În fiecare an, cam în perioada asta în care începe soarele să pună stăpânire pe vară, mă întristez. Pentru că pe măsură ce temperatura crește, la fel crește și dorința oamenilor pentru un bronz frumos. “Să mă prindă și pe mine soarele un pic”. Și la fel crește și ignoranța, iar protecția solară devine cel mult un gând băgat sub preș.
De dragul unui bronz ignorăm să ne dăm cu cremă. De dragul unui bronz, nu mai reaplicăm crema la plajă. De dragul unui bronz, sau ca să nu ne trezim prea devreme, mergem la ore aiurea la plajă. De dragul unui bronz, nu ne mai dăm cu cremă după ce ne-a prins soarele deja. “Acum nu mă mai ard”.
Mi se măresc ochii în cap, simt cu mi se umflă o venă și începe să pulseze și îmi vine să urlu “ești nebună?!”. Dar nu fac asta, mă întristez instant și încerc să îmi dau seama: cum poate, o fată/femeie ca tine, educată și inteligentă, să gândească așa? Cum poți să te supui singură unui risc atât de mare? Cum să ignori cu atâta ambiție protecția solară când cazurile de melanom cresc de la an la an? Tu nu simți cum arde soarele? Ți se pare normal când stai până te înroșești? Nu te gândești că este un semnal al corpului tău – “Femeie nebună, nu mă mai chinui”?
Și rămân stupefiată când încerc să conving cu risculde cancer, cu stratul de ozon, că soarele nu mai este ca cel de acum 40 de ani și toate motivele care în fața înverșunării pentru un bronz par niște bla bla-uri.
Mi s-a întâmplat, de abia când menționam de fotoîmbătrânire, de cum soarele cauzează îmbătrânirea prematură a pielii să văd o sclipire de convingere în ochi.
Așa că, vă rog eu, indiferent de ce argument ar putea să vă convingă, nu vă mai jucați cu soarele. Nici la munte, nici la mare, nici în oraș. După fiecare vară mă trezesc cu încă vreo 10 alunițe noi și chiar cred că nu le influențează faptul că iarba e mai verde și ciripesc păsările afară.
La mare sper că ne dăm cu toții seama că este musai să ne protejăm de soare și să nu ne expunem la prânz.
La munte să nu ne imaginăm că soarele bate pe lângă munte.
Și în oraș să nu ne gândim că soarele nu există sau cumva, printr-o reacție chimică magică dintre gradul de poluare și înălțimea blocurilor ar dispărea efectele lui nocive.
Soarele și ultravioletele există și vara, și iarna, și la munte, și la mare, și când e înnorat.
Așa că hai dimineața să ne dăm cu o cremă hidratantă cu SPF. Așa că hai la mare să re-aplicăm loțiunea de plajă mai des. Așa că hai să nu uităm nici de buze. Așa că hai să ne bucurăm de pielea noastră, așa cum este ea. Știu, nu e plăcut să se minuneze în august cineva de cât de albă ești, să fii comparată cu brânza sau să ți se spună că nu se observă că ai fost la mare. Dar nici cancer de piele și nici riduri nu e plăcut să ai, așa că hai să trecem peste comentariile ignorante și absolut stupide.
Aici nu este vorba despre o dezbatere dacă este sau nu sănătos să te expui excesiv la soare. Este ca și cum ai discuta dacă fumatul este sănătos.
Și bine, fie, nu te conving eu pentru că nu sunt avizată în domeniu. Consultă un medic dermatolog.
Draga mea, nu îți faci niciun favor, nici nu te înfrumusețezi din cale afară. Pentru că fotoîmbătrânirea sau, mai rău, afecțiunile mai grave ce ar putea apărea îți vor știrbi complet strălucirea acelui bronz care te-a ținut 3 luni.
Iar voi, băieți/bărbați, să știți că nici voi nu aveți SPF încorporat 🙂
Nu face parte din nicio campanie acest articol, vreau doar să încerc măcar să mai deschid un ochi, doi.
Cum mă protejez de soare zilnic
Momentan acestea sunt toate produsele cu SPF ce le folosesc. Și încerc să le folosesc zilnic, nu vorbesc de ce utilizez când mă duc la plajă (lucru care se întâmplă destul de rar).
