Am vrea să facem pași spre sustenabilitate, dar știu că subiectul sustenabilității poate fi ușor intimidant. Pentru că ne gândim că ne tăiem din confort dacă facem ceva în această direcție, pentru că poate avem senzația că o catastrofă e mai departe decât este de fapt, pentru că nu suntem obișnuiți să gândim și acționăm pe termen lung sau poate pentru că avem senzația că trebuie să ne dăm lumea peste cap pentru a acționa sustenabil.
Da și nu.
Putem să facem unele schimbări fără să ne afectăm confortul. În același timp confortul se poate redefini. Și nu știu despre voi, dar mie nu mi se pare deloc confortabil gândul că nu vor mai avea pe ce planetă să stea copiii mei și ai cunoștințelor mele.
Și cel mai și cel mai important – este mai important să fim 100 de oameni care practicăm sustenabilitatea imperfect, decât o persoană care le face pe toate bine. Nu subestimați puterea obiceiurilor mici, repetate.
Luați din lista de mai jos ce puteți, cum puteți duce. Și mai apoi dați-o și celor cunoscuți. Veți vedea că lucrurile cu care începem nu sunt deloc de speriat și fiecare din noi poate face unul sau mai mulți pași spre sustenabilitate.
- Evită să comanzi mâncare acasă sau la birou.
- Dacă totuși vrei să comanzi mâncare acasă sau la birou (se întâmplă, e ok), nu uita să ceri specific să nu primești tacâmuri de unică folosință.
-
Evită orice de unică folosință – pungi, tacâmuri, pahare, farfurii.
- Adoptă recipientele și obiectele reutilizabile – paie, sticlă, caserole, tacâmuri.
- Detergenții pe care îi folosești în combinație cu apa (de vase, pentru haine, pentru spălat pe jos) înlocuiește-i cu detergenți ecologici.
- Poți să îți faci chiar și detergenții tăi acasă.
-
Nu folosi pungile de la supermarket de la raioanele de alimente neambalate (fructe, legume, pește etc.). Flash news, pot fi cântărite și fără pungă. Pentru situațiile în care ai un număr mare de alimente și nu le poți cântări, există săculeți reutilizabili (găsești la Textilia, la Kaufland sau pot fi confecționați de cineva cu o mașină de cusut).
- Folosește caserola. La Carrefour te poți duce direct la raioanele mai sus menționate, cu caserola ta. Și poți întreba și în locurile pe care le frecventezi (de exemplu de unde îți iei mâncarea la prânz) dacă poți lua în caserolă.
- Redu risipa de mâncare. Fie cumpără mai puțin și mai des, fie fă-ți un plan pe o săptămână cu cumpărăturile aferente și ține-te de el.
- Folosește mașina mai puțin.
- Dacă ai posibilitatea, ia și alți colegi de muncă ce stau în zona ta. 4 mașini pe șosea cu un om vs. 1 mașină cu 4 oameni poate însemna de 4 ori mai puține mașini în trafic.
- Călătorește mai des cu trenul.
- Plantează un copac. Doi, trei.
- Protejează natura cât de des poți.
-
Nu arunca pe jos și strânge după tine.
- NU ARUNCA CHIȘTOACELE PE JOS. Se pot pierde foarte ușor în natură și nu sunt biodegradabile, așa cum cred mulți oameni.
- Reciclează. Dacă nu știi cum sau unde, ai informații pe hartareciclarii.ro.
- Fii atent la compoziția ambalajelor. În funcție de materialele din care sunt compuse, pot fi reciclate într-o proporție mai mare sau nu. Încearcă să cumperi cât mai mult din materiale care pot fi reciclate mai ușor (PET, sticlă, hârtie, aluminiu).
-
Nu mai cumpăra fast fashion.
- Cumpără și la mâna a doua.
- Repară înainte de a înlocui.
- Redu ce consumi.
- Nu folosi mai multe produse de același tip în paralel.
- Călătorește cu moderație.
-
Nu folosi cosmetice cu particule exfoliante și evită sclipiciul. De cele mai multe ori sunt create din materiale ce nu se descompun.
- Înlocuiește bețișoarele de urechi sau pungile de plastic cu variante biodegradabile.
- Alege produse care au mai puțin ambalaj și mai puțin plastic.
- Pune-ți limte mai clare între dorință și nevoie. Prioritizează nevoile și satisfă-ți o dorință din când în când. Parcă prea dăm curs dorințelor încontinuu.
-
Stinge lumina dacă nu ai nevoie de ea.
-
Oprește apa în timp ce te speli pe dinți.
- Fă mai multe dușuri și mai puține băi.
- Obișnuiește-te să ai temperaturi mai mici în casă iarna și un pic mai ridicate vara. Nu este nici sănătos să existe diferențe atât de mari între temperatura de afară și cea din casă, și reduci consumul centralei termice sau al aerului condiționat. 22 de grade este o temperatură rezonabilă, nu trebuie să stai în chiloți iarna, în casă.
- Nu arunca la gunoi lucruri funcționale. Vinde-le sau donează-le.
- Cumpără și de la branduri sustenabile.
- Cumpără mai des direct din magazin și mai rar online.
-
Nu mai cumpăra apă la pet pentru acasă. Instalează un filtru la chiuvetă sau folosește o cană filtrantă. Sau chiar un cărbune pentru purificarea apei.
- Nu cumpăra brad artificial.
- Folosește becuri economice.
- Locuiește în ce spațiu ai nevoie. O casă de două ori mai mare decât ai nevoie poate îți impresionează prietenii. Dar pe tine te costă, la fel și planta prin resursele de care ai nevoie pentru a întreține o casă mai mare.
-
Renunță la facturile printate. Cred că majoritatea furnizorilor de utilități au opțiunea aceasta disponibilă. Și am văzut chiar și bunsiness-uri care nu mai printează facturile decât dacă ceri în mod specific.
- Descurajează risipa de hârtie. Nu lua pliante de la cei care le împart pe stradă, nu cere bon de la bancomat și poți chiar să lipești un bilet pe cutia poștală cu un mesaj care să indice clar că nu dorești să primești materiale publicitare.
- Găsește activități de relaxare care nu implică folosirea tehnologiei sau a electricității. Din când în când, în loc să petreci timp pe Netflix sau online mai bine ieși la o plimbare, joacă-te un boardgame sau citește o carte.
-
Adoptă minimalismul. Asta nu înseamnă să îți arunci toate lucrurile și să te muți în 20 de metri pătrați. Dar poți să identifici categoriile de lucruri la care poți reduce consumul și la care poți trăi cu mai puțin.
- Vorbește cu oamenii din afacerile cu care le interacționezi și arată-ți interesul pentru alternative sustenabile. De exemplu, locuri în care se servește mâncare care folosesc recipiente din polistiren pentru pachet. Sau cafenele care nu folosesc recipiente biodegradabile pentru produsele to go.
- Refuză paiele de plastic în baruri, cafenele, restaurante.
- Dacă nu ai o cană reutilizabilă cu tine când vrei să îți iei o cafea to go, măcar renunță la capacul de plastic.
- Cumpără produse în recipiente mai mari.
- Dacă ai posibilitatea, fă compost în loc de a arunca resturile de mâncare la gunoi.
- Consumă mai puțină carne.
-
Redu gunoiul pe care îl produci. Observă de unde provine tot gunoiul și încearcă să faci ajustări în privința cauzelor.
Cum spuneam și mai sus, nu e neapărat să te apuci de toate deodată. Dar important este să te apuci de ce poți, cât mai repede.