Când vine vara poftele mele se schimbă complet, iar dorința de a sta prin bucătărie se reduce dramatic. Așa încep să se strecoare la mine pe masă feluri atât de simple, de nici nu poți să zici că au o rețetă.
De abia aștept să vină canicula să mă bucur de un tarator răcoros, să se împânzească piețele și magazinele cu vinete ca să le perpelesc la cuptor și să mă bucur de weekenduri în casă în care mă bucur de ceva bun, fără tone de zahăr în el.
Nu cred că au nevoie de rețete stricte, dar o să sumarizez drumul lor până la mine pe masă.
Tarator
Iubesc orice cu cantități obscene de usturoi în compoziție, iubesc orice care se face rușinos de ușor. Tarator le bifează pe ambele, așa că vara este primul pe listă.
Rețeta am urmat-o cu religiozitate de aici.
Vinete la cuptor
În unele zile poate fi un pic sport extrem să aprinzi cuptorul, dar partea bună este că poți lăsa vinetele acolo, să închizi bucătăria și să fugi. Bineînțeles, cu o condiție: să îți aduci aminte să și revii.
Îmi plac vinetele la cuptor pentru că posibilitățile de a le umple sunt nenumărate.
Într-o zi în care, bineînțeles, îmi era lene, am luat o vânătă, am tăiat-o în două , am crestat-o și am presărat-o cu sare. Am lăsat-o un pic, mi-am văzut de alte treburi, m-am întors la ea și am mai pus peste susan, ulei de măsline și fulgi de ardei iute. Am băgat-o așa la cuptor, simplă.
Pentru că era prea vară, am domolit-o cu un sos de iaurt, usturoi (îmi cer scuze, slăbiciuni), lămâie, capere și peste am aruncat niște pătrunjel tocat grosier. Atât.
Banană înghețată + alte fructe + blender = love
Tip: când ai banane prea coapte, cu care nu ai ce face, desfă-le de coajă și bagă-le în congelator. Le poți folosi în multe rețete, cum e și aceasta.
Mdeci, îmi era poftă de ceva bun și aș fi alergat să îmi iau niște înghețată. M-am calmat, am scos o banană din congelator, am pus-o în blender cu zmeura ce o mai aveam în frigider și cu nuca de cocos și aia a fost. Mi-am potolit gândurile necurate și am sărit peste niște grame de zahăr.
Clătite pufoase pentru mic dejun
Mie vara îmi tot vine să fac clătite, poate și pentru că le pot asezona cu fructe proaspete.
Îmi place să le fac fără zahăr, dar să adaug o banană și să înlocuiesc făina albă cu alt tip ce îl am prin casă.
De data asta am avut făină de hrișcă, pe care am amestecat-o după ce am bătut două ouă, unt și o banană pasată. Am pus și praf de copt, ochiometric cât trebuia pentru cantitatea de făină folosită. La făină nu m-am ghidat după gramaj, am pus peste compoziție cât să fie densă, dar să se scurgă totuși din lingură/polonic. Pentru că sunt clătite americane, trebuie să iasă un aluat mai gros decât la ale noastre.
După aceea le-am perpelit în tigaie și după ce le-am aruncat în farfurie am pus iaurt grecesc, fulgi de migdale, nucă de cocos, mure și banane.
Apă cu orice
Fructe, castraveți, plante aromatice. Pun într-o carafă ce am prin casă, o las la frigider și o beau în loc de apa normală. Este răcoritoare, ia gustul a ce are în ea și acompaniază perfect activitățile de prin casă.
Combinația mea preferată este cu castraveți și, eventual mentă. Recent am pus și grapefruit și mi s-a părut alt combo reușit, chiar dacă are un gust amărui.
Aștept inspirație la schimb, vara se mai întinde, iar ideile și combinațiile efectiv nu au final.