- Bioderma Hydrabio Perfecteur SPF 30 – o folosesc din iarnă pe post de cremă hidratantă dimineața și încă mă înțeleg bine cu ea, chiar dacă am tenul normal/mixt iar ea este dedicată tenului sensibil și deshidatat
- Crema colorată Bioderma Photoderm NUDE Touch SPF 50 – este ok, dar nu o voi cumpăra din nou. Se duce foarte repede, nu are niciun avantaj că este colorată, așa că mai bine mă rezum la o cremă cu SPF simplă. Speram să o pot folosi ca înlocuitor de BB cream, dar nu am avut o idee bună.
- Balsam de buze cu SPF – am două, just in case, dacă îl rătăcesc pe vreunul prin altă geantă să mai rămân cu unul la mine. Angstrom SPF 30 și Palmer’s Coconut Oil Formula SPF 15.
- Spray Bioderma Photoderm MAX SPF 50 – ei, de el îmi place la nebunie. Dimineața sunt foarte grăbită, nu am timp să îl petrec cu aplicarea multor produse – așa că am nevoie de ceva care se și aplică ușor și nici nu lasă o senzație neplăcută pe piele. Spary-ul acesta se aplică extrem de ușor, nu este uleios și poate fi aplicat și pe pielea umedă.
În verile trecute, când nu găseam prea multe produse sub formă de spray pentru uz zilnic, îmi plăceau foarte mult spray-urile de la Collistar. Acum că l-am găsit pe cel de la Bioderma, a devenit favorit – are un preț mai bun și îmi place mai mult senzația pe care o lasă e piele. Collistar era un pic lipicios/unsuros, însă nu enervant de tare.
Răscoliți internetul, cereți sfatul medicului, faceți un control periodic dacă aveți alunițe multe sau cu un aspect deosebit, căutați cosmeticele potrivite pentru voi și nu mai ignorați subiectul. Soarele nu va face mai puțin rău dacă ne vom preface că nu știm asta.
Salutare,
Nu stiu daca cremele de protectie care contin zeci de ingrediente despre care nu stim mai nimic, nu cumva, ne fac mai mult rau decat soarele. Plus soarele e aici de cand lumea. De ce crezi ca acum ne-ar face mai mult rau?
Si melanoamele alea probabil se inmultesc, ca si alte cancere, din alte cauze (gen alimentatie, stres, cosmetice pline de tot felul de substante …).
Zic si eu o alta opinie, nu dau cu paru’ 🙂
Plus o expunere rapida la soare e necesara pentru vitamina D. Nu zic sa stam ore fara numar. Dar sa folosim cremele astea zi de zi pe orice particica de piele, zau, parca nu suna prea bine.
Baile de soare si baile in mare, nu din alea ca mori de cald pe cearceaf (mai o plimbare pe mal, mai un joc de volei), eu cred ca sunt benefice.
Corect, asta cu ingredientele și cât de eficiente sunt este o altă discuție, destul de lungă.
Rău nu știu dacă ne fac, dar noroc că avem acum de unde ne informa dacă vrem să citim și despre asta. 🙂
Soarele este aici de când lumea, dar lumea nu s-a purtat frumos cu pământul, a apărut încălzirea globală, stratul de ozon nu mai e același ca atunci când a apărut lumea and, voila, soarele nu mai e asa simpatic cu noi.
Zi, zi, nu spune nimeni că dai cu parul. Cel puțin nu eu 🙂
Te expui și la soare, poți să faci asta lejer până vine vara, dar oamenii își găsesc să se expună la soare pentru Vitamina D în toiul verii, atunci e nevoie de ea!
Cum ziceam și în articol, putem să consultăm un dermatolog, să ne informăm pe cont propriu, problema este că mulți nici nu conștientizează riscul/efectele încă 🙂
Uite aici, două articole bine documentate pe subiect:
http://pasagera.ro/protectie-solara-si-produse-cu-spf.html
http://pasagera.ro/ingredientele-produselor-cu-factor-de-protectie.html
Salutare din nou 🙂
Voi rumega prin linkurile tale imediat ce am cateva clipe libere la lucru. Mean while, iti trimit si eu un link de la tipa mea favorita cand vine vorba de sanatate :
https://andreabeaman.com/here-comes-the-sun-run/