Aveam nevoie să ofer unor fotografii un aspect vechi și am descoperit o metodă ușoară și ieftină pentru a face asta. Nu implică Photoshop, nici filtre din Instagram, doar cafea. Și da, este pentru fotografiile deja printate. 

De anul trecut stăteau nebăgate în seamă câteva fotografii de-ale mele, ușor deteriorate la colțuri din cauza unei benzi adezive cu care au fost lipite.

Îmi era milă să le arunc și nu știam ce să fac cu ele. Aducându-mi aminte de cutiile cu fotografii vechi din familie, rupte la colțuri, m-am gândit că nu ar fi rău să le “îmbătrânesc” un pic.

Nu am găsit niciun tutorial pe net, doar o sugestie pe un forum că poate ar merge cu cafea și mi s-a părut că trebuie încercat.

Hai să vedem ce a ieșit!

Așa arătau fotografiile înainte:

fotografii vintage

Unele dintre ele erau deja deteriorate pe la colțuri, pe altele le-am rupt eu.

poze-vintage-5

Tip: dacă vrei să pară și mai deteriorate, poți să intervii pe margini cu ceva abraziv (eg: șmirghel). Trebuie aplicat înainte de a începe partea de prelucrare. Altfel marginile vor fi albe, iar asta va trăda vârsta fotografiei.

Prelucrarea lor este atât de simplă că mi-e și rușine că fac un articol pe tema asta. Treci pozele prin cafea și le lași câteva minute să stea la uscat. Eu am avut și un asistent, m-a ajutat enorm în acest procedeu extrem de complicat:

fotografii vintage

Măru, oferind o labă de ajutor.

Dacă vrei să nu capete un aspect uniform poza, lasă o parte din ea mai mult în cafea (2-3 minute).

Va arăta așa:

fotografii vintage

Mai ții minte cum unele poze vechi aveau pete pe ele? M-am gândit și la treaba asta, așa că acolo unde vrei să apară astfel de pete, lasă niște zaț să se odihnească maxim 5 minute.

fotografii vintage

Șterge-le de urmele de zaț și cafea și lasă-le să se usuce. Efectul se va intensifica. Va fi mai clar pe pozele alb-negru, pe cele color depinde de paleta cromatică.

Altceva nu știu ce să mai zic, este atât de simplu de făcut încât nu mai am cu ce să completez.

Le poți folosi:

  • prinse de o sfoară cu cârlige sau de o ghirlandă cu led-uri;
  • ascunse într-o cutie drăguță;
  • într-un clopot de sticlă, pentru decor (cât îmi doresc unul!);
  • pentru a le face cadou prietenilor;
  • la evenimente, dacă se potrivesc cu tematica decorului.

Enjoy!

poze-vintage-7