În ultimele 2 luni din an în enumerarea din răspunsul la “Ce (mai) faci?” s-a strecurat și “mă duc la cursul de design interior”, răspuns ce era urmat de un lung și mirat “Iaaaar?!”.
Da, iar. Ca background pentru cei care nu înțeleg iar-ul, fix acum 3 ani m-am apucat de un curs destul de extins despre care am scris pe blog. Și de aici mirările: de ce mai fac încă unul, de ce unul mai scurt, ce mai învăț acolo?
Aș fi putut foarte ușor să plec de la premisa că nu mai am nimic de învățat, dar mi-aș fi alimentat nejustificat ego-ul. În plus, niciodată nu e rău să repeți anumite informații, să nu spun că poți afla unele noi. Și chiar așa a fost.
În cursul de design interior organizat la Fundația Calea Victoriei mi-am pus informațiile ce le știam deja în ordine, am aflat câteva tips & tricks noi, am testat ce am listat în articolul cu cursurile de design interior și m-am deconectat seara, pentru 2 ore, de la tehnologie, alergătură și rutină.
Nu vreau să repet ce au prietenii de la Fundație pe site, așa că vei găsi un link la finalul articolului către pagina cursului, iar aici îți voi mai povesti un pic despre ce mi-a plăcut la curs.
- Raportul între teorie și practică a fost unul bun. Pentru un curs practic, de scurtă durată, mi se pare inutil să te axezi prea mult pe teorie. Raluca, lectorul, a avut grijă să ne prezinte câteva elemente teoretice esențiale, în rest conceptele au fost blenduite în partea practică.
- Cursul a fost deschis, de multe ori divagam de la program pentru că noi veneam cu tot felul de întrebări. Lucrul acesta ne-a ajutat foarte mult pentru că am aflat fiecare exact ce aveam nevoie.
- Ne-a pus în minte informațiile exact în ordinea în care este nevoie de ele.
- Ne-am jucat cu un moodboard. Pentru mine nu era un concept străin, mai ales că este o joacă ce vreau să o abordez și pe blog (vezi varianta din noiembrie), însă este unul extrem de relaxant și plăcut. Nu voi oferi multe detalii despre proces, dar al meu a arătat așa:
- Am desenat o cameră în perspectivă, la un punct de fugă. Ei, asta nu mai făcusem din liceu și a fost un exercițiu bun de dezmorțire, chiar dacă dificil pe alocuri.
- Cursul îți deschide ochii și te învață să te uiți la multe lucruri în amenajarea unei case pe care le ratăm în necunoștință de cauză.
Și să luăm un exemplu banal, pe care îl văd foarte des la oamenii care se apucă de amenajarea apartamentului lor. Încep procesul de amenajare direct cu alegerea finisajelor. Fără un plan, fără o schiță, fără un moodboard, direct cu ce simt ei că “ar merge”. Ei bine, treaba asta, deși nu pare, costă bani, timp și în timp poate aduce neplăceri, frustrări și un rezultat final nu atât de plăcut precum ne-am fi dorit.
Într-adevăr, nu ne putem întinde cu renovarea și amenajarea apartamentului foarte mult, motiv pentru care oamenii nu zăbovesc asupra planificării, dar – să fim onești – nu se decide nimeni să renoveze apartamentul cu o săptămână înainte.
Când planifici îți studiezi cu atenție spațiul, știi exact cât poți ocupa dintr-o cameră, ai îndeajuns de mult timp încât să îți formezi un nucleu, vei ști de unde să tai din costuri și unde are rost să adaugi, vei avea o imagine clară despre ce îți dorești, pentru a nu face zeci de drumuri prin magazine pentru a-ți da seama de asta.
Cursul mi se pare o idee foarte bună dacă:
- design-ul interior este o pasiune pentru care nu ai făcut nimic până acum
- te gândești să te orientezi spre domeniul acesta dar nu știi sigur dacă ți se potrivește
- îți cauți o pasiune creativă
- vrei să îți amenajezi apartamentul singur/ă
- ai în plan să îți cumperi un apartament (nu vei învăța lucruri despre cum să îți cumperi un apartament, dar te poate ajuta să îți dai seama ce îți dorești, pentru a-ți rafina criteriile de căutare)
Nu vei deveni decorator/designer de interior, e un drum lung până acolo, dar e unul dintre acele lucruri pe care le înveți care sigur te va ajuta, la un moment dat, în viață.
Cursul se repetă periodic, iar următoarea sesiune începe pe 6 ianuarie 2017. Detaliile despre Cursul practic de design interior le găsești aici.
Știi…cred că am să arunc un ochi. Eu voi avea de decorat o casă întreagă la un moment dat și cred că mi-ar prinde bine niște perspective diferite.
Da, ajută mult măcar să știi care sunt etapele peste care să nu sari și cum să îți modelezi bugetul: unde are rost să te zgârcești și unde nu. 🙂