Atenție, acesta va fi un articol lung. Dar promit că va fi și plăcut, la fel cum a fost și săptămâna petrecută în Iordania. Haide să vorbim despre traseu, ce am vizitat, cum a fost, ce ne-a plăcut și ce nu ne-a plăcut + recomandări ca tu să ai parte de toate informațiile pentru a-ți planifica excursia în Iordania.

Este Iordania o țară sigură?

Pentru că este o țară arabă și înconjurată de o multitudine de țări aflate în diverse conflicte, multă lume crede că nu este sigur să mergi in Iordania.

Adevărul este că Iordania a reușit să se mențină departe de conflictele civile și, per total, este o țară cât de cât sigură.

Spun cât de cât pentru că ar fi de recomandat să verificați informația de actualitate și nu ce găsiți pe bloguri din urmă cu câțiva ani.

Noi nu ne-am simțit deloc în nesiguranță acolo – mai ales fiind turiști, toată lumea s-a purtat frumos cu noi.
Într-adevăr, este ușor ciudat să vezi pe drumuri foarte des poliție sau mașini de-ale forțelor de apărare cu mitraliere pe marginea drumului, dar mai mult ca o măsură de prevenție. Mai ales în regiunea Aqaba am văzut că se fac destul de multe controale, fiind o regiune economică importantă.

Aș spune că nu este o țară periculoasă și sper ca acest aspect să nu se schimbe prea curând.

iordania-22

Traseul

Pe scurt, traseul nostru a arătat așa:

Am petrecut (în ordine cronologică):

  • 2 nopți în Amman
  • 1 noapte la Marea Moartă
  • 1 noapte în Aqaba
  • 1 noapte în Wadi Rum
  • 1 noapte în Wadi Musa (Petra)
  • 1 noapte în Madaba

Să le luăm pe rând.

Amman & Jerash

Impresii generale

După ce veți merge cu mașina prin Amman, veți fi recunoscători pentru traficul din București. Cu toate acestea, după ce am trecut de impactul cultural, ne-am relaxat. Cumva ciudat, deși se conduce foarte haotic, părea că totul este în siguranță și că nu există pericolul de a face un accident. Cum ne-am întors în București, ne-am dat seama seama că ne simțeam mai în siguranță în trafic acolo, deși totul era haos.

iordania-23

Este un oraș aglomerat, haotic și eclectic. Vezi dărâmături la orice pas, mizerie, dar are și ceva fascinant. Cel mai impresionant este în timpul orelor de rugăciune, când încep toate moscheile din oraș să răsune. Mai ales dacă te afli pe una din coline, sentimentul este cu atât mai puternic.

iordania-02

Unde am stat și unde am mâncat în Amman

Am stat la Rafi hotel – nu recomandăm.

De mâncat, am mâncat bun (și ieftin) la:

  • Hashem Restaurant
  • Habibah Sweets
  • Lebanese House (Jerash)

Ce am vizitat

iordania-04

  • Citadela – ruinele cetății aflate pe o colină. Nu sunt impresionante în sine, dar merită urcușul pentru peisaj 🙂
  • Teatrul Roman
  • Jerash – este un fost oraș roman, la 50 km de Amman. Mi-a plăcut foarte mult, mi s-a părut impresionant numărul ruinelor păstrate acolo.
Jerash

Jerash

Marea Moartă și Muntele Nebo

Impresii generale

Mă gândeam că la Marea Moartă va fi un soi de mini-stațiune, dar ce am găsit acolo nu a coincis cu imaginația mea. În zona respectivă sunt multe resorturi de lux, unul după celălalt, extrem de bine păzite, un mini-mall și…cam atât.

Pentru a face o baie în Marea Moartă ai 2 posibilități: fie să stai la unul din resorturi, fie doar o oprire pentru o baie și atât. Plajele publice mi s-au părut greu de găsit însă sincer, nu este o zonă în care aș umbla nestingherită și relaxată pentru că este foarte puțin populată, iar pe drumul dinspre muntele Nebo, aproape peste drum de aceste hoteluri oamenii încă stau cu caprele la cort. Poți să optezi și pentru day pass la plajele private ale resorturilor.

Pentru că am avut un program destul de aglomerat am zis că ne-ar prinde bine o pauză aici, de relaxare și chiar a fost o idee bună.

Unde am stat și unde am mâncat

Am stat la Holiday Inn. Avea un preț mai bun decât celelalte, însă era puțin mai departe și izolat. Însă a fost o experiență foarte plăcută și am fost mulțumiți de toate serviciile, mai ales de piscina încălzită de afară, pentru că nu am avut noroc de soare și vreme frumoasă.

Cu mâncatul ne-am avântat și la mall-ul din zonă și a fost singura masă nefericită din Iordania. Am luat un fel de shaorma care era doar pui, în lipie și cu maioneză. Bleah.

Ce am vizitat

iordania-17

Îndrum spre Marea Moartă am mers și la Muntele Nebo unde ne-a plăcut foarte mult. Se spune că de acolo a văzut Moise Țara Făgăduinței, unde nu i-a fost permis să ajungă.

iordania-15

Nouă ni se pare un loc de neratat – fie că îl adaugi pe traseu pentru semnificația spirituală, fie pentru peisaj, este o oază de liniște.

Tot ce am vizitat până aici poți să vezi în prima parte a vlogului din Iordania:

 

Aqaba / Marea Roșie

Impresii generale

Aqaba mi s-a părut un oraș foarte frumos și asemănător cu ce ne-am obișnuit să vedem prin Europa. Este vizibil cu ochiul liber că este centrul polului economic al Iordaniei.

iordania-10

Unde am stat și unde am mâncat

Am stat la hotel Lacosta și ne-a plăcut.

De mâncat, am mâncat din nou, bun și ieftin la Al Shami și dulciuri la Abu Gharbia.

Ce am vizitat

În Aqaba nu am fost neapărat pentru vizitat, ci pentru a face scuba diving. A fost o experiență minunată, pe care o recomandăm din inimă.

iordania-13

Am apelat la serviciile Arab Divers, care au fost profi și s-au purtat fain cu noi. Nu este nevoie să ai atestat pentru a face scuba “în scop turistic”, doar să știi să înoți. În rest, instructorul îți explică în 30 de minute ce e nevoie să știi, care sunt semnalele prin care vă veți înțelege sub apă, iar pe durata sesiunii te va ghida el și te va ține de spate.

Dacă vrei să vezi cum a fost, urmărește partea a doua a vlogului:

Wadi Rum

Impresii generale

Dacă vă așteptați la un deșert cu dune cât vezi cu ochii…nu este. Există și dune, dar atât de puține încât sunt obiectiv turistic. 🙂

În rest este un deșert destul de plan și întins, presărat cu stânci și canioane care îl fac chiar mai frumos decât unul cu dune, cum ți-ai fi imaginat.

iordania-07

Unde am stat și unde am mâncat

Pentru că este o experiență pe care nu o poți practic așa, oriunde, merită să dormi o noapte în deșert. Opțiunile sunt multiple, de la variante prietenoase pentru buget până la glamping.

Noi am ales Beyond Wadi Rum camp și ne-a plăcut experiența cu ei.

Când ajungi în satul Wadi Rum, la intrarea în deșert, unde și lași mașina, proprietarul taberei în care stai te invită la el acasă. De acolo te preia ghidul și ai opțiunea de a merge direct la cazare sau într-un tur cu jeepul.

iordania-05

Mâncare a fost asigurată în turul cu jeep-ul, iar seara cei de la camp ne-au pregătit mâncare în stil beduin – pui cu legume pregătite în nisip, într-un soi de grătar pe care îl îngroapă într-o groapă de nisip cu jar.

Ce am vizitat

Pentru că nu prea ai opțiunea de a o lua la pas prin deșert :)) noi am optat pentru un tur cu jeep-ul până la apus. Tururile pot fi între 3 și 8 ore, iar ghizii sunt destul de flexibili. Nu a fost nevoie să spunem dinainte ce durată ne dorim pentru tur. De când am ajuns și ne-au preluat, ne-am plimbat toată ziua.

iordania-06

Plimbarea este lejeră și relaxantă, mai ales că te oprești foarte des la corturi ale beduinilor pentru un ceai. Și chiar îți dorești să te oprești, pentru că acolo am băut cel mai bun și aromat ceai negru din toată Iordania.

iordania

Într-un astfel de tur prin deșert ești plimbat pe la cele mai importante părți ale lui: izvorul lui Lawrence al Arabiei, canionul Khazali, dunele de nisip, inscripțiile antice și altele.

iordania-08

În cazul unora dintre canioane ghidul ne lăsa pe o parte, parcurgeam canionul pe jos și ne aștepta pe cealaltă parte a lui.

Apusul l-am văzut într-o parte a deșertului, la limita dintre nisipul roșu și cel alb.

iordania-03

 

iordania-20

 

Petra / Wadi Musa

Impresii generale

Probabil majoritatea oamenilor merg în Iordania pentru a vizita Petra, dar nu a fost în topul locațiilor favorite. Da, este frumos și impresionant, dar puțin cam prea turistic.

Deși noi am avut o zi în itinerariu de petrecut acolo, recomandăm două, mai ales dacă nu sunteți sportivi și vă doriți să vedeți cât mai mult din canion.

iordania-01

Unde am stat și unde am mâncat

Am stat la hotel Al Rashid, care a fost decent (pentru standardele Iordaniei). Datorită lor am descoperit și un cheap eat, Beit Al-Barakah, la care aveam și o ofertă pentru că eram cazați la hotelul respectiv.

Ce am vizitat

Ei bine, Petra 🙂 Noi am ales o variantă mai puțin ortodoxă și am luat un “taxi” care să ne ducă în capătul opus al Petrei față de intrarea principală, pentru a parcurge tot traseul într-o zi.

Dezavantajul este că această intrare este prin munți și trebuie să mergi cam o oră – o oră și ceva până să ajungi la traseul turistic.

Așadar am văzut și The Monastery, și The Treasury, plus celelalte ruine de acolo.

iordania-16

Am mers și la Petra by night, un eveniment care are loc de 2 ori pe săptămână, seara. Traseul de la intrarea principală la Trezorerie este marcat cu lumânări aprinse, iar în fața trezoreriei se ține și un concert cu ceva muzică tradițională. Nouă ni s-a părut puțin cam scump (17 JOD) pentru o experiență destul de fadă. Dar hei, e doar părerea noastră 🙂

Madaba

Impresii generale

Nu ni se părea că are sens să mai stăm o noapte în Amman, așa că ni s-a părut o idee bună să ne cazăm în Madaba, care este la 40 km de aeroport. Astfel ne era mai ușor să plecăm la aeroport, evitând traficul din Amman.

Madaba este cunoscut pentru mozaicurile lui, dar nu este un oraș în care să ai ce face o zi întreagă. Combinat cu hotelul, care a fost cel mai urât în care am stat, a doua zi am ajuns la aeroport cu 4 ore mai devreme, doar ca să plecăm odată de acolo :))

Unde am stat și unde am mâncat

Am stat la Madaba Hotel și nu recomandăm.

În schimb, am găsit un restaurant frumos și drăguț, Haret Jdoudna, pentru care mi se pare că merită să dați o tură pe acolo.

Ce am vizitat

Parcul arheologic din Madaba – dar nu vă lăsați păcăliți de “parc” și magazinul școlii de mozaic.

În drum spre Madaba am oprit și la castelul Kerak. Dar, din nou, nimic spectaculos. De la Kerak am mers la Umm ar-Rasas, altceva care nu ni se pare că e de neratat.

Aspecte administrative

  1. Ai nevoie de pașaport și de viză. Viza se ia direct în aeroport, după ce aterizați.
  2. Dacă stați mai multe zile, vă avantajează Jordan Pass. Costă între 70 și 80 JOD, iar nouă ni s-a părut o variantă bună având în vedere că doar visa costă 40 JOD, iar pe lângă aceasta sunt incluse o mulțime de intrări la obiectivele turistice.
  3. Am închiriat o mașină cu care ne-am plimbat peste tot. În afară de Amman, traficul este foarte lejer și cu multă poliție mai peste tot prin țară.
  4. La alegerea cazărilor trebuie să alegeți cu foarte mare grijă, pentru că nu sunt cele mai curate și au și prețuri mari (motiv pentru care am scris la fiecare dacă a fost ok sau nu). Am încercat să facem un mix de prețuri medii și mari la cazare, dar doar la hotelurile mai scumpe (Lacosta și Holiday Inn) a fost în regulă. Și în deșert. 🙂
  5. Mâncarea ni s-a părut la fel de bună și unde am mâncat cu 5 JOD, și unde am mâncat cu 15.
  6. Pentru Petra și deșert aveți nevoie de încălțăminte sport, ideal de trekking/hiking pentru că nu veți da peste cele mai plane poteci.
  7. Pentru deșert aveți nevoie de haine groase, frigul se lasă de dinainte să apună soarele (noi am tremurat puțin cu gecile pe noi la apus, chiar dacă pe parcursul zilei am stat în tricou).

Ce am face diferit

  • Nu am mai sta în Madaba
  • Am vizita (dar era extrasezon) rezervațiile naturale – Wadi Al Mujib (unde poți să faci hiking în canioane cu apă). Lângă Wadi Al Mujib am găsit și Ma’in Hot Springs, un resort cu apă termală la care ne gândeam să dăm o fugă de la Marea Moartă. Dar până la urmă am preferat să plutim fără niciun efort 😀

Per total a fost o experiență extrem de frumoasă și ni se pare că merită explorată din plin. Este o țară pe care o poți vizita cap-coadă dintr-o excursie, așa că ne-am străduit să o facem cum am știut mai bine. Ne-am mai întoarce pentru mâncare 😀

 iordania-09

iordania-10

iordania-11

Processed with VSCO with e1 preset

iordania-18