Am primit la articolul cu colțul cozy mai multe comentarii în jurul ideii “eu nu pot să fac asta, am pisică”. Așa că m-am gândit că ar fi util pentru toți prietenii pisicari sau viitori stăpâni de pisică/pisici, să adunăm aici câteva sfaturi pentru a nu avea o casă în care să avem bibelouri doar în formă de felină.
Hai să vedem cum putem să ne configurăm decorul casei pentru a ne ușura viața.
Analizează comportamentul pisicii
Partea aceasta se aplică și dacă sunteți colocatari de puțin timp, și dacă stați de mai mult timp împreună. E ca atunci când decorezi o casă pentru două persoane, doar că a doua persoană e…pisica 🙂
Uită-te la ce face când ești acasă, dar și la stricăciunile ce le produce când e singură. Dărâmă obiecte? Se urcă pe perdele? Se suie pe rafturi? Aleargă prin casă?
Fiecare pisică are nebuniile ei și un stil specific, așa că s-ar putea să fii norocos cu o mâțoacă liniștită sau s-ar putea să ai argint viu în casă. Am văzut de la pisici care nu erau în stare să se urce mai sus de nivelul scaunului, până la pisici care mă escaladau și mi se urcau în cap la propriu.
Notează toate aceste aspecte și transformă-le în puncte de acțiune. Ține cont și de faptul că pe măsură ce înaintează în vârstă este posibil să se mai calmeze.
Eu sunt destul de norocoasă cu Măru, are orele lui de nebunie, dar nu strică multe lucruri prin casă. Așa că duc o viață destul de liniștită și îmi permit să ignor o parte din sfaturile următoare.
Îndepărtează florile din zonele de acces pentru pisică
Nu doar că este 99% sigur că le va dărâma, dar poate să le și mănânce și cel mai probabil o va face. Cele mai multe tipuri de plante sunt toxice pentru pisici, așa că pune-le în balcon sau într-o cameră în care să nu aibă acces la ele.
Folosește flori de plastic
Știu că poate suna cheap, însă multe flori artificiale nu arată rău deloc. În plus, le poți pune în locuri în care nu ai putea ține o plantă normală, iar pisica nu are ce să mai ronțăie.

Măru cu plantele artificiale care nu sunt de mâncare :)
În baia din fostul apartament aveam o plantă artificială pe chiuvetă. Toată lumea care venea se minuna cum rezistă planta acolo, în baie, unde nu are pic de lumină naturală. Well…plantele artificiale nu au nevoie de lumină naturală.
Găsești unele care arată chiar bine în IKEA și recent am descoperit niște imitații de suculente în miniatură la Da Moreno (zona Obor), foarte simpatice și ieftine – 4 lei bucata.
Plasează în zonele înalte ale camerelor (polițe, comode, dulapuri) obiecte ce se sparg greu
Sfatul este general valabil, indiferent de personalitatea pisicii. De multe ori nu dărâmă obiecte pentru propria plăcere (deși mai fac și asta), ci pur și simplu din greșeală când se strecoară cu fundul lor mare pe acolo.
Așa că dacă nu vrei să aduni cioburi când te întorci seara de la muncă, asigură-te că ai în zonele de sus obiecte ce nu se deteriorează în caz că vor cădea.
Înlocuiește sticla cu materiale greu casabile (plastic, metal, lemn)
Pentru mai puțină bătaie de cap adună tot ce ai din sticlă și pune în loc obiecte din alte materiale: plastic, metal, lemn. Poate va fi mai greu să le găsești, dar vei și sta cu mai puțină grijă când vor ateriza pe jos.
Tip: încearcă să le prinzi de raft cu bandă dublu adezivă, s-ar putea să zboare mai greu.
Aranjează un colț pentru el/ea
Cumpără-i un pat/covoraș, fă-i un colț din cutii, achiziționează un sistem din acela pe nivele pentru pisici – ideea este să aibă un loc al lui/ei. Nu va sta doar acolo, dar îi reduci nevoia de a-și găsi alt loc în casă.
Tip: la pet shop găsești spray-uri cu cat nip în ele. Poți să încerci să îl folosești în colțul lui pentru a-l face mai atractiv.
Lasă-i jucăriile preferate la îndemână
Între o casă cu o pisică și o casă cu un copil diferă doar numărul jucăriilor, dar în ambele găsești pe jos tot soiul de porcărioare pentru distracția mezinului.
Măru la îndemână (sau prin colțuri doar de el știute) șoricei, mingi, jucăria lui preferată cu catnip, o jucărie cu arc. Așa că nu e prea tentat să își găsească alte surse de amuzament.
Dacă se plictisește de jucării, schimbă-i-le periodic sau alternează-le pe cele care îi plac
Pune obiectele ce se pot sparge ușor pe cel mai jos nivel sau chiar pe podea
Dacă anterior ziceam să pui sus obiectele ce se sparg mai greu, bineînțeles, ce îți dorești să nu sufere daune majore ar trebui să vină pe nivelurile de mai jos. O altă variantă este să te folosești chiar de podea pentru că, în cel mai rău caz, vor fi doar răsturnate.
Folosește cărțile sau colecțiile de reviste ca elemente de decor
Dacă tot trebuie să găsim obiecte greu de distrus, de ce să nu ne folosim de cărți? Ideal ar fi o colecție sau diverse albume cu coperți frumoase, poate chiar cărți vechi. În orice caz, cărțile aduc căldură și personalitate în decor așa că folosește-te de ele cât de mult posibil.
Grupează obiectele de decor pe tăvi sau în coșuri joase
Achiziționează o tavă de lemn cu bordură sau un coș mai jos și creează acolo un mic univers decorativ. Cum sugeram și mai sus, poți să le lipești la bază cu bandă dublu adezivă. Marginile tăvii/coșului vor ajuta la protecția obiectelor, iar tu vei avea și decorațiuni în casă, nu doar pisici.
Folosește-te de felinare/cutii/clopote de sticlă
De când îl am pe Motănescu e destul de periculos să țin lumânări aprinse. Nu vreau să își ardă mustățile, nici să dărâme lumânările dacă vine în viteză, așa că mă folosesc doar de niște felinare mici în mare parte din timp și intenționez să achiziționez unul mare în care să pun lumânările.
Cutiile sau clopotele de sticlă pot fi din nou o soluție pentru a nu te trezi cu decorațiunile împrăștiate, dar aici depinde de pisică. Măru nu le-ar dărâma, dar altă surată de a lui mai energică s-ar putea să îi facă felul.
Renunță la covor sau folosește unul care se curăță ușor
Dacă îți permite casa, poți renunța la covor. Eu asta am făcut. Aveam unul destul de pufos în care părul lui Măru a început să se înfigă instant. Așa că l-am curățat, l-am adunat și asta a fost.
Dacă nu îți place fără covor, poți opta pentru unul mai mic, cu țesătură plată, pe care să poți eventual să îl bagi și la mașina de spălat, sau pentru unul din rafie. Dar să știi că cel din rafie va deveni un sisal uriaș pentru el/ea.
Folosește un spray de tip get-away
Tot la pet shop am văzut, deși nu am încercat, un spray get-away care îți gonește animalul din locurile în care nu dorești să facă ceva. Nu știu cât de bine funcționează, dar îl poți încerca dacă nu vrei să devină canapeaua loc de ascuțit gheare.
Folosește coji de citrice
Am observat că citricele au o substanță care nu le place deloc, le apucă panica și fug când simt mirosul. Acum că tot e sezonul portocalelor, încearcă să pui coji de portocale în zonele în care nu vrei să stea. S-ar putea să funcționeze.
Cred că cel mai important este să înțelegem că pisicile au personalitate și că nu sunt bibelouri. Să te aștepți ca o pisică să nu facă nicio stricăciune e o utopie. Cu ideile de mai sus eu zic că se ajunge la o conviețuire bună pentru toți locatarii casei, fără ca aceasta să rămână doar cu funcționalitatea, fără estetică.
Alte idei și soluții sunt bine venite!
Pe Măru îl găsiți în toată aroganța și frumusețea lui, pe pagina de Facebook Eu sunt Măru.