Împachetarea cadoului pare că nici nu există pentru unii, pentru alții e opțional iar pentru unii oameni este chiar o dilemă sau o provocare. La mine nu există cadou pe care să nu îl ofer măcar într-o pungă de cadouri, măcar cu o fundă, măcar cu ceva, acolo, care să îl înfrumusețeze. 

Din punctul meu de vedere, împachetarea cadoului este un pas la fel de important ca obiectul în sine, chiar dacă în ultima vreme apar teorii conform cărora facem cadouri mai puțin reușite pentru că ne concentrăm prea mult pe lucrurile neesențiale (împachetarea lui, reacția destinatarului când îl va desface, etc.).

Dar cum să renunți la foșnăială, la ruptul hârtiei, la misterul oferit de acoperirea cadoului?

În plus, posibilitățile sunt nenumărate și este o altă posibilitate de manifestare a creativității.

Cum alegi ambalajul pentru cadou

Dacă ar fi să cataloghez tipurile de ambalaje ce le-am văzut folosite, le-aș ordona așa:

cel mai puțin inspirat 

 • fără ambalaj
 • pungă de plastic oarecare
 • pungă/ambalajul de la magazinul de la care a fost achiziționat
 • pungă de cadou
 • cutie de cadou sau ambalat în hârtie de împachetat cadouri

cel mai inspirat 

Fără ambalaj aș zice să fie așa, contra timp, când ai luat un cadou în drum spre întâlnirea cu beneficiarul lui și nu ai avut de unde să găsești ambalaj.

Chiar recent m-am confruntat și eu cu situația asta, trebuia să fug la gară și nu mai aveam timp de ambalat, așa că am legat o panglică spectaculoasă și am salvat situația.

Punga de plastic pentru mine este un mare no-no.

Punga sau ambalajul de la magazinul de la care a fost achiziționat poate fi acceptabil/ă, unele fiind destul de drăguțe. Totuși, în unele magazine poate fi cerută împachetarea pentru cadou și atunci arată chiar bine.

Punga de cadou am început să o folosesc tot mai rar de-a lungul anilor, iar aici vorbesc de cea cu toartă.

Am început în schimb să folosesc pungi de cadou tip plic, cartonate sau care se pot închide, pentru că mi se par mai elegante. Partea mai puțin bună este că nu sunt prea răspândite la noi.

Cutia de cadou aș sugera să fie folosită când cadoul cuprinde mai multe obiecte sau un obiect de formă neregulată pe care nu reușiți neam să îl împachetați (și nu aveți o cutie basic în care să îl așezi și pe care să o împachetezi) sau în cazul unui obiect mai prețios (e.g.: o rochie, o bluză sau o eșarfă din mătase). Saaaau, dacă ajută la construirea unei povești în jurul cadoului.

Iar ambalarea cadoului în hârtie sau alternative (material țesut, ziar, pagini din cărți vechi) mi se pare varianta ideală pentru că oferă tot ce trebuie: ordine, frumusețe, aspect îngrijit, mister, satisfacție. Variantele pentru a te juca aici sunt infinite, vezi un pic mai jos detaliile legate de cum să împachetezi cadoul.

Câteva mențiuni legate de ambalaj:

 • alege ambalajul potrivit ocaziei – nu folosi hârtie cu motive de sărbătoare în afara sezonului
 • alege ambalajul potrivit persoanei – nu oferi pungi de cadou cu trandafiri roșii în context de business, nici nu ambala în hârtie cu pisici cadoul prietenului care urăște pisicile
 • dacă hârtia/ambalajul nu te ajută în poveste, folosește-te de hârtie craft sau ceva neutru
 • folosește-te de funde și alte accesorii (fotografii, ilustrații, metraje, bijuterii, forme din hârtie) pentru a completa “ținuta” cadoului.

Și că tot am ajuns la ținută, de fapt ambalajul cadoului cred că ar putea fi comparat cu ținuta ta într-un context important. Nu hainele sunt cel mai important aspect, dar contribuie la prima impresie. 🙂

Felicitarea, cartolina și eticheta

Dacă simți nevoia, poți adăuga o felicitare sau o cartolină/vedere cadoului, cu câteva gânduri frumoase scrise pe ea. Și am specificat dacă simți nevoia, pentru că nu ajută pe nimeni un la mulți ani sec – oricum îl urezi când oferi cadoul. Scrie când simți că ai ceva de transmis, când știi că persoana respectivă este dornic/ă să primească astfel de mesaje.

Știu că se mai practică și felicitările colective, când contribuie mai multe persoane la realizarea unui cadou, însă ele sunt cu dus și întors. Eu una nu rezonez cu ele pentru că, de cele mai multe ori, ajung a fi un wall de pe Facebook în ziua sărbătoritului, cu un șir infinit de lamulțiani-uri. Însă, dacă ocazia este alta (destinatarul pleacă din acel colectiv) și cadoul este unul de bun rămas, parcă au mai multă substanță mesajele.

Un alt element destul de omis la noi este eticheta atașată cadoului. Eu am de mulți ani un set achiziționat din Ikea și de câte ori am ocazia le folosesc, uneori chiar în loc de felicitare. Mi se par foarte simpatice, mai ales de Crăciun, când se strâng multe cadouri sub brad.

Cum împachetezi cadoul

Uite aici 15 variante de împachetat cadouri cu care m-am jucat eu înainte de Crăciun.

Sau o idee simplă și frumoasă, care îți ascunde lipsa de talent în ale împachetatului și mai poate fi și folosită pe orice formă a cadoului.

Și dacă nu te pricepi, ce faci?

Fie te folosești de punga de cadouri, fie întrebi la magazinul de la care ai cumpărat cadoul dacă oferă servicii de împachetat, majoritatea o fac. Știu sigur că se pot împacheta cadouri la: Cărturești, Oysho, în parfumerii, în magazinele dm, la Books Express, Sabon. Însă, sunt convinsă că mai pe la toate magazinele din lanțurile mari de magazine se poate face acest lucru.

Cam atât am avut de zis pe subiect, sper că a fost de folos.

Articolul acesta face pare dintr-o serie mai mare legate de cadouri, verifică și celelalte articole:

 1. Cum să faci cadoul (aproape) perfect: cercetarea

 2. Cum să faci cadoul (aproape) perfect: ideea și bugetul