speaking, dicție, exprimare pot fi niște puncte de pornire pentru ceva și fun, și util.
- Video is your friend – dacă locuiești singur/ă și/sau ai limitat intercțiunea cu cei dragi, folosiți-vă de soluțiile video pentru a povesti sau chiar a pune în aplicare activitățile de mai sus.
Activități legate de dezvoltare personală
- Începe un curs online – Sunt o mulțime de platforme de genul Coursera prin intermediul cărora poți învăța ceva nou.
- Alege un subiect și informează-te cât mai mult pe tema lui – aici varietatea este foarte mare, poți să te informezi de la teme istorice până la perspectiva chimică asupra ingredientelor din industria cosmetică.
- Lucrează la abilitățile pe care vrei să le îmbunătățești (fie că o faci cu ajutorul cuiva sau pe cont propriu).
- Crează-ți un plan de dezvoltare – setează-ți niște obiective și un plan de activități care să te ajute să ajungi acolo.
- Acordă atenție sănătății mentale – mai ales dacă te confrunți în perioada aceasta cu stări de anxietate, panică, documentează-te pe subiect și începe să pui în practică diverse tehnici pentru a vedea dacă te ajută. Exercițiile de respirație sau aplicațiile de meditație ghidată, cum ar fi Headspace, pot fi niște soluții viabile.
- Instaurează un obicei nou.
Cel mai bun moment de a instaura un obicei nou este cel în care spectrul activităților tale nu este unul foarte larg. Așa că profită de moment pentru a-ți crea un obicei la care visezi de mult: citit în fiecare zi, ținut un jurnal, instaurarea unei rutine de dimineață/seară.
Alte idei
- Shop your closet – pentru a evita în viitor replica nu am nimic de purtat ia-ți puțin timp pentru a crea noi outfituri cu ce ai deja în garderobă. Eventual, exercițiul poate fi extins cu un inventar al garderobei pe baza căruia să stabilești ce mai ai nevoie pentru o garderobă ideală. Astfel, vei scuti pe viitor niște achiziții impulsive și un morman de haine în dulap care nu te ajută decât într-o singură combinație. Chiar și stiliștii recomandă o garderobă cât mai compactă, din care să poți scoate cât mai multe combinații și care să te ajute în situații diverse. Nu am văzut până acum pe cineva care să îți recomande să fii în trend cu ce s-a mai lăsat la Zara/H&M sau să îți cumperi o rochie nouă pentru fiecare nuntă la care mergi.
- Nu uita de mișcare – caută pe net programe pe care le poți face în casă, fie că preferi yoga, stretching, exerciții cu greutăți sau cardio.
- Citește – mi se pare din seria TV/Netflix, așa că l-am lăsat mai la urmă 😀
- Fă lucrurile pe care le amânai de mult – o reparație, schimbat un bec, spălat niște adidași, din astea
- Încearcă o rețetă nouă
Bineînțeles că mai pot fi făcute și alte lucruri, mai ales în familiile cu copii. Dar aici nu îmi pot da cu părerea, i-am propus lui Măru să ne jucăm Nu te supăra, frate!, dar a zis că are treabă, trebuie să numere păsările.
Aștept și ideile voastre!
Super idei!
Foarte faină lista, mulțumim.
Eu în perioada asta, am ascultat podcasturi, am descoperit muzică nouă, seriale noi, rețete, am făcut curățenie, am mers cu bicicleta, am jucat board games, am făcut fotografii, am avut grijă de plante…sunt multe activități care ne pot înveseli și care pot contribui la o viață mai frumoasă.
Foarte bune ideila 😀