Cred că e perioada numai bună să ne aruncăm în confort, relaxare și seri liniștite. Și dacă ți se pare că la tine nu e chiar atmosfera potrivită, am adunat câteva idei pentru a-ți face casa un pic mai cozy.

Fă intrarea în casă plăcută și primitoare

Chiar dacă rolul holului de la intrare este unul strict funcțional, nu cred că este un argument pentru a-l ignora în decor. Este practic primul contact cu casa, care le setează starea de spirit vizitatorilor, dar te poate ajuta și pe tine să intri într-o stare mai bună când ajungi acasă.

Poți să pui un suport de umbrele, niște cizme de cauciuc de decor, o tablă pe care să scrii un gând bun, niște tablouri sau de ce nu, chiar un lampadar pe care să îl aprinzi imediat ce ajungi în casă. Chiar și covorul din fața ușii ajută.

vivre.ro

Adaugă surse secundare de lumină

Pentru că, din nou, tindem să ne orientăm prea mult spre funcțional, ne ocupăm doar de sursele principale de lumină și uităm de lumina ambientală. Un lampadar în living și niște veioze în dormitor chiar fac minuni.

Poți să mergi pe una care mie mi se pare foarte simpatică și potrivită și pentru accentul de culoare:

veioza-roz

219 lei, o poți cumpăra de la ChicVille

O veioză cu un twist romantic:

veioza-retro

210 lei, Retro Boutique

Sau dacă ai mai mult curaj, un abajur de ratan combinat cu ce suport vrei tu:

abajur-ratan

Abajur – 50 de lei, tot de la ChicVille

 

Folosește-te de lumânări

Aici cred că nici nu are rost să detaliez prea mult. Lumânările sunt nice, le găsim până și la supermarket, sunt probabil cea mai ieftină variantă spre o casă cozy, așa că go for them!

Ultimele 2 puncte pot fi completate cu lumini decorative. Eu am și mici, și sub formă de bile de ratan. Și le ador.

lumini-cupru

35,99 lei, ZOOT

Îmbunătățește ambianța prin miros și muzică

Varianta absolut gratuită pentru o casă mai cozy o reprezintă ambianța creată de miros și muzică. O casă în care miroase bine și se aude bine este o casă mult mai primitoare și relaxantă. Pentru miros poți să mergi de la lumânări parfumate, la uleiuri pentru aromaterapie sau chiar…miros de vin fiert 🙂

La muzică variază în funcție de preferințe, dar pentru mine atmosfera cozy implică jazz neapărat.

Uite aici și o melodie care mă și binedispune, și relaxează în același timp:

Profită de textile

Draperii. Pături. Cuverturi. Fețe de pernă. Sunt elemente care adaugă “moliciune” și confort casei. Le poți adapta în funcție de sezon. Poți merge acum pe texturi mai moi, mai pufoase, tricotaje și țesături călduroase.

patura-pufoasa

Pături pufoase găsești tot la ChicVille

Adu natura un pic mai aproape

Dacă nu ai foarte mult lemn în casă (mobilier, lambriuri, tocurile ușii etc.), poți să aduci sentimentul acela cald oferit de nuanțele de maro prin elemente din natură aduse în casă: niște crengi într-o vază, un bol cu frunze de toamnă sau un aranjament DIY cum este cel de aici.

Adaugă nota ta personală

O casă, oricât de bine amenajată ar fi ea, nu îți va oferi un sentiment de coziness dacă nu îți lași amprenta personală în ea. Un hobby la vedere, un lucru drag, ceva care să te reprezinte și prin care să simți că tu ești persoana care locuiește acolo. Nu omul care a proiectat blocul, nu cel care l-a decorat, nu cel care l-a renovat.

Amenajează-ți locuri confortabile pentru relaxare

O pernă pe jos, un fotoliu comod, o canapea pe care să te simți bine. Când vrei să te simți bine într-o atmosferă caldă, nu cred că vrei să stai în picioare.

Utilizează piese de decor vintage

Iar aici mă refer la vintage adevărat, nu la piese cu aspect vintage. Cred că cele mai puternice emoții și amintiri le avem legate de casele bunicilor și ale părinților. Și dacă stai să analizezi bine, probabil e cea mai plăcută stare de cozy trăită acolo. Ia obiecte de decor de la ei sau din târgurile de vechituri și integrează-le în casa ta.

Ține cărțile la vedere

Mie mi se pare că o bibliotecă este un mod minunat de a însufleți o casă și de a transmite o stare de bine. Chiar dacă viziunile curente, minimaliste, nu încurajează colecționarea cărților iar Kindle e la putere, nu cred că trebuie să renunțăm la toate cărțile pe care le avem. Adună o colecție frumoasă la care să te uiți cu plăcere.

Acum poți să faci ce îți place

Răsfoiește un album foto, citește despre hygge, scrie, uită-te pe pereți, uită-te la serialele preferate de pe Netflix, adună-ți prietenii să gătiți ceva și, mai ales, bucură-te de confortul din casa ta cozy. Nu știu cum s-ar traduce cozy în română, dar mă pot bucura de el și fără a-i găsi echivalentul.

 

Sursă foto: 

  • ChicVille și Retro Boutique, mențiunile sunt sub fiecare fotografie 
  • Featured image și header: Kaboom Pics (free stock)