Nu știu dacă te atrage mai mult Roma sau filmul, dar în cazul în care îți plac ambele, ce ar fi să le combini în următoarea excursie la Roma? Dacă tot am fost prin multe dintre locurile în care s-au filmat scenele din film, am zis să le adun aici, ca sugestii de tur/lucruri de văzut în Roma pentru iubitorii filmului. 

Intenționam să fac un articol doar despre locurile mele preferate din Roma sau locuri off the beaten path, dar majoritatea se regăsesc și aici. Așa că uite, am făcut un doi în unu.

Ce ai putea vedea în Roma din locurile în care s-a filmat La Grande Bellezza?

Giardino degli Aranci & Basilica di Santa Sabina all’Aventino

Grădina Portocalilor este unul dintre locurile mele preferate din Roma și îl recomand oricui merge acolo. Pe lângă liniștea din zonă și din grădină, relaxarea oamenilor care stau întinși pe iarbă, grupurile de măicuțe care se plimbă prin zonă și portocalele care atârnă și prin copaci și pe jos, locul mai oferă și un view destul de bun asupra orașului. Iar în drum spre grădină, dai peste o mică surpriză, vezi punctul următor.

Basilica di Santa Sabina all’Aventino se află chiar lângă grădină, iar pentru mine are o semnificație destul de importantă pentru că acolo am realizat una dintre primele și cele mai bune fotografii ale mele (nu doar în viziunea mea):

silence

Piazza dei Cavalieri di Malta

Aici nu piața în sine e importantă, ci poarta la care o să vezi că stă lumea la coadă să se uite pe gaura cheii. Mai exact Buco della Serratura Priorato dei Cavalieri di Malta cică îi spune 🙂


Dacă mergeți cu cineva și nu știe despre ce este vorba, nu îi spuneți. Este o experiență de câteva secunde, dar cred că este cea mai minunată priveliște pe care o poți vedea pe gaura cheii. Și nu, nu vreau să vă zic ce se zărește în depărtare. Încearcă să eviți să afli, e mai fain când nu știi. Eu nu am știut ce voi vedea și chiar a fost o experiență magică.

Terme di Caracalla

Mie îmi plac mult locurile cu ruine și, în general, rămășițele din trecut care au supraviețuit sute de ani. Nu știu dacă e de vină tot timpul petrecut în adolescență pe zidurile cetății de acasă, cert este că în Roma mi-au plăcut cel mai mult vechiturile 🙂

Și le-am căutat și pe cele mai puțin centrale.

Terme di Caracalla este locul în care s-a filmat scena cu girafa din film. Eu am fost acolo înainte să văd filmul, într-o altă poveste pe care cred că ar trebui să o spun separat.

Nu e cel mai wow loc din Roma, dar dacă te pasionează ruinele, să știi că au rămas ceva pe acolo.

Parco degli Acquedotti

Ei, ca să îți dai seama care e munca din spatele unui blog și al unui articol de genul acesta, mie îmi venise ideea de acum un an (aproape) pentru acest articol. Când mi-am luat biletele de avion pentru Roma anul trecut, în deja clasicul proces de ce să mai văd eu pe aici mai puțin popular?  am zis că este momentul perfect să mai bifez niște locuri din La Grande Bellezza. Așa o să reușesc să am un articol mai stufos, mai relevant și cu mai multe poze făcute de mine.

Mboooon, și așa mi-am adus aminte de scena cu teatrul experimentalist la apus de soare, pe un câmp, lângă un apeduct din film. Am zis asta e, acolo trebuie să mă duc!

Și așa am ajuns la marginea orașului aproape, să văd parcul apedcutelor. Am ajuns la o oră la care știam că nu este idilică lumina, cred că nici nu mi-am calibrat așteptările corect pentru că parcul e mai mult un…câmp. Da, cu niște apeducte pe ici-colo.

Am zis nu-i nimic, căutăm apeductul mare care apare în film și măcar sunt împăcată că l-am văzut. Să cauți apeductul mare a însemnat, practic, să mergi pe un câmp semi-pustiu, pe o potecă printre buruieni. Da, am găsit apeductul mare, însă ne despărțea un gard și o cale ferată. M-am cocoțat eu pe o ditamai piatra ca să îi fac o fotografie, dar nu a ieșit ceva spectaculos.

Apeductul mare este cel care începe în partea dreaptă. Nu a ieșit nicio poză decentă cu el, dar voiam să vedeți unde am nimerit în raport cu el. Noroc bun, Raluca, cu ajunsul pe partea lui :(

Apeductul mare este cel care începe în partea dreaptă. Nu a ieșit nicio poză decentă cu el, dar voiam să vedeți unde am nimerit în raport cu el. Noroc bun, Raluca, cu ajunsul pe partea lui :(

Am bifat-o și pe asta și am încheiat experiența cu multă țărână pe picioare și în teniși.

Lungotevere

Faleza râului Tevere, sau Tibru în limba noastră, este în topul destinațiilor din Roma, alături de Trastevere, cartierul ce îl înconjoară.

Pe aici nu am prea multe de zis, doar că își merită plimbarea, fie că sunteți sau nu pe filmul filmului. 🙂

De unde nu am fotografii sau locuri pe care nu am apucat să le văd:

  • Villa Medici – am avut ghinion de 2 ori aici
  • San Pietro in Montorio – era pe itinerariul de anul trecut, dar pentru că nu mi s-a părut așa spectaculos în pozele de pe net, am dat skip
  • Palazzo Barberini
  • Piazzale Giuseppe Garibaldi

Sper că v-am inspirat măcar un pic și că v-am dat niște idei interesante și mai puțin încadrate în tiparul turistului clasic de Roma.

Enjoy!