cadouri-research

Cred că vorbim prea mult despre idei de cadouri și prea puțin despre întregul proces. Să faci un cadou (aproape) perfect cap-coadă implică multă muncă. Și probabil tocmai acesta este motivul pentru care mai tot timpul fac cadouri care luminează chipurile oamenilor. Chiar muncesc la ele 🙂 

Partea de research/cercetare mi se pare esențială atunci când vrei să faci un cadou cu care chiar să ai succes, iar mulți sar peste etapa aceasta și trec direct la brainstorming și idei.

Și e păcat, mai ales acum când uneori poate fi facil să facem asta.

Așa că hai să îți dau câteva idei despre cum poți să te informezi un pic înainte de a cumpăra un cadou pentru cineva, ca să nu ajungi la magazin și să te uiți ca mâța-n calendar. 🙂

pisica-neagra

Gândește-te care sunt pasiunile destinatarului

Este cea mai facilă și populară metodă când începe căutarea unui cadou. Și da, de cele mai multe ori pare drăguț să îi faci cadou ceva legat de pasiunea lui/ei.

Dacă știi ce îl pasionează și chiar excelează în domeniu, există foarte mari șanse să dai chix cu un cadou dacă nu te informezi înainte. Unui pasionat foto nu îi poți cumpăra orice de la un magazin de profil. Sau cuiva de pictură nu îi poți lua niște pensule pentru că cel mai probabil are unele deja, iar dacă își dorește altele și mai bune, sigur are ceva pe wishlist.

În orice caz, sunt multe pasiuni generaliste sau începuturi de pasiune spre care ar fi mai simplu să te orientezi. Dacă este o pasiune pe care nu a explorat-o prea mult, este mult mai ușor să găsești un cadou potrivit.

De găsit pasiunile, sunt mai multe metode, poți să te uiți la punctele de mai jos.

Uită-te pe conturile de social media

Locuri în care a dat check-in.

Evenimente la care a fost sau de care este interesat/ă.

Secțiunea de likes, mi se pare foarte valoroasă. Nu înseamnă neapărat că îi place tot ce este acolo, dar poate pui cap la cap cu o altă informație.

Cărți, TV shows, ai înțeles tu.

Postările de pe Instagram, chiar și InstaStories.

Sunt multe informații ce le poți găsi și nu înțeleg de ce oamenii nu profită mai mult de asta.

Dacă are un blog, și mai bine. Eu rămân uimită cum oamenilor nu le vin idei de cadouri la câtă informație despre mine poate fi găsită aici, pe blog. Știu, știu, sunt o persoană dificilă, but still… 😀

Studiază-i casa

Dacă ești într-o relație îndeajuns de strânsă încât să vă vizitați, casa poate oferi o mulțime de indicii. În casă ești practic tu, autentic și, măcar într-o anumită măsură, locuința este o extensie a ta. Trage cu ochiul în bibliotecă, uită-te la lucrurile care sunt expuse prin casă sau încearcă să afli ce tabieturi are acasă.

Află-i valorile și cauzele

Poate militează pentru cosmeticele cruelty-free, poate îl deranjează poluarea din oraș, poate apreciază calitatea, poate familia este cea mai importantă prioritate, poate vrea să dea vieții un sens și să găsească acel meaning pe care îl cam caută toți acum.

Nu știi cum îți vine ideea de a îi cumpăra ceva cruelty-free sau haine de la un brand de fashion sustenabil. Sau o cană de apă filtrantă ca să nu mai consume atâta plastic. Sau un cod al bunelor maniere dacă îi place să se perfecționeze pe partea asta. Sau un coffee table book cu personalități iconice dacă e în căutarea excelenței într-un anumit domeniu. Sau “Omul în căutarea sensului vieții” de V. Frankl.

Ai înțeles ideea.

Vorbește cu cineva apropiat lui/ei

Când social media nu funcționează (de, poate nu are cont, sau nu e foarte activ/ă), vorbește cu cineva foarte apropiat. Iubitul/iubita, un prieten din afara cercului tău. S-ar putea să știe lucruri și să te ajute.

Am făcut asta, uneori chiar am fost de ajutor.

Alteori chiar am dat informații despre oamenii din jurul meu, în legătură cu ce și-ar dori.

Fii atent la conversațiile voastre

S-ar putea să menționeze că își dorește ceva. Sau că visează la ceva.

Notează. Cine știe, până vine ziua sau ocazia pentru a face un cadou poate vei uita.

Întreabă subtil

Dacă vorbește de ceva care îl/o pasionează sau își dorește, aprofundează discuția. Nu într-un mod evident, pune întrebări care să stârnească și prin care să pară că te interesează pentru tine informațiile respective.

Dacă menționează că își dorește ceva încearcă să afli ce model, cum arată, dacă plănuiește să își achiziționeze în scurt timp și așa mai departe.

Întreabă direct

Dacă ți se pare că nu ai succes, poți să și întrebi, în condițiile în care relația permite.

Eu, de exemplu nu sunt un fan al acestei tehnici, însă chiar sunt persoane care preferă să fie întrebate sau chiar spun ele ce își doresc.

Gândește-te cât de pragmatică este persoana respectivă. Cel mai probabil, dacă tinde spre pragmatism, va prefera metoda aceasta.

Eu sunt pragmatică atunci când vine vorba de lucruri serioase, dar la un cadou îmi doresc să am parte de misterul acela dinainte de a-l deschide și de a vedea ce se află înăuntru. Și chiar dacă nu e ceva ce mi se potrivește perfect, mă bucur pentru că am primit ceva. Este mai important actul în sine și bucuria lui decât pragmatismul aici. Pentru mine.

Singurul lucru pe care îl prefer ar fi, în cazul în care oamenii nu au idei, să doneze banii. Cum am făcut anul trecut. Sau cum am mai sugerat pe alocuri când observam forfota de dinainte de ziua mea.

Metode de scototcit sigur mai sunt, dar cred că sunt particularități. Astea aș spune că sunt cele generale și ar trebui să funcționeze ca niște principii și linii de ghidaj.

Dacă tot se apropie sărăbtorile, am zis să scriu mai des despre cadouri. Și acesta este doar primul din seria Cum să faci cadoul (aproape) perfect, mai urmează. Și da, vor mai urma și idei de cadouri.

 

P.S.: pozele sunt luate de pe Kaboompics.