Ziua mea e cea mai frumoasă zi din an pentru mine. Zău. Nu doar pentru că ego-ul meu se simte răsfățat, dar și pentru că este momentul în care eu trag linia unui an. Este punctul în care îmi fac socotelile cu universul și ne decidem dacă a fost un an bun. Iar eu mai iscodesc câteva idei pentru un an următor și mai bun.

Eu nu cred în ideea de schimbare forțată, ușor propagandistă cum s-a popularizat în ultimii ani. Nu îmi propun să schimb lumea, nu îmi propun să schimb nici măcar lumea mea mică – mică. Dar mereu îmi propun să devin o versiune mai bună a mea și să răspândesc așa, pe ascuns, raze dinspre mine care sper că reușesc să le capteze alții. Dacă vor/pot/au ce să ia ceva de la mine, să ia. Obligația sau forțarea nu își au locul aici.

Fix ca în cazul unui cadou. Un cadou nu se face niciodată din obligație, ci pentru că vrei să aduci ceva cu el. Pentru că vrei să mulțumești, să faci un bine, să îți exprimi un sentiment, să aduci bucurie. Iar cadourile nu trebuie să fie întotdeauna lucruri.

imi-daruiesc-ziua-cadou-featured

Acum câțiva ani mă frustra foarte tare faptul că nu exista un sistem la noi în țară prin care să transformi cadourile de ziua ta în ceva util. Am găsit la un ONG din State un sistem foarte simpatic în care îți puteai crea o campanie pentru ziua ta în care prietenii tăi făceau donații în loc să îți dea cadouri.

Banii erau investiți în proiecte mari ce asigurau accesul la apă potabilă în locuri în care lucrul acesta nu era posibil. Cei ~160$ strânși de mine au ajuns într-un proiect în Cambodgia. Am avut un sentiment tare plăcut când am primit vestea că proiectul s-a încheiat și că am contribuit la accesul câtorva oameni la ceva ce noi luăm for granted (apă potabilă), chiar dacă erau de pe cealaltă parte a lumii.

Dar uite că există și la noi oameni cu minte ascuțită, energie de mutat munții din loc și simpăticiune cât toți câinii și toate pisicile la un loc. Pentru că pe fetele care au fondat Îmi Dăruiesc Ziua Cadou le cunosc de mulți ani și nu am exagerat deloc cu descrierea lor.

Despre Îmi Dăruiesc Ziua Cadou

Mai amânăm un pic campania mea ca să îți zic pe scurt despre ce este platforma. Îmi Dăruiesc Ziua Cadou e un site pe care oricine își poate transforma ziua într-o campanie caritabilă. Ai de ales între diverse cauze pe domenii diverse (social, educație, sănătate etc.) și îți faci o campanie pentru a susține cauza aleasă de tine.

Asta e partea simplă, apoi trebui să îți convingi prietenii și cunoscuții să nu îți ia nimic anul acesta de ziua ta și să doneze bani în schimb.

Despre campania mea

Pentru că mi e pare că în general avem tot ce ne trebuie iar restul sunt doar mofturi sau plăceri nevinovate, am zis că anul acesta chiar nu am ce să primesc. Așa că pentru a-mi scuti prietenii de bătaia de cap – pentru că, aparent, e greu să mi se găsească un cadou – mi-am creat și eu o campanie.

Asociația pe care îmi doresc să o sprijin este Organizația Umanitară CONCORDIA, mai precis proiectul Școala de Meserii în care tinerii defavorizați sunt pregătiți pentru a avea o meserie și un viitor mai bun. Mi-a plăcut foarte mult ideea proiectului, mai ales că susținerea are efecte pe termen lung.

Mi-am pus ca target 490 de euro care ar susține pregătirea a 6 persoane pentru a deveni bucătari.

Mi s-a părut prea mult dar sper că din 5 euro de la cafeaua la care ai renunțat, 5 euro scutiți din toate dulciurile cumpărate la job (care nici nu îți fac bine), 1-2-3 euro pe care oricum îi dai oriunde fără să te uiți pe ce cheltui banii cred că se strâng. Plus sumele ce ar fi ajuns cadouri de ziua mea.

Așa că dacă te-am făcut vreodată să zâmbești, dacă am purtat o conversație plăcută, dacă ți-am oferit un sfat, dacă ți-a plăcut un articol de pe blog, dacă te-a încântat vizual o fotografie de a mea și dorești să mă răsplătești cumva, asta ar fi varianta. Este cel mai bun cadou de ziua mea anul acesta. Așa simt acum să îmi întind razele, care cu siguranță vor fi primite cu mare bucurie de beneficiarii proiectului.

Detaliile campaniei se găsesc aici.

Donațiile peste 100 de lei vor primi un cadou de la mine. 😉

Sper că după ce va trece ziua mea de naștere (2 decembrie) și onomastica (de Sfântul Nicolae) și voi deschide pagina campaniei să mi se pară că visez. 🙂

imi-daruiesc-ziua-cadou