Știi sentimentul acela după Crăciun, când parcă nu mai au ce căuta în casă toate elementele specifice lui? Dar totuși, parcă nu ai vrea, le-ai mai ține un pic. Până la vară, dacă se poate. Ei, mi-am propus să îți iau grija asta de pe umeri pentru că am câteva idei de decorațiuni pentru iarnă ce le vei putea ține cât vrei, fără mustrări de conștiință.

Decorațiune de agățat, pe care să expui tu ce vrei

Materiale necesare:

o crenguță/o bucată de lemn subțire

o panglică

sfoară

câteva decorațiuni (pot fi din cele de anul trecut, pot fi organice – conuri, batoane de scorțișoară, portocală uscată, ce vrei tu)

materiale decoratiune de iarna

Eu am ales o felie de portocală uscată (well, am luat-o de la uscat puțin prematur pentru a-mi face treaba), un con și o decorațiune cumpărată din Jumbo. Am folosit sfoară albă și o panglică crem.

Cum uscăm portocalele pentru decorațiuni?

Primul pas ar fi să le tăiem felii și să le lăsăm pe niște prosoape de bucătărie pentru a mai extrage din sucul lor. Pentru uscare, avem două variante:

  1. Le punem într-o tavă, pe hârtie de copt și le băgăm la cuptor la foc mediu spre mic pentru câteva ore.
  2. Metoda leneșului, pe care am ales-o și eu: le punem pe calorifer. Durează cam 24 de ore, dar nu ne incomodează cu nimic. Noroc că am văzut la enyseea pe Instagram și m-a salvat de la copt portocale. Eu mă urnesc greu să folosesc cuptorul pentru mâncarea mea, darămite pentru a usca portocale. 🙂

Dacă nu ai chef să umbli prin parc după conuri și crenguțe, este posibil să le găsești și în magazine. Crenguțele și conurile le-am luat din Da Moreno (zona Obor), dar mai am o pungă de conuri și din Jumbo. Conurile sunt în jur de 5 lei punga, iar crenguțele 4 lei.

Și acum să vedem care sunt pașii, aceia 2, foarte-foarte simpli:

decoratiune-iarna-pasi

Și ta-daaaaaa, în 3 minute avem o decorațiune de atârnat pe ușă, în brad, pe mobilă:

decoratiune-iarna-2

Stea din lemn cu scopuri multiple

Pentru că mi-au plăcut mult bețele și aveam o grămadă la dispoziție, am continuat să lucrez cu ele. Am făcut o stea, care poate fi utilizată și adaptată după propria voință.

Pentru stea ai nevoie de:

5 bețe

sfoară albă sau de rafie

materiale-stea-lemn

Mai ții minte steluța aceea pe care o desenai fără să iei creionul de pe hârtie? Ei, aceeași formă va ieși, așa că înainte de a începe treaba, poți să îți poziționezi bețele în formă de stea pentru a ști ce avem de făcut mai apoi.

steluta-lemn-pasi

Chiar nu este greu deloc, însă îți recomand să nu strângi sfoara foarte tare de la bun început, pentru a putea modela mai ușor și pentru a ajusta forma.

Și acum că avem baza, am 2 propuneri pentru a te folosi de stea.

Varianta 1 – suport pentru lumânare

Mai ai nevoie de:

o lumânare

conuri

suport-lumanare-stea

Poți să le și lipești, mie mi s-au așezat destul de bine și nu a fost nevoie. Dacă nu ai conuri, merge și fără, se vede foarte frumos modelul. Sau poți să pui lumânări mici, pastilă, în colțurile steluței.

suport-lumanare-stea

Varianta 2 – ornament pentru ce vrei tu

Mai ai nevoie de:

o felie de portocală uscată

o steluță de anason

o mărgică

o panglică

lipici

Principiul este simplu: lipești mic pe mare. Mărgeluța pe anason, anasonul pe portocală, portocala pe stea.

steluta-lemn-decorativa

Legi panglica și gata, mai ai un element de decor:

stea-decorativa-lemn

Lumânare decorativă

Ai nevoie de:
o lumânare, bineînțeles
o portocală uscată
un baton de scorțișoară
sfoară

Treaba este easy peasy pentru artificiul acesta care dă viață lumânărilor banale: iei lumânarea, legi portocala și scorțișoara de ea și gata. Dacă mai stai cu mine un pic, vei vedea cum am integrat lumânarea în alte aranjamente.

lumanare-decorativa

Brăduț mic-mic-mic

Ai nevoie de:
un con
suportul de la o lumânare pastilă (învelișul acela din aluminiu)
mărgeluțe
spray argintiu/auriu/glitter (opțional)

materiale-bradut

Dacă vrei să colorezi conul de brad, trebuie să faci asta și să îl lași să se usuce (minim 15 min). Eu nu l-am colorat în întregime, am lăsat să se vadă parțial și culoarea naturală.

Apoi pui conul în suportul de la lumânare și îl lipești dacă se încăpățânează să nu stea frumos.

Vei mai avea nevoie de un pic de atenție și răbdare, pentru că lipirea mărgeluțelor pe con va necesita ceva migală.

Și voila, un brăduț gras în miniatură, făcut din te miri ce, care nici nu era inclus în planul articolului. Mi-a venit ideea când am luat căpăcelul de la lumânare.

brad-din-con

Fundă semi-fancy din rafie

Ai nevoie de:
rafie
sfoară
lipici sau ață și ac (opțional)
panglică (opțional)
nasture decorativ (opțional)

Funda asta a pornit ca o simplă fundă, din rafie. Pe măsură ce lucram la ea, mi-a venit ideea de a o îmbunătăți, așa că am pus panglica și nasturele decorativ. Îmi place la nebunie alăturarea asta de material brut, neșlefuit și elemente fine, glam.

Pentru a realiza funda, trebuie să ai 3 sau 4 fâșii de rafie. 2 de aceeași dimensiune care vor constitui partea mai mare a fundei și cele 2 panglici care atârnă, una un pic mai mică decât ele, care va fi partea de sus a fundei și eventual o bucată și mai mică pentru a prinde funda. Eu am folosit sfoară în locul ei.

Puteți lucra și fără lipici sau ață, eu așa am făcut pentru că nu voiam să mă folosesc de ea după, dar pentru mai multă rezistență, este recomandat să parcurgeți pasul de lipire/unire a elementelor.

Practic trebuie să creezi două cercuri, să atașezi una din cele 2 bucăți mari de ele și să legi toate cele 3 elemente la mijloc:

funda-decorativa-pasi

Dacă vrei un look pur rustic, poți să te oprești aici. Eu am continuat:

funda-rafie

Am folosit o panglică transparentă alb-crem, pe care am tăiat-o în 2 și am îndesat-o în nodul fundei. Apoi am atașat nasturele.

funda-rafie-2

Ramă din bețe cu utilizări multiple

Ai nevoie de:
bețe
spray (opțional)
sfoară

Pașii sunt similari ca la stea, doar că va trebui să strângi mai tare legăturile la final. Neavând atâtea puncte de susținere, legăturile sunt mai slabe.

rama-lemn-pasi

Cum am făcut și la stea, cu rama la bază am realizat un mic aranjament cu lumânări.

Varianta 1 – aranjament cu lumânări

Mai ai nevoie de:
lumânări
portocală uscată
conuri, frunze, batoane de scorțișoară, ce mai ai la îndemână

aranjament-decorativ-lumanare-2

Le-am aranjat pe toate în interiorul ramei și uite ce aranjament drăguț a ieșit. Am vopsit și frunzele în prealabil și m-am folosit de lumânarea realizată mai sus. Poți să îl folosești ca element central la masă, sau poți să îl pui pe o poliță sau în bibliotecă. Ideal ar fi să îi pui dedesubt o protecție, pentru a nu risca să se scurgă ceara de la lumânări direct pe lemnul mobilei.

aranjament-decorativ-lumanare

Varianta 2 – ramă decorativă

Mai ai nevoie de:
frunze
lipici

Nici nu mai e nimic de zis aici. Am lipit frunzele și am obținut o ramă decorativă.

rama-decorativa-lemn

Ca alternativă, poți să agăți de partea de sus a ramei, cu fir de pescuit, conuri sau diverse decorațiuni și vor avea un efect wow – va părea că plutesc în interiorul ramei.

Pièce de résistance – aranjamentul de poveste

Ce am folosit eu:

un platou de aluminiu
o ghirlandă pufoasă albă
ciucuri
un ren de lemn
un brăduț mic
lumânări
portocale uscate
conuri de brad
bețele ce mi-au rămas
batoane de scorțișoară
luminițe

aranjament-iarna-2

aranjament-iarna

Platoul l-am găsit tot în Da Moreno (15 lei) dar poți folosi orice tavă sau platou ai la îndemână (și de care te poți lipsi o perioadă) sau chiar un platou de aluminiu de unică folosință (se găsește în supermarket).

Ghirlanda o găsești acum cam peste tot.

Metrajul cu ciucuri l-am luat din Obor (e în jur de 2-3 lei metrul).

Brăduțul și renul sunt din Jumbo, dar le puteți înlocui cu felinare sau decorațiuni (inclusiv globuri sau fundițe, steluțe etc) ce le aveți din anii trecuți. Eu nu aveam prea multe 🙂

La partea practică nu prea am ce să explic. Am fixat pe margine ghirlanda cu bandă dublu adezivă, am pus mai întâi obiectele mai mari (renul, brăduțul, lumânările), am pus la bază bețele și apoi umplutura: conurile, portocalele, ciucurii, luminițele.

aranjament-iarna-7

Sunt elemente destul de banale, dar puse împreună mi se pare că iese ceva fabulos. Nu cred că depășește 50 de lei (calculând toate materialele folosite – dacă aveți o parte deja, și mai bine) și va lua ochii prietenilor.

Este ideal și în situația în care nu îți place să ai lucruri împrăștiate prin toată casa. Amenajează un astfel de colț și e de ajuns.

aranjament-iarna-8 aranjament-iarna-5 aranjament-iarna-4

Iar acum, la final, aș vrea să menționez că ideile și fotografiile îmi aparțin. Doar la fundă m-am inspirat de pe Pinterest, dar și acolo mi-am pus un pic amprenta. Așa că aș aprecia enorm, dacă vrei să le duci prin alte colțuri ale Internetului (adică să folosești ideile sau fotografiile), să îmi zici un salut și să mă întrebi dacă sunt de acord.

Sper că am adus un pic de inspirație și că vom avea case frumoase toată iarna!