August și septembrie sunt sinonime cu miros de vinete coapte și ardei copți pe scara blocului și în jurul lor. Și cumva, e un miros care la un moment dat va avea și el un sinonim, nostalgia. Așa cred. 

În același timp, mi se pare că ne limităm prea mult la ce știm noi să facem cu un ardei sau o vânătă. Vânăta să fie salată, ardeiul să fie copt sau umplut. Ăsta a fost destinul lor, așa li se pecetluiește soarta în interiorul granițelor României. Iar dacă se întâlnesc în mâinile unei bucătărese sau ale unei mame, sigur iese și o zacuscă, rodul iubirii lor.

En fin, eu nu mă încumet niciodată să bucur nasul vecinilor și le gătesc…cum îmi vine mie.

Așa m-am dus într-o zi la piață și am luat cele mai urâte și mici exemplare, dar care erau un leu kilogramul. Nefiind destinate coacerii, nu aveam de ce să dau banii pe frumusețea lor. Cu un kilogram de vinete mititele și unul de ardei pișpirei m-am întors acasă și uite așa a ieșit o cină care m-a costat aproximativ 3 lei și din care se mai pot mânca și 2 porții. Două porții recomandate de nutriționist, nu de poporul nostru. 🙂

vinete-la-cuptor-2

Treaba s-a desfășurat prea simplu.

Am tăiat o vânătă în două. Am sărat-o, am lăsat-o să stea așa un pic. Adică vreo 15 minute.

În cele 15 minute am făcut restul.

Am spălat ardeii.

Am spălat o roșie și am tăiat-o în două (obiectul portocaliu neidentificat din poze). Nu era o roșie roșie, era o roșie portocalie. Care mai avea un pic și nu mai rămânea printre locuitorii firigderului, așa că am salvat-o.

Am tăiat o căpățână de usturoi pe din două.

Am scurs jumătate de conservă de năut și l-am tăvălit prin paprika afumată. Era perioada în care consumam obsesiv paprika afumată.

Apoi le-am pus pe toate în tavă cu sare, piper, ulei. Am uns și vinetele cu un pic de ulei, am pus susan și fulgi de chilli râșniți peste.

Când le-am scos după vreo – cât să fi fost, 30 de minute? – am pus pătrunjel proaspăt tocat peste.

Și atât.

vinete-la-cuptor

Să recapitulăm, pentru ce se găsea în tava de mai sus:

O vânătă din cele luate cu 1 leu – 50 de bani

Jumătate din ardeii luați cu 1 leu – 50 de bani

Jumătate de legătură de pătrunjel – 50 de bani

Jumătate de conservă de năut – 1,5 lei

Și restul treburilor se găseau pe acasă.

Prețurile sunt de mai prin toamnă, mă aștept să nu mai fie acum nimic la un leu în piață. Dar țineți minte pentru toamna viitoare.

Pozele sunt făcute sub neminunata lumină artificială, să îmi fie cu iertare. Dar eram prea mândră de realizarea mea din seara respectivă. Mâncasem cu 1 leu jumate și mâncasem de a mai rămas doar coaja de la usturoi.