În vară am început organizarea pentru un city-break în Bari. Tot vedeam oameni care merg acolo, știam că Alberobello e aproape așa că părea o idee bună de city-break. Dar uite că a fost un city-break în Bari în care nu am văzut deloc Bari și doar ne-am plimbat cu mașina prin Puglia 🙂

Așa că hai să povestim despre această regiune frumoasă.

Ce este Puglia?

Puglia este o regiune din sudul italiei, practic tocul cizmei pentru cine vede forma țării așa. Încă nu a căpătat multă popularitate ca destinație la noi (sper să mă înșel), dar mi se pare perfectă pentru concediul de vară, road-trip, city-break, orice. Și de abia aștept să mă întorc acolo.

Unde am stat în Puglia

După ce am renunțat la ideea de city-break și ne-am gândit să facem roadtrip, am început să mă informez cu privire la orașele și locurile de vizitat prin zonă, precum și opțiunile de cazare.

Pentru că voiam să explorăm cât mai mult și timpul era scurt (5 zile) am zis că varianta cea mai bună ar fi două zile în sudul regiunii și două mai spre nord, eventual de undeva de unde se poate ajunge ușor în Bari.

Așa am ales două nopți în Lecce și două în Monopoli. Și după ce am vizitat toate orașele din zonă, mi se pare alegerea perfectă, aș alege la fel dacă ar trebui acum să iau din nou această decizie.

Alternative sunt multe și zona oferă o mulțime de variante și mai la țară, dacă vreți ceva rustic. Să nu mai vorbim de masseria, fermele lor tradiționale din zonă care sunt peste tot.

Ambele apartamente au fost închiriate prin Airbnb.

Poți să îți faci și tu un cont aici și primești 160 de lei la prima rezervare.

Apartamentul din Lecce a fost într-o clădire veche. A fost impresionantă curtea, încăperea (arăta ca o biserică, tavanul avea niște arcade gotice), dar experiența nu a fost atât de plăcută. Totuși, dacă găsiți ceva cu review-uri bune într-o dimora, merită încercat.

În Monopoli am mers pe un apartament clasic, poziționat într-o piațetă foarte simpatică. Mereu mi-am dorit să am un balcon cu obloane, aici l-am și avut. Și pentru că mereu sunt întrebată unde am stat, aici este apartamentul cu pricina.

Acum să vedem și cum ne-am organizat și pe unde ne-am plimbat.

Itinerariul

Ziua 1: aterizare în Bari – închiriat mașină – Lecce

Pentru că știu că și aici vor apărea întrebări, mașina am închiriat-o de la Europecar. Inițial rezervarea era pentru un Ford Fiesta sau ce aveau ei mai ieftin, dar nu o mai aveau disponibilă și ne-au dat în loc un Fiat 500. Roadtrip prin Italia cu Fiat 500, how clicheic is that? 😀

Costul închirierii pentru 5 zile a fost în jur de 550 de lei.

Am plecat imediat spre Lecce (un drum de 1h45) și seara doar am explorat minunatul și liniștitul Lecce.

Bine de știut: dacă ai cazarea în centrul istoric, nu vei putea parca mașina acolo. Caută parcări pe termen lung înainte de a intra în centrul vechi). Foarte utilă ne-a fost aplicația de mobil Easypark, oprești tu cronometrul de parcare și plătești direct din aplicație.

Lecce

Lecce

Ziua 2: Lecce – Gallipoli – Otranto și înapoi în Lecce

Pe lângă Lecce, Gallipoli și Otranto sunt cele mai populare orașe din sudul Pugliei. Le-am văzut pe ambele într-o zi. Gallipoli este situat spre Marea Ionică, iar Otranto spre Adriatică.

Galipoli

Gallipoli

Ar mai fi mers înghesuită vizita și într-o altă localitate în ziua aceasta, dar nu am vrut să alergăm într-un ritm nebun.

Otranto

Otranto

Ziua 3: Lecce – Ostuni – Locorotondo – Alberobello – Monopoli

După ce am mai explorat puțin Lecce și ziua, și seara, am plecat spre a doua cazare și am luat la rând să vizităm ce ne era în drum.

Prima oară ne-am oprit în Ostuni și cred că el și Lecce sunt orașele favorite din sud. Toate clădirile din centrul vechi sunt vopsite în alb și se află situat pe un deal – view-ul este foarte frumos și din afara lui, dar și dinăuntru. Nu te-ai aștepta ca un oraș care nu e situat pe țărm să aibă vedere la mare, dar uite că am văzut și marea din Ostuni.

Ostuni

Ostuni

Loccorotondo este un orășel mic-mic,  fără vreo atracție turistică anume. Dar are atâtea străduțe mici și liniștite încât merită să îl vedeți, mai ales dacă mergeți la Alberobello. Mie una mi-a plăcut mai mult aici.

Locorotondo

Locorotondo

Am mers și în Alberobello, de, să nu ratăm căsuțele cu care se pozează toată lumea. A fost drăguț, dar nu wow.

Alberobello

Alberobello

Și am ajuns și în Monopoli care este și el superb și destul de activ seara.

Monopoli

Monopoli

Ziua 4: Monopoli – Matera – Polignano al Mare – Monopoli

Chiar dacă nu face parte din Puglia, dacă tot ești în zonă și îți permite timpul merită să dai o fugă până la Matera. Aș zice chiar să tai din alte orașe din zonă și să mergi la Matera mai degrabă.

Matera

Matera

Orașul e spectaculos și îți ia minim o jumătate de zi să îl vezi.

Matera

Matera

Când ne-am întors, am oprit și în Polignano al Mare să mâncăm, am desoperit că Pescaria, fast food-ul pe bază de pește descoperit în Milano este și aici.

Ziua 5: Monopoli – Polignano al Mare – Bari

Pentru că voiam să vedem Polignano și pe zi, înainte de a merge la aeroport ne-am oprit din nou. Golful acela este spectaculos, dar cam atât. Nu aș sta acolo și cred că e un oraș de văzut doar în trecere.

Polignano al Mare

Polignano al Mare

Dacă ai timp, aș sugera să încerci și Trani. Mi-aș fi dorit să ajungem și acolo, dar nu s-a întâmplat tura asta.

Noi am mers în ultima săptămână din septembrie. Vremea a fost perfectă de plimbat. Cald, soare, pentru unii chiar potrivită și pentru o baie. Dacă mergeți mai repede, să știți că regiunea are o mulțime de plaje minunate. Așa că puteți să faceți acolo și un concediu de bălăceală.

Știu că aveți curiozități legate de fiecare oraș în parte și că vreți să vedeți mai multe fotografii cu fiecare, dar asta în articolele viitoare.