OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trebuie să o zic și pe asta. Urăsc mesajele de “La mulți ani” scrise direct pe wall-ul de pe Facebook. Dacă aș face un top al celor mai nefericite moduri în care poți transmite cuiva o urare de ziua lui, ar fi în top 3. Ah, după pozele în care sunt tag-uite 50 de persoane în afară de tine.

Nu pot să înțeleg, din moment ce ai intenția de a face o urare, de ce este greu să mai dai 2 click-uri în plus ca să îi trimiți un mesaj. Facem spam în public pentru că suntem leneși. Vă rog, mai bine trimiteți-i sărbătoritului/sărbătoritei urarea scrisă pe o cizmă de cauciuc, valorează mai mult.

Iar când văd mesajele “Vă mulțumesc pentru cele 300 de urări, îmi pare rău că nu am reușit să răspund la toate, m-ați copleșit” simt cum mor toți iepurașii din lume și dispar toți poneii roz. Serios? Te-au impresionat câteva sute de mesaje date din reflex? Dar celor 1500 de mesaje din folderul de spam al e-mail-ului de ce nu mulțumești? Nu te-au copleșit?

Da, știu, m-a luat un pic valul. Dar efectiv, de ambele părți, mi se pare un pic exagerat. De partea celor care urează pentru că au transformat un gest plăcut într-unul enervant (cel puțin pentru mine – wall-ul meu e închis de vreo 2 ani încoace) și din partea sărbătoriților care dau apă la moară unor astfel de comportamente.

În era în care ne văităm că tehnologia ne-a șubrezit viața socială. Păi ce-ar fi să ne comunicăm direct urările – subiectul e deja pus pe masă.

Și pentru că nu vreau să dau în văietătura tipic românească, seacă, fără acțiune, hai să ne gândim la moduri mai inspirate de a face o urare sărbătoriților. Dacă tot vrem să facem un gest drăguț și avem o intenție bună, de ce să nu le valorificăm?

1. Trimite-i un mesaj pe Facebook

Este cea mai comodă variantă. Îl ai ca prieten pe sărbătorit, du-te pe profilul lui sau în lista de mesaje și trimite-i un mesaj. A devenit probabil cel mai popular canal de comunicare, nu văd nimic neplăcut în a trimite mesajele direct.

2. Trimite un SMS

Știți voi, cum făceam înainte de Facebook.

3. Sună-l/Sun-o

4. Faceți un call pe Skype

Dacă este un/o prieten/ă care nu îți este aproape.

5. Spune-i față în față

Profită de ocazie și ieșiți la un ceai/o cafea. Săriți peste partea e ziua mea, trebuie să fac eu cinste / e ziua lui/ei, trebuie să îi fac un cadou dacă nu sunteți persoane foarte apropiate.

6. Scrie-i

Scrisul de mână s-a cam șters, așa că dacă ai scrie o felicitare/scrisoare cu urarea, cred că vei fi și mai apreciat/ă. 😉

7. Pune-i mesajul într-o sticlă

Asta dacă vrei să impresionezi. Nu vei reuși să îl trimiți pe apă, dar cu siguranță vei găsi o modalitate de a-l înmâna.

8. Trimite-i flori

Iar pe bilețelul din buchet, urarea.

9. Fă o fotografie/un video

Poți să i-l trimiți direct, poți să îl postezi pe rețelele de socializare, măcar nu este una dintre cele 300 de urări pe care le-a primit.

10. Scrie-i urarea pe bilețele

Multe. Apoi lipește-i-le pe mașină, birou, în cameră, în baie înainte să se trezească sau îndeasă-i-le în geantă.

 

Hai că parcă nu e așa greu, nu? La mai multe urări făcute frumos!

 

Foto: Epicantus