Dacă ar fi să aleg partea favorită dintr-un cadou, sigur împachetarea ar fi. Nu mă pricep foarte bine să le împachetez fără defecte (tai strâmb, urât, unele lucruri nu ies simetric), dar mă relaxează și îmi place atât de mult tot procesul: alegerea ambalajului sau a hârtiei, a fundei, a accesoriilor, adăugarea unei etichete. Așa că într-o duminică m-am întins pe jos și am scos idei de cum ar putea fi cadourile împachetate simplu și frumos.

Nu am făcut niciun research înainte, nu m-am inspirat de nicăieri strict pentru acest articol, pur și simplu am profitat de ce materiale am (mda, am ceva). A nu se citi că ideile sunt originale, pe unele le-am mai văzut și mi-au rămas întipărite în memorie, în rest m-am lăsat dusă de val.

Majoritatea sunt realizate cu hârtie craft pentru că mi se pare minunată, este extrem de versatilă și prefer să am mai multe accesorii și hârtie craft decât mai multe tipuri de hârtie de împachetat. Dacă ai răbdare până la final, vei putea vedea câte se pot face cu ea!

1. Cenușăreasa cadourilor: hârtie + panglică + etichetă

Aici mi se pare foarte importantă panglica, un model mai fistichiu scoate hârtia din banal.

Panglica este luată din Jumbo anul trecut, etichete ca aceasta se găsesc în IKEA.

2. Hârtie + șnur decorativ

Nu știu cum să numesc acest șnur. L-am luat de la o mercerie din Obor. L-am înfășurat de 3 ori în jurul cadoului, l-am legat la spate și pe față am avut grijă ca liniile să fie paralele.

Simplu, elegant și cozy.

Processed with VSCO with s2 preset

Un twist la această versiune ar fi îmbinarea pe mijloc. Adică așa:

Le legi cu o ață subțire și ai altă versiune.

3. Hârtie + șnur decorativ + broșă/bijuterie

Dacă ai un cadou care include o broșă, poți alege să nu o împachetezi și să o folosești ca element decorativ. Bineînțeles, te poți folosi și de o broșă vintage de care vrei să te desparți sau de o altă bijuterie (un cercel, un medalion).

4. Hârtie + șnur decorativ + element din natură

O felie de portocală uscată, un con de brad, o frunză, o crenguță de conifer, o pană. Lipește acolo peste șnur pentru prietena/prietenul tău apropiat de natură.

5. Hârtie + șnur de draperie

Șnurul este luat tot de la o mercerie și este tipul acela ce se folosește pentru legat draperiile sau ornat tapițeria. Eu l-am legat în jurul cadoului și nu i-am mai pus nimic, mi s-a părut el îndeajuns de ochios.

6. Hârtie + ață + element din natură

Eu am folosit ață groasă, albă, dar poți să folosești și ață din rafie. O am pe a mea din Jumbo.

Înfășoară de câteva ori ața în jurul pachetului. Apoi strecoară printre fire crenguța sau alt element decorativ, tot din natură. Am văzut că acum sunt populare cele cu crenguțe de brad. De, e sezonul.

7. Hârtie + ață + fotografie/ilustrație

Este la fel ca la ideea precedentă, doar că sub ață se inserează o fotografie, o cartolină, o ilustrație, ceva. Poate fi chiar felicitarea sau pur și simplu poate fi folosită ca element decorativ.

Alternativ, se poate renunța la sfoară și se poate lipi imaginea direct pe hârtie.

Dovima with elephants este una dintre fotografiile mele preferate. Așa, pe scurt, este din 1955, a fost realizată pentru Haarper’s Bazaar, fotograful este Richard Avedon, iar rochia este prima rochie de seară creată de Yves Saint Laurent pentru Christian Dior.

Alternativ, poate fi folosită o cartolină cu o ilustrație. Impactul, din nou va fi unul wow pentru că ilustrațiile au ele așa…o viață proprie. Cea din imagine este creată de Loreta Isac și am primit-o pe post de felicitare de ziua mea. Au început să îmi placă tot mai mult cartolinele în detrimentul felicitărilor. Mai ales că, dacă este una ilustrată frumos, o poți înrăma.

8. Hârtie + ață + ciucuri

M-am folosit iar de materiale luate din Obor care au alt scop și eu le-am folosit la cadouri. Am rămas și eu surprinsă de cât de frumos se așează ciucurii și completează cadoul și varianta aceasta este preferata mea.

9. Hârtie + ștampilă

În loc să cumperi hârtie cu model, poți să îți faci tu singur/ă modelul folosind ștampile.

10. Nebunia cu sclipici

Am câteva borcănașe de glitter pe acasă, cu care nu știu ce să fac. Așa că m-am gândit să experimentez eu aici, la împachetarea cadourilor.

Pui lipici pe hârtie, sub o formă dorită de tine. Eu nu prea am gândit-o înainte și am aplicat la voia întâmplării, așa că nu e un model prea reușit.

Processed with VSCO with s2 preset

Apoi torni sclipici cu generozitate peste.

Processed with VSCO with s2 preset

Și scuturi surplusul. Glitter-ul rămâne lipit de…ummm, lipici. Cu ocazia asta am aflat că rămâne lipit și de cereneala de la ștampilă dacă este proaspătă, dar se transferă foarte ușor.

Rezultatul:

Processed with VSCO with s2 preset

Cred că este o tehnică foarte faină, doar că trebuia să mă gândesc mai mult la rezultatul final înainte să întind lipiciul fără sens.

11. Hârtie + mărgeluțe

Din nou, aveam pe acasă niște mărgeluțe pe care le-am folosit la decorațiunile de anul trecut și nu știam la ce să le mai utilizez. Fiind plate pe o parte, sunt ușor de lipit. Așa că hârtia le poate primi cu drag și rezultatul este unul fin și elegant.

Alternativ se pot folosi paiete.

Am terminat cu seria cu hârtie craft și împachetare clasică, urmează 2 idei mai simple, pentru cei mai puțin îndemânați.

12. Plicuri pentru cadou

Cred că tot pungi se numesc în magazin, însă vreau să mă refer la acest tip de pungă, ce poate fi închis. În loc de punga de cadou clasică, mi se pare mai elegant să fie folosit acest tip.

Aici nici nu trebuie să faci nimic. Bagi cadoul, ai închis, gata.

Am văzut că în IKEA se găsesc astfel de pungi.

13. Banalul plic + sticker simpatic

Dacă nu sunt la îndemână pungile de cadou de mai sus sau nu ai chef de împachetat un obiect nu foarte voluminos, plicurile mari de corespondență pot fi folosite. Se găsesc în librării, chiar și în format mai mare (A4, poate și A3) și pot acomoda destul de multe obiecte. În exemplul acesta, eu am folosit o carte.

Poate fi accesorizat mai departe cu toate ideile de mai sus cu hârtie craft, dar eu am ales să îi pun un sticker simpatic și atât.

14. Cadoul-bomboană

Am văzut că se poartă acum ambalajele de tip bomboană și pe bună dreptate, chiar sunt foarte drăguțe.

Aici ai nevoie de o hârtie mai colorată și panglică.

Tipul acesta de ambalare merge pentru cutii cu baza pătrat sau obiecte sferice, altfel nu iese prea frumos. Hârtia trebuie să fie mai groasă, cu cea subțire este nevoie de mai mare atenție pentru că se rupe foarte ușor.

Se împăturește cutia/obiectul pe lungime, iar marginile hârtiei trebuie să depășească generos marginile cutiei.

Apoi se strâng chiar unde se termină cutia și se leagă cu o panglică. La fel și la celălalt capăt.

Iar mai apoi se mai taie din capete dacă este nevoie și ta-daaaaaa, uite bomboana:

Idei-impachetat-cadouri-31

15. Cadoul-Rudolf

Tot așa, am pe acasă niște coarne de ren Crăciunistice și dacă tot e sezonul, am zis să fac și ceva mai tematic. Am folosit plicul de la 13, pe spatele căruia am lipit coarnele cu bandă adezivă. Pe față am desenat niște ochi (închiși, că altfel nu mă pricepeam) și am lipit un nas roșu.

Ideea poate fi adaptată folosind și alte “animale”, bentițe din acestea se găsesc cu tot felul de nebunii.

 

Care este ideea care îți place cel mai mult? Dacă le încercați, aștept poze!