Cred că nu mai este cazul să menționez prea multe despre ce este hygge, rețeta daneză a fericirii. De vreun an sau doi încoace, feed-ul meu a explodat cu cărțile legate de subiect, fotografiile cu momente hyggelig și simpatia crescândă pentru lucrurile care contribuie la acest mod de a trăi. 

Am evitat mult timp să citesc vreuna dintre cărți pentru că eram convinsă că deja sunt îndeajuns de hygge și nu voi avea vreo revelație cu privire la acest fenomen.

Însă îmi doream să citesc sora ei, The little book of lykke, și așa am ajuns să le comand (și să le citesc) pe ambele.

Iar ipoteza mi s-a confirmat, nu e nimic din ce nu aplic deja. Asta nu înseamnă că este o carte proastă sau care nu merită, ci pur și simplu nu este ceva ce cred că ar trebui să învățăm din cărți.

Cred că avem nevoie să ne educăm noi pe noi să avem un stil de viață echilibrat, cozy și…hygge 🙂

Totuși, ce mi-a plăcut

Fotografiile.

Structura.

Rețetele.

Referințele la design.

Ce nu mi-a plăcut

Cum am menționat și mai sus, faptul că nu mi-a adus vreun element de noutate. Pe lângă asta, cred că este destul de greu să aplici un concept luat dintr-o țară, într-o altă cultură. Da, luăm bucăți din el, dar cred că ar fi bine să ne gândim la cum să le integrăm în contextul nostru.

Idei și lucruri interesante ce se regăsesc în carte

Danezii ard multe lumânări

74% din ei aprind lumânări mai des de o zi pe săptămână

5% aprind o singură lumânare, restul aprind mai multe lumânări simultan – 31% aprind mai mult de 5 lumânări deodată.

Iluminatul – implicit lămpile sunt un element important din orice casă hygge.

Iar acesta este un exemplu care cred că ar trebui să fie integrat mai mult în casele noastre. Pe testate, un lampadar sau o veioză cu lumină ambientală chiar îți schimbă casa fără să faci nicio altă mutare.

Hygge înseamnă:

atmosferă

prezență

plăcere (cafea, ciocolată, prăjituri – mda, nu va funcționa dacă nu mergi pe bicicletă zilnic)

egalitate

recunoștință

armonie

confort

togetherness (noi nu avem un cuvânt potrivit pentru asta)

adăpost

Danezii mănâncă o cantitate dublă de dulciuri comparat cu media europeană.

Lucruri care îți fac casa hyggelig

Un colț cozy, un șemineu, lumânări, lucruri făcute din lemn, elemente naturale, cărți, ceramică, texturi, vintage, perne și semințe.

Hygge tip

Cumpără mai puțin, mai versatil și mai bun. Leagă cumpărăturile de experiențe. Economisește pentru a-ți cumpăra ce dorești și fă achiziția într-un moment important (te recompensezi pentru ceva, sărbătorești).

Chiar dacă hygge te duce cu gândul la seri reci petrecute în casa ta caldă, nu se rezumă doar la asta.

Hygge poate fi și o plimbare prin pădure, o seară petrecută în jurul focului, un picnic, privitul perseidelor sau alte activități de făcut vara, în natură.

Hygge, fericirea și well-being-ul sunt strâns legate

Și studiile zic că fericirea overall este dată de prezența stărilor bune și nu neapărat absența celor proaste. Cum ar veni, să încercăm în fiecare zi să ne inducem o stare cât mai bună, pe cele proaste nu avem cum să le îndepărtăm.

 

Overall cred că este o carte decentă, din care avem de extras câte ceva și chiar este un cadou inspirat. Dar, mă repet, nu va impresiona pe cineva care deja trăiește echilibrat și pe stilul hygge.

Dacă vrei să o achiziționezi, o găsești în engleză pe Books Express și în română pe Cartepedia.

Enjoy!