Nici nu știți cât mă bucur că de câțiva ani încoace a luat avânt și la noi design-ul de interior! Bine, cred că știți, probabil mă dau de gol singură, dar încercam să înfoi fraza.

După câteva mutări, două cursuri de design interior, mii de poze cu decoruri cu care mi-am clătit ochii și ceva vise în ceea ce privește casa ideală, am zis să adun niște idei aleatoare sau sfaturi, privește-le cum vrei, care sper să ajute.

When in doubt, adaugă mult alb

De când ne decorăm casele după pozele de pe Pinterest, albul a cam devenit rege. Eu una m-am cam plictisit de acest stil, dar cred în continuare că este o opțiune bună și care poate fi reprodusă ușor. Mai ales în apartamentele noastre prea puțin spațioase.

Cred că am trecut cu toții peste etapa indusă de părinții noștri că dacă e cu alb e ca la spital. Așa că hai să ne luminăm puțin casele și dispoziția.

Nu cumpăra doar de la IKEA

Da, în IKEA găsești multe lucruri drăguțe, la prețuri accesibile și care pot fi combinate ușor. Dar o casă nu se decorează doar din IKEA. Formează-ți o proporție și respect-o. De exemplu, poți să mergi pe 60% IKEA și 40% din alte surse. Nu doar că nu vei risca data viitoare să îți vezi casa în showroom sau să arate ca a vecinei de la 4, dar așa te asiguri că îți reflectă fidel personalitatea.

E ca și cum ți-ai construi întreaga garderobă de la H&M sau Zara.

Nu cumpăra piesele cele mai ieftine sau pe care le vezi peste tot

Aici se leagă un pic tot de IKEA. Înțeleg factorul economic, dar unde este posibil, nu cumpăra obiectele cu prețul cel mai mic din IKEA sau cele foarte populare. Le vei vedea absolut peste tot și în timp te vei plictisi de ele.

Două obiecte de care mi s-a luat sunt măsuța de cafea LACK la 50 de lei și fotoliul cu spătar înalt STRANDMON.

De fotoliu m-am îndrăgostit când a apărut, dar între timp îl văd în absolut orice decor și am obosit deja. Mi-am luat de mult gândul de la el.

Investește în pardoseli

Dacă decorarea casei tale implică și renovare, sfatul meu ar fi să investești în pardoseli, mai ales în gresie sau variantele care sunt greu de înlocuit. Pe lângă faptul că de cele mai multe ori variantele ieftine arată…ieftin 🙂 vor fi probabil ultimele părți din casă pe care le vei renova peste ani.

Așa că trebuie să te asiguri că sunt durabile, arată bine și nu se deteriorează ușor.

Adaugă nota personală

Oricât de mult aș iubi decorul și frumosul, m-am plictisit de case copiate de pe Pinterest. Casa ar trebui să fie mulată pe nevoile și personalitatea ta. Nu pe un design menit să atragă like-uri. Dacă porți ceva care nu te reprezintă, nu ești sexy. La fel și cu casa. Când intră prietenii la tine ar trebui să simtă că acolo stai tu și nu altcineva.

cum-sa-iti-deocrezi-casa-3

Textile, textile, textile

Fețe de pernă, darperii, covoare, pături, huse, perne pentru scaune, fețe de masă. Folosește-le, schimbă-le, adaptează-le. Textilele fac minuni pentru o casă și sunt o modalitate foarte ușoară și faină de a schimba atmosfera. Iar dacă te iei după primul punct și te duci spre mult alb, ele vor echilibra situația.

Decorează

Casa nu este doar un spațiu funcțional. Carevasăzică, trebuie să o facem să și arate frumos. Iar noi, românii ne-am pierdut undeva pe parcurs cu decorațiunile. Mi se pare că am trecut de la cristal și bibelouri la un minimalism extrem și o ignorare completă a decorațiunilor.

Noroc cu valul de interes spre design interior că am început să le reapreciem, pentru că altfel rămâneam cu casa doar mobilată.

Așadar haideți să ne uităm și la perne, vaze, cutii, colivii, ghirlande luminoase, veioze, tablouri, rame, oglinzi, tăvi, obiecte abstracte, ceasuri, lumânări și alte elemente ce ne vor scoate casa din look-ul de hotel cu buget redus.

cum-sa-iti-deocrezi-casa-1

Folosește lumină ambientală

Din nou, și la lumină ne-am oprit la rolul ei funcțional și am cam uitat de lampadare, veioze, lumânări, ghirlande luminoase. Așa că eu zic să le aducem în casă pentru că – jur pe roșu – serile vor arăta mult mai bine în lumină difuză.

Lasă casa să respire

Nu o hiper-aglomera cu obiecte, nu depozita obiectele la vedere și ține cont că în timp se vor mai aduna lucruri în casă. Așa că nu o umple de la început cu tot felul de prostii, iar periodic renunță la cele de care nu mai ai nevoie. Nu știi când ai nevoie e o filosofie de viață care doar ne încarcă ambientul și ne fură din energie. Pentru că înseamnă mai mult timp petrecut pentru ordine, curățenie și mai multe spații de depozitare necesare.

Îmbină funcționalul cu esteticul

Cum spuneam și mai sus, casa nu este doar un spațiu funcțional. Ci și unul care are rolul de a bucura la nivel estetic și de a-ți satisface alte nevoi: de a te relaxa, de a te simți bine, de a te echilibra și de a te încărca de energie bună.

Adaugă elemente din mai multe surse

Adică nu doar de la IKEA. Sau nu doar de la Pepco. Adaugă și obiecte ieftine (vezi De unde cumpărăm decorațiuni pentru casă ieftine), și obiecte care te reprezintă, și obiecte vintage, și obiecte de designer.

Nu vopsi pereții în culori dacă nu coordonezi restul camerei

Este destul de greu să scoți un design reușit cu pereți colorați dacă nu colaborezi cu un designer.

Așadar, ferește-te de pereți în culori dacă:

  • mobila din casă este veche sau în nuanțe de maro
  • spațiul este mic sau întunecat
  • pereții nu sunt drepți sau uniformi – orice imperfecțiune este evidențiată mai tare de culoare

Știu reolicile populare cu se murdăresc mai greu pereții, dar mai bine mai dai cu un strat de lavabilă albă periodic decât să vezi în fiecare zi un decor urât.

Pentru că, da, de cele mai multe ori asta rezultă când nu ai cunoștințe în domeniu și faci lucrurile de capul tău.

Ține cont de continuitatea între camere

Când zici casă te referi la toate camerele din ea. Așa că nu uita că atunci când te duci din dormitor în living nu ar trebui să ai senzația că ai ajuns în casa altcuiva.

Continuitatea o poți obține prin stil, culori, texturi, temă.

Cred că cea mai ușoară variantă este reprezentată de continuitatea obținută prin culori. Alege o culoare care să se regăsească în fiecare cameră. În proporții și în obiecte diferite, bineînțeles. 🙂

Alege o temă

Poți să îți faci casa mai frumoasă alegându-ți o temă și transpunând-o în decor. Flori, botanic, cosmic, pisici, unicorni, fotografie, alege ceva ce îți place și lasă casa să comunice asta. Te poți folosi de orice obiect de decor și le poți distribui în orice cameră din casă.

cum-sa-iti-deocrezi-casa-5

Organizează locuri de dezordine

Nu te-ai întrebat niciodată în fotografiile cu case decorate frumos – dar oamenii ăștia unde își pun lucrurile? 🙂

Ne uităm la decoruri frumoase și uneori uităm că în cotidian lucrurile nu sunt așa perfect aliniate.

De cele mai multe ori dezordinea știrbește din frumusețea casei. Sau din lucruri care nu au un loc al lor. Așa că pune prin fiecare cameră câte un coș, o cutie, o tavă în care să arunci fără nicio problemă încărcătoare, cabluri, telecomenzi și orice alte obiecte pe care trebuie să le ai la îndemână, nu arată drăguț și nici nu vrei să stea înșirate peste tot.

cum-sa-iti-deocrezi-casa-4

Asta nu este tot, mai sunt 15 tips pregătite pentru partea 2. Așa că spuneți-mi dacă v-au plăcut, sunt utile sau nu, ca să știu încotro să ne îndreptăm data viitoare.

Vă pupă libelula